Kongsberg-drapene:

- Han forandret seg plutselig

Barndomsvennen forteller: - Han snudde på vei til jobb og låste seg inne.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Drapssiktede Espen Andersen Bråthen var en veldig all right kamerat i oppveksten i Kongsberg. Han var en levende og aktiv gutt, godt likt av både jenter og gutter. Vi var sammen på ferie med familiene våre, sto på vannski sammen og hadde mye gøy.

Dagbladet har møtt barndomskameraten som varslet politiet allerede sommeren 2017 om det truende budskapet som den nå drapssiktede la ut på video da.

Han vil være anonym.

Samme oppvekstkamerat, litt yngre enn den drapssiktede 37-åringen, sa ganske kjapt «Det må være Espen» onsdag kveld da han hørte og leste om det som skjedde i Kongsberg.

- FORANDRET SEG PLUTSELIG: Barndomsvennen fra Kongsberg forteller om hvordan han har opplevd at Espen Andersen Bråthen forandret seg fra 18-års alderen. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet.
- FORANDRET SEG PLUTSELIG: Barndomsvennen fra Kongsberg forteller om hvordan han har opplevd at Espen Andersen Bråthen forandret seg fra 18-års alderen. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet. Vis mer

Først forteller barndomsvennen mer om oppveksten, og episoden og dagen som snudde opp ned på livet

I alle fall slik kameraten og flere andre i kretsen rundt har oppfattet i snart 20 år.

Snudde - og kom aldri tilbake

- Han har bodd i Kongsberg det aller meste av sitt liv. Han ville gjerne bli kokk, og gikk på kokkelinja på videregående. Så fikk han lærlingplass på en restaurant i Kongsberg der han gjerne ville jobbe. Det så lyst ut, forteller barndomsvennen.

Så skal det ha skjedd noe som ingen i omgangskretsen kunne forutse.

- Han hadde vært kokkelærling i ett års tid da han var rundt 18 år gammel. En dag han gikk til jobben som vanlig, snudde han plutselig, låste seg inne hjemme og møtte ikke opp mer på restauranten.

- Siden har han ikke vært i fast arbeid, slik jeg har forstått, sier barndomsvennen.

Isolerte seg

På kort tid isolerte Espen Andersen Bråthen seg fra venner og ble mer og mer alene.

Barndomsvennen observerte at han var i tett kontakt med det psykiske helsevesenet og institusjoner i flere år.

Da vennen flyttet utenlands i 2013, skal Espen Andersen Bråthen ha fortalt at han var blitt muslim.

- Fikk du noen forklaring da på det religiøse valget?

- Nei. Han hadde ikke vist noen spesiell interesse for religion, og kunne lite om islam. Jeg har oppfattet det som et av mange tilfeldige innfall fra hans side. Det kunne like gjerne vært kristendom eller buddhisme eller noe annet. Han dro til et muslimsk land for å lære, men kom hjem igjen etter kort tid. Nei, jeg tror ikke det som har skjedd i Kongsberg nå har noe å gjøre med terror eller ekstrem religionsutøvelse å gjøre.

2017: Varslet

Barndomsvennen kom tilbake til Norge etter fire år. Da møtte han Espen Andersen Bråthen for siste gang, før sommeren 2017 slik han husker, hjemme i Kongsberg.

SYK: Politiet sier den sterkeste hypotesen om drapssiktede Espen Andersen Bråthens motiv, er at bakgrunnen var sykdom. Foto: NTB Vis mer

- Stående kjørte han en firehjuling, en ATV, i gata. Han pratet usammenhengende, og var syk, slik jeg oppfattet det. Det var litt seinere denne sommeren jeg varslet politiet i Kongsberg om trusler i en video.

- Hvordan reagerte politiet på det?

- Jeg var innom der noen dager etter varslingen. Politiet fortalte at de hadde full kontroll på mannen.

2017-video: - Ikke straffbart

Kontraterrorsjef i PST, Arne Gunnar Haugstøyl, sier til Aftenposten at Politiets sikkerhetstjeneste fikk det første tipset om Espen Andersen Bråthen i 2015. Tipset ble delt med Sør-Øst politidistrikt, som ifølge Haugstøyl registrerte det i politiets etterretningssystem i 2016.

Om videoen fra Espen Andersen Bråthen i 2017:

- Det han sa var ikke rettet mot konkrete personer. Det ble gjort en juridisk vurdering, og uttalelsene faller ikke under noe straffbart. Både politiet og PST har vurdert det slik, sier Haugstøyl.

- Mange hundre andre

Politiet hadde en bekymringssamtale med Espen Andersen Bråthen dagen etter at videoen ble publisert:

- Han forklarte da at han ble revet med. Tanken hans var å komme med et fredsbudskap. Han framstår da som noe angrende. Det er ikke noe som tyder på at det er ment som en alvorlig trussel, sier Haugstøyl.

Fredag sa PSTs kontraterrorsjef til Dagbladet at «vi visste om han i likhet med mange hundre andre som vi vet om»

- For lettvint å anklage

Barndomskameraten som varslet politiet har sine tanker om situasjonen for og rundt vennen.

- Burde politi og helsevesen tatt kraftigere grep allerede i 2017?

- Jeg synes det er for lettvint å anklage noen av etatene i etterkant slik psykiatrien fungerer her i landet. Han ble mer og mer alene og isolert. Skulle han fått utbytte av psykiatrisk hjelp, måtte det vært hjelpere rundt han tett for å ha noen å prate med om problemer og dagliglivet. Jeg vil heller si at denne og mange andre saker minner hver og en av oss om å ta vare på og prate med folk rundt oss.

PST: Kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl bekrefter at PST var kjent med Espen Andersen Bråthen før Kongsberg-drapene. Video: Magnus Paus / Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Avhør

Vennen mener at foreldrene til Espen Andersen Bråthen har gjort alt i sin makt for å ha forsøkt å hjelpe sønnen i alle år.

- Oppfattet du noen gang i oppveksten at han hadde spesiell interesse for pil og bue som våpen?

- Nei, ikke mer enn masse greier som gutter er innom i en eller annen sammenheng.

- Har du selv vært i avhør nå?

- Jeg har vært i kontakt med politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag.

- Ingenting som tydet på noe galt

En sentral ansatt på barneskolen Bråthen gikk på, beskriver han som «en ganske rolig gutt som ble godt fulgt opp på alle måter av foreldrene».

- Det var ikke noe uvanlig med Espen i barneskolealder. Ingenting tydet på at noe var galt, og det ble aldri gitt noen bekymringsmeldinger. Derfor var det heller ingen videre oppfølging i overgangen til ungdomsskole, sier den ansatte til Dagbladet.

Den ansatte fra barneskoletida har bare gode minner fra Espen Andersen Bråthen, og mener de psykiske problemene må ha kommet i ungdomsskolealder.

- Det var i hvert fall da det begynte å bli synlig. Han kom fra et rolig og stabilt hjem slik barneskolens ansatte opplevde det, oppsummerer den ansatte til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer