- Han forgrep seg på meg på legekontoret

Helen (26) har fryktet at den overgrepsdømte legen skulle få jobbe med uvitende pasienter igjen. Nå har fykten blitt virkelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Helen (26) blir helt stille når Dagbladet forteller henne at frykten hennes er blitt en realitet. Legen hun anmeldte for overgrep i 2005, og som i 2010 ble dømt for seksuelle overgrep mot tre andre pasienter, er tilbake i legejobben - i Tyskland.

- Det var det jeg var redd for, sier hun etter litt, mens hun tørker vekk ei tåre.

- Nå klarer jeg nesten ikke... Nei, det var ikke greit, fortsetter hun.

Burde ikke være lov Helen forteller at hun har tenkt mye på hvor mannen er i dag. Hun har fryktet han skulle flytte utenlands og få jobb som lege igjen.

- Jeg har tenkt at det ville vært det verste, sier hun.

- Det burde ikke være mulig at en person som både er dømt og fratatt muligheten å jobbe som lege i Norge, bare kan flytte tilbake til hjemlandet og fortsette. Det burde ikke være lov. Mister noen retten til å jobbe som lege burde det være permanent.

<strong>- GRUSOMT:</strong> Helen (26) anmeldte den tyske legen i 2005. Hun synes det er grusomt at han nå er tilbake i jobb i Tyskland, og brøt sammen i gråt da Dagbladet informerte henne om dette. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- GRUSOMT: Helen (26) anmeldte den tyske legen i 2005. Hun synes det er grusomt at han nå er tilbake i jobb i Tyskland, og brøt sammen i gråt da Dagbladet informerte henne om dette. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Legen har nektet for de tre overgrepene han er dømt for og for overgrepet mot Helen, selv om både Gulating lagmannsrett og Helsetilsynet la stor vekt på hennes historie da de fant ham skyldig.

- Presset seg inntil meg Helen var bare 17 år gammel da hun møtte den godt voksne legen for første gang. Inne på hans legekontor på Sotra utenfor Bergen opplevde den unge jenta at legen forgrep seg på henne.

- Det var bare han og meg på det kontoret. Han ville massere meg, slik at jeg skulle spare penger på å gå til fysioterapi. Han plasserte meg på benken, trakk en krakk inntil og holdt rundt meg mens han masserte meg på rumpa og på lårene. Han stønnet og sa navnet mitt. Han presset seg inntil meg, og jeg kunne kjenne at han hadde ereksjon. Jeg var redd, jeg ville bare at det skulle stoppe, og begynte å gråte. Da han oppdaget at jeg gråt ba han meg forlate kontoret, via bakdøra, sier Helen.

Da hun anmeldte legen i for overgrep i 2005 nektet han straffskyld. Politiet etterforsket saken, men henla den på grunn av manglende beviser.

- Det var vondt å ikke bli trodd. Samtidig kjente jeg på en redsel: hva om han gjør dette mot andre?, sier Helen.

- Skulle ikke skje igjen Tre år seinere ble bekymringene virkelighet. Samme lege var igjen blitt politianmeldt - denne gangen av fire kvinner som hadde hatt ham som fastlege på Karmøy. Legen ble seinere dømt for overgrep mot tre av disse kvinnene, både i tingretten og i lagmannsretten. Helsetilsynet fratok ham autorisasjonen. Han skulle ikke lenger få jobbe som lege. I Norge.

- Det er leit at det skulle så mange ofre til, men etter dommen slo jeg meg til ro med at det han gjorde mot meg og de andre kvinnene ikke skulle skje igjen, sier Helen.

- Systemet fungerer ikke Men nå har roen igjen blitt erstattet av en uro. Helen hever stemmen når hun sier at norske helsemyndigheter ikke har gjort nok for å hindre at legen skulle kunne fortsette i legeyrket i Tyskland.

- Systemet fungerer ikke. Og det burde ikke være så enkelt at dersom man begår forbrytelser i ett land, kan man bare flytte til et annet land uten konsekvenser. En lege er en person man skal kunne fortelle sensitive opplysninger til, private ting om livet sitt, om kroppen sin. Det er en person man skal kunne stole på. Jeg får vondt inni meg når jeg tenker på pasientene hans i Tyskland og hva de risikerer å gjennomgå, sier hun.

TIPS OSS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer