MYRDET: Norske Johanna Moore ble brutalt drept i sitt eget hjem i byen Dullstroom i Sør-Afrika. To afrikanere er pågrepet og siktet for rovmordet. Foto: Torbjörn Selander
MYRDET: Norske Johanna Moore ble brutalt drept i sitt eget hjem i byen Dullstroom i Sør-Afrika. To afrikanere er pågrepet og siktet for rovmordet. Foto: Torbjörn SelanderVis mer

- Han forsøkte å drepe meg også

Mannen som er siktet for rovmordet på Johanna Moore har tidligere angrepet kvinner med kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DULLSTROOM (Dagbladet): - Han kom mot meg med en kniv, og så hogg han meg i akselen, forteller Jackie Shackleton, en av Johanna Moores sørafrikanske venninner.

Mannen som nå er siktet for å ha rovmordet norske Johanna Moore (78) har tidligere angrepet kvinner med kniv.

Jackie Shackleton overnattet hjemme hos Johanna en natt for fem år siden -  det var da det første knivangrepet kom.

Samme mann
Jackie Shackleton kan ikke forstå at hennes venninne er død - rovmordet.

Ifølge politiet i Dullstroom er det samme mann som gikk til angrep mot Jackie i huset til Johanna for fem år siden som nå er arrestert.

-Det var i påsken for fem år siden. Jeg skulle sove over i Johannas gjesterom. Vi kom tilbake till huset på kvelden, da oppdaget jeg at et vindu var knust. Vi ringte politiet som kom. De gjennomsøkte huset. Etter at politiet hadde søkt gjennom huset, satte Jackie og Johanna seg foran TV og delte ei flaske vin.

- Vi gikk ikke og la oss før ved tre tiden. Jeg våknet etter en stund, da jeg hørte høye lyder fra garderoben. Først trodde jeg Johanna hadde rotter i huset. Men så kjente jeg en svovellukt.

Kjøkkenkniv

- Plutselig forsøkte en mann å smyge seg ut fra garderobeskapet, forbi meg og ut mot kjøkkenet. Kjøkkenkniv -Han kom så tilbake med en kjøkkenkniv hevet og klar for å stikke den inn i meg, forteller Jackie Shackleton.

Mannen kastet seg over Jackie, som fortsatt lå skrekkslagen i senga.

- Jeg kjempet for livet og fikk tak i håndleddene hans, forteller Jackie.

Hun slapp ikke taket. Likevel klarte inntrengeren å hogge kjøkkenkniven inn i hennes høyre aksel.

- Kniven satt fast i skulderen min. Men jeg ga meg ikke. Jeg visste at Johanna ikke ville høre meg, fordi hun nesten var døv og ikke kunne høre skrikene mine.

KNIVHUGGET:  Johanna Moores venninne Jackie Shackleton ble overfalt og knivhugget av en av mennene som er siktet for drapet på den norske kvinnen i Sør-Afrika.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER
KNIVHUGGET: Johanna Moores venninne Jackie Shackleton ble overfalt og knivhugget av en av mennene som er siktet for drapet på den norske kvinnen i Sør-Afrika. FOTO: TORBJÖRN SELANDER Vis mer

- Han var ikke så sterk, og til slutt ga han opp og satte seg på senga.

- «Hvor er pengene? Skriker du, skjærer jeg halsen av deg», truet han, forteller Jackie.

- Jeg slo ham to ganger med knyttet hånd rett i ansiktet. Han ble da overrumplet og kom seg opp av senga og løp skrikende ut av rommet.

- Skrikene hans vekket både hundene i huset og Johanna. Han tok vinflaska vi hadde drukket og slo Johanna i hodet, før han sprang ut av huset, sier Jackie Shackleton.

- Johanna var redd
Mannen ble seinere arrestert. Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at gjerningsmannen ble dømt for overfallet.

Men det er noe usikkert om han sonet i fengsel eller ble overført til psykiatrisk behandling ved en lukket klinikk.

Torsdag kveld bekreftet politidetektiv Steven Mpho Sithole overfor Dagbladet att mannen som overfalte Jackie og Johanna for fem års siden er en av de to arresterte.

Johanna Moores venner forteller til Dagbladet at Johanna var bekymret da hun fikk høre at overfallsmannen var løslatt.

- Johanna og jeg snakket nesten aldri om det grufulle overfallet. Men etter at han ble løslatt bygget Johanna om huset sitt — nesten som en festning. Med tredoble låser, alarm og vakthunder.

ARRESTERT: Politietterforsker Steven Mpho Sithole har arrestert og siktet to afrikanere for rovmordet på norske Johanna Moore i Sør-Afrika.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER
ARRESTERT: Politietterforsker Steven Mpho Sithole har arrestert og siktet to afrikanere for rovmordet på norske Johanna Moore i Sør-Afrika. FOTO: TORBJÖRN SELANDER Vis mer