Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og James Mattis:

- Han forsøker å splitte oss

Donald Trumps tidligere forsvarsminister bryter stillheten og langer ut mot sin tidligere sjef. Presidenten svarer i kjent stil: På Twitter.

President Donald Trump avbildet med daværende forsvarsminister James Mattis i oktober 2018. Foto: AFP
President Donald Trump avbildet med daværende forsvarsminister James Mattis i oktober 2018. Foto: AFP Vis mer

Den pensjonerte generalen James «Mad Dog» Mattis var president Donald Trumps forsvarsminister i nesten to år.

Siden han trakk seg i desember 2018, har Mattis holdt seg unna søkelyset, og har ikke kommentert stort på sin tidligere sjefs beslutninger og uttalelser.

Fram til nå.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

George Floyd

USA har siden forrige uke vært preget av demonstrasjoner og voldelige opptøyer etter at afroamerikanske George Floyd døde. Han mistet livet etter at en politimann presset kneet sitt mot halsen hans i nesten ni minutter. Politimannen og tre andre politibetjenter er siktet i saken.

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange amerikanere. Demonstrasjonene utviklet seg fort til en nasjonal bevegelse mot strukturell rasisme.

Nå langer Mattis ut mot Trump. The Atlantic skriver at den pensjonerte generalen «i en ekstraordinær fordømmelse» støtter demonstrantene og anklager presidenten for å snu amerikanere mot hverandre.

- Jeg har sett denne ukas hendelser utfolde seg, sint og forferdet, skriver Mattis en uttalelse til The Atlantic.

Han påpeker at demonstrantene bare krever likhet for loven, og sier det er et krav alle burde stille seg bak. Mattis anklager Trump for å være «den første presidenten i min levetid som ikke prøver å samle det amerikanske folket.»

MINST EN SKADD: Ifølge CNN skal minst én politibetjent være skadd i et sammenstøt mellom politi og demonstranter i New York City. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP Vis mer

- Han later ikke engang som han prøver. I stedet forsøker han å splitte oss. Vi er vitne til konsekvensene av tre år med denne bevisste innsatsen. Vi er vitne til konsekvensene av tre år uten ansvarlig lederskap. Vi kan forene oss uten ham, og bruke styrken som eksisterer i vårt sivile samfunn, skriver Mattis.

Trump svarer

Trump var ikke sen om å svare, i kjent Twitter-stil. Natt til torsdag skriver presidenten at det eneste han og tidligere president Barack Obama trolig har til felles «er æren av å ha sparket Jim Mattis, verdens mest overvurderte general.»

- Jeg ba om hans oppsigelsesbrev og det føltes bra. Hans kallenavn var «kaos», som jeg ikke likte, og endret det til «Mad Dog». Hans største styrke var ikke militær, men heller personlige offentlige relasjoner, skriver Trump og fortsetter:

- Jeg ga ham et nytt liv, ting å gjøre og kamper å vinne, men sjeldent «brakte han hjem baconet». Jeg likte ikke hans lederstil eller noe særlig annet om ham, og mange er enige. Glad han er borte!

Forholdet mellom Mattis og presidenten skal ha blitt frynsete de siste månedene av Mattis' tid i administrasjonen, og i desember 2018 trakk han seg fra jobben.

Ryddet vei for Trump

Da Trump natt til tirsdag kom med en kort uttalelse om den føderale responsen mot opptøyene, kalte han seg selv en alliert av fredelige demonstranter.

Så fortalte presidenten at han skulle besøke et «hellig» sted, og kort tid seinere ble han observert mens han gikk ut av Det hvite hus' porter og over Lafayette park. Demonstranter har i mange dager samlet seg utenfor Det hvite hus og denne dagen var ikke et unntak.

Ifølge flere amerikanske medier ble fredelige demonstranter jaget vekk fra området rundt kirken St. Johns, med både gummikuler og tåregass. En som var til stede ved kirken og fikk kjenne på tåregassen, var presten Gini Gerbasi.

Kritikken haglet - spesielt fra demokratene, men også fra en håndfull republikanere ifølge CBS News - etter at presidenten jaget vekk demonstrantene for en fotoseanse foran kirken.

ANKOMMER: Trump ankommer St. Johns-kirka etter at opprørspoliti har ryddet vei. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Svarte på kritikken

Nå skriver også Mattis hva han synes om presidentens omstridte fotoseanse:

- Da jeg begynte i militæret, for rundt 50 år siden, sverget jeg en ed for å støtte og forsvare grunnloven. Jeg har aldri drømt om at tropper som tok samme ed ville under noen omstendighet bli tvunget til å krenke sine medborgeres grunnlovsrettigheter - ikke minst for en bisarr fotoseanse for den folkevalgte «commander-in-chief», med militær ledelse stående ved siden av, skriver Mattis.

Natt til onsdag svarte presidenten på kritikken fra demokratene. Han startet med å hevde at Washington D.C. var det tryggeste stedet i hele verden den kvelden.

Deretter fulgte han opp med å sitere den konservative nettavisa The Federalist på at «media feilaktig hevdet at voldelige opptøyer var fredelige og at tåregass ble brukt mot opprørere».

- Dere tar feil! Om demonstrantene var fredelige, hvorfor satte de fyr på kirken natta i forveien? Folk likte min spasertur til dette historiske stedet, skrev han videre og viste til republikanerne James Lankford, Ben Sasse og Susan Collins.

«Dominere» gatene

I samme tale natt til tirsdag sa president Trump at han oppfordret guvernører rundt om i landet til å «dominere» gatene og truet med å sette inn hæren om ikke guvernørene klarte dette selv.

Den samme ordlyden hadde Trumps nåværende forsvarsminister, Mark T. Esper. Selv om Mattis ikke nevner Esper ved navn, skriver The Washington Post at den tidligere forsvarsministeren avviser Espers beskrivelse av amerikanske byer som «slagmarker som militæret kan bidra til å dominere fram til uroen stilner».

Onsdag tok Esper selvkritikk for å ha brukt ordet slagmark.

- I ettertid ville jeg brukt et annet ord for å ikke distrahere fra de viktigere sakene eller la noen antyde at vi militariserer saken, sa Esper ifølge avisa.

Mens The Washington Post omtaler Mattis' harde kritikk av presidenten som et ekstraordinært skifte for 69-åringen, kaller CNN uttalelsen for et viktig øyeblikk for en mann som stort sett har holdt seg stille siden har forlot administrasjonen.

TV-kanalen skriver at han flere ganger har blitt presset til å kommentere på Trumps politikk og andre hendelser, men har alltid nektet fordi han ikke ville bli involvert og bli en motstemme til troppene.

I stedet har han sagt at han sa alt han ville si i sitt oppsigelsesbrev. I avskjedsbrevet, adressert til president Trump, gikk det klart fram at de to så forskjellig på en rekke ting.

Oppsigelsesbrevet

Mattis åpnet brevet med at han mente USAs styrke er uløselig knyttet sammen med «styrken til vårt unike og sammensatte system av allianser og partnerskap», og argumenterte for at USA måtte jobbe tett og godt med sine allierte.

Det kan tolkes som en subtil kritikk av Donald Trumps «America First»-budskap, som han har bygget utenrikspolitikken sin på.

I brevet påpekte Mattis også at USA måtte «være resolutte og utvetydige i tilnærming til land hvis strategiske interesser står stadig mer i motsetning til våre», og viste til Russland og Kina.

«Mitt syn om at vi må behandle allierte med respekt og også ha øynene åpne for både ondsinnede aktører og strategiske konkurrenter, er formet over fire tiår med dypdykk i disse temaene. Vi må gjøre alt som er mulig for å fremme internasjonal orden som fremmer vår sikkerhet, velstand og verdier, og vi styrkes i dette forsøket gjennom solidariteten til våre allierte», fortsatte Mattis.

«Fordi du har rett til en forsvarsminister som har syn som bedre samsvarer med dine på dette og andre temaer, mener jeg det er riktig at jeg trekker meg», konkluderte brevet fra Mattis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!