- Han forlot kona og dattera (1) og dro til Syria

Venner og bekjente av Paris-terroristen Omar lurer på hva som fikk ham til å dra til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS ( Dagbladet): - Hva var det som skjedde mellom 2012 og nå?

Venner og bekjente av Omar Ismail Mostefai var sjokkerte og sinte da Dagbladet møtte dem i går. Men flere av dem ønsket å være med på å belyse forhistorien til den 29-årige fransk-algerieren som antas å være en av terroristene som åpnet ild under Eagles of Death Metal-konserten på Bataclan i Paris fredag kveld, der minst 89 mennesker ble drept.

Bataclan var det siste stedet terroristene åpnet ild fredag kveld. Klokka 21.40 fredag entret tre eller fire gjerningsmenn konserthallen. Angriperne skjøt rundt seg inne i det stappfulle, mørklagte lokalet.

Da politiet stormet stedet, detonerte angriperne selvmordsvestene de bar på kroppen. Mostefai ble identifisert ut fra en fingertupp som ble funnet inne i konsertlokalet.

Lukket og sjenert Salem møtte Omar i moskeen En-Nasr i La Madeleina, et steinkast fra der Omer Ismael bodde med sin familien. De ba ofte sammen i de tre til fire åra Omar bodde her. Også han beskriver Omar som en mann uten radikale tanker.

- Han praktiserte klassisk islam, som alle andre. Han kom aldri med farlige utsagn eller farlige holdninger. Men han var en lukket og sjenert. Han sa god morgen, ha det bra, ba og gikk hjem.

Høy og blond I moskeen En-Nasr er de sjokkert etter mannen som kom hit for å be plutselig er blitt massemorder. Omar framstår som en gåte.

- Jeg kjente ham godt. Han var her ofte, sier Hamzi i En-Nasr til Dagbladet.

- Etter at vi hørte at han var et år i Syria, så forsto vi at det var noe galt med hodet hans. Han forlot kona og datteren sin og dro til Syria. På den tida var han sammen med personer som ikke var bra for ham.

Omar og familien flyttet fra La Madeleine i 2012. I 2013 fikk Omar ei datter, ifølge kjenninger i moskeen.

- FORLOT FAMILIEN: . Omar forlot kone og barn og dro til Syria. Da forsto vi at det var noe galt i hodet hans, sier naboen Hamzi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FORLOT FAMILIEN: . Omar forlot kone og barn og dro til Syria. Da forsto vi at det var noe galt i hodet hans, sier naboen Hamzi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Omar Ismael beskrives som høy, blond med blondt skjegg og blå øyne.

- Internett ødelegger hodene til disse folkene så de reiser til Syria, sier Hamzi.

- Jeg hadde aldri trodd at Omar ville gjøre noe sånt. Dette er ikke islam. Vi snakket jo til og med om at folk som faller på utsida av samfunnet ofte er enklere å rekruttere til radikalisering, sier en nabo og god venn av Omar Ismail, og rister på hodet.

Småkjeltring Mostefai er født 21. november 1985, i den fattige forstaden Courcouronnes, cirka tre mil utenfor Paris sentrum. Han vokste opp i en fransk-algerisk familie med fire brødre og en søster.

Mostefai bodde i La Madeleine her i forstadsområdet Chartres, sørvest for Paris, der han en rekke ganger var i kontakt med politiet. Mellom 2004 og 2010 ble han dømt totalt åtte ganger for forhold med lav strafferamme — blant annet tyveri. Naboer forteller at han levde på trygd.

PARIS-TERRORISTEN: Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Han skal ikke ha gitt uttrykk for farlige holdninger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PARIS-TERRORISTEN: Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Han skal ikke ha gitt uttrykk for farlige holdninger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han ble ifølge lokale medier far til en datter i 2010, hvorpå venner og bekjente sier han holdt seg mer for seg selv. Lenge var han også glad i å spille fotball på det lokale fotballaget.

- Han var en god fotballspiller, men ikke god nok til å bli proff, sier en venn av ham til Dagbladet.

Dro til Syria Etter 2012 skal han imidlertid ha forlatt Chartres, og det er i denne perioden han skal ha blitt radikalisert. Dette stemmer med vitneopplysninger Dagbladet får i nabolaget.

Le Monde siterer politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014.

Da han kom tilbake fra Syria, kunne politiet ved hjelp av overvåkning slå fast at Mostefai var blitt medlem av en fransk salafistgruppe.

Salafisme er kjent som en svært konservativ gren av islam.

Denne gruppa skal ha blitt fulgt nøye av fransk etterretning, men Mostefai ble ansett som et helt vanlig medlem — og åpenbart ikke vurdert som så farlig at det ble satt i verk spesielle tiltak mot ham.
Helt normal

- Folk sier han ble radikalisert i 2010, det merket ikke jeg noe til. Etter det ble familien spredt for alle vinder. Etter 2012 har ingen sett ham her i nabolaget. Han var innimellom i moskeen i Lucé, men ba mest her i La Madeleine, sier en nabo til det hvite huset der 29-åringen bodde.

Røyket - Barna våre lekte ofte, og vi røyket sammen. Når du er radikal, så røyker du ikke. Han gikk i vanlige klær. Vi snakket mye om religion, men han sa aldri noe ekstremistisk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram