- Han forsøkte å tenne på i hagen min i natt

Kan stå bak opp mot 20 branner i Haugesund de siste månedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann er pågrepet i en hage i Haugsund i natt. Mannen sjekkes nå opp mot rundt 20 branner de siste månedene.

Fra vinduet sitt i Haugsund sentrum mener Alda Einarsdottir at hun ble vitne til at mannen forsøkte å tenne på flere steder i hennes og naboens hage.

- Det var mørkt så han kom borti et byggestativ som står utenfor. Jeg gikk bort til vinduet for å se hva som skjedde. Da så jeg at han forsøkte å tenne på, forteller hun.

Alda forteller at mannen først forsøkte å få fyr på en søppelbøtte med papir. Papiret var regnvått, så mannen lyktes ikke med dette. Han gikk da rundt huset og forsøkte å sette fyr på et sykkelskur i hagen der Alda bor, men mislyktes.

- Han gikk over i nabohagen og forøkte å tenne på noe søppel. Det lyktes han heller ikke med, forteller hun.

Alda Einarsdottir varslet politet som kom og pågrep mannen på stedet.

Gammel kjenning

- Jeg kan bekrefte at vi har tatt inn en person etter mistenkelig oppførsel i natt. Det er for tidlig å si om vi har pågrepet brannstifteren, sier operasjonsleder Harald Aase i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

BRANN:  Tre gamle trehus i Haugesund sentrum brant ned tidligere denne måneden. Dette er ett av tilfellene politiet frykter at en brannstifter står bak. Foto: Politiet
BRANN: Tre gamle trehus i Haugesund sentrum brant ned tidligere denne måneden. Dette er ett av tilfellene politiet frykter at en brannstifter står bak. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har pågrepet en gammel kjenning. Han vil bli sjekket opp mot brannene. Det kan være han, men det trenger ikke å være det, sier leder av etterforskningsenheten i Haugesund Harald Berger til Dagbladet.no.

Politiet fant ikke brannspor på stedet i natt.

- I dag skal vi undersøke stedet grundigere. Da vil vi kunne se om det er forsøkt å tenne på plastikk, sier Berger.

Den pågrepne var ifølge Haugesunds avis kraftig beruset. Han er foreløpig anmeldt for overtredelse av narkotikalovgivningen.

Redde
- Det var ikke akkurat noen kjekk opplevelse. Halve Haugesund er livredde. Nå håper jeg at det er den rette mannen de har tatt. Det har vært en del ungdom som har etterliknet brannstifteren, men denne mannen var så pass voksen at det kan jo være ham, sier Alda Einarsdottir. Hun anslår at mannen var mellom 25-30 år.

Brannstifteren i Haugesund har vært svært aktiv. Vedkommende slo senest til natt til onsdag. Da var det fire tilfeller av branntilløp i byen.

- Alle de fire brannene var i containere som stod i nærheten av hus. Det er grunn til å tro at disse inneholdt brennbart materiale som er blitt antent av ukjent gjerningsperson eller -personer. Det har vært en rekke lignende tilfeller av påsatte branner den siste tiden, sa operasjonsleder Johan Inge Særsten til Dagbladet.no da.

Tidligere i måneden fikk brannen et alvorligere utfall da tre gamle trehus i sentrum brant ned til grunnen.

- Han forsøkte å tenne på i hagen min i natt
TENTE PÅ SØPPEL: Mannen forsøkte å tenne på søppel, noe som har vært et av Hauesund-pyromanens kjennemerker.
SØPPELCONTAINER: Dette er skadene etter brann i en søppelcontainer i Haraldsgate i Haugesund. De fleste brannene har vært av denne typen.
SKADER: Det har ikke vært menneskelig skader, men betydelige materielle skader som følge av de mange brannene i Haugesund.
SPRER FRYKT: Folk i Haugesund frykter at brannene en dag skal ta menneskeliv.
VITNE: Alda Einarsdottir så en mann som forsøkte å tenne på flere steder.