BLIR IKKE LØSLATT: 25-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for det såkalte Halloween-drapet, kan ikke løslates nå. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
BLIR IKKE LØSLATT: 25-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for det såkalte Halloween-drapet, kan ikke løslates nå. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer

- Han følger dommen og vil følge behandlingen han får

Halloween-drapsmannen blir ikke løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for det såkalte Halloween-drapet, kan ikke løslates nå, har Drammen tingrett bestemt.

Tingretten har kommet til at det fortsatt er nærliggende fare for at 25-åringen skal begå nye alvorlige voldshandlinger, og at det derfor ikke er forsvarlig å oppheve dommen mot ham. Retten påpeker at mannen i dag har trygge og stabile rammer rundt seg, og at det er høyst usikkert hvordan han vil fungere med «mindre skjerming og støtte og behandling», melder NTB.

Mannen ble i 2013 dømt for å ha stukket i hjel Andreas Nilstad (21) og for å ha påført Marius Løken (24) livstruende skader natt til 30. oktober 2011. Dommen lød på tvungent psykisk helsevern. Ett år etter domsavsigelsen ble mannen friskmeldt.

Det er den faglige ansvarlige ved behandlingsinstitusjonen, Lier sykehus, som har begjært opphør av dommen mot 25-åringen.

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, sier hans klient følger dommen.

- Han følger denne dommen. Han ønsker ikke å komme ut før han er frisk og vil følge det behandlingsopplegget han vil få, sier Stabell til Dagbladet.

Hva den videre behandlingen vil innebære, er opp til behandlingsforetaket å vurdere, legger Stabell til.

Nå vil det mest sannsynlig gå ett år før saken kan komme opp igjen.

- Dette ligger nå i påtalemyndighetes hender. Dersom de ønsker dommen opphevet, kan de det. Ellers vil denne dommen gjelde for et år fram i tid dersom den blir rettskraftig, sier Stabell.

Dommen vil bli automatisk opphevet innen tre år dersom ingen, verken faglig ansvarlig eller påtalemyndigheten ønsker å forlenge perioden for tvungent psykisk helsevern. Ingen kan prøve en eventuelt rettskraftig dom innen et år.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann hadde ikke mottatt dommen da Dagbladet tok kontakt i formiddag og kunne dermed heller ikke kommentere den.

Knivofferet Marius Løken sa til Dagbladet i helga at en løslatelse ville føles «urovekkende tidlig».

- Det vil kreve en rask omstilling. En problemstilling jeg trodde jeg hadde god tid til å forberede meg på, blir jeg nå tvunget til å forholde meg til. Klart det er tungt, men samtidig vanskelig å se den store forskjellen på et frislipp og nåværende situasjon, siden han har vært kontinuerlig på permisjon siden i fjor sommer, sa Marius Løken til Dagbladet.

25-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell sa til Dagbladet forrige uke at hans klient ønsker å overlate avgjørelsen om hvorvidt han er frisk eller ikke, til de sakkyndige.

- Han vil ikke ut før han er frisk, men det er vanskelig for ham å si om han er frisk nå eller ikke, sa Stabell.