- Han førte meg bak lyset

En 32-åring fra Sørlandet sier han var livvakt for nordmannen som nå er narkosiktet i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han kontaktet meg på Facebook og fortalte at han skulle en tur til Irak og trengte livvakt; han visste at jeg tidligere hadde jobbet der. Jeg skulle få 45 000 kroner for oppdraget, forteller en 32-årig sørlending til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets opplysninger er sørlendingen identisk med mannen som kom seg unna da en 33-åring fra Arendal i forrige måned ble arrestert på vestkysten av Tyrkia med piller til en antatt verdi av 5,4 millioner kroner. Den narkosiktede mannen sier til familien at han lever under svært kummerlige forhold i det tyrkiske fengslet, og at han frykter for sitt liv.

- Ante ingenting 32-åringen sier han for tida befinner seg på jobbreise i utlandet. Han forteller at han ikke ante at oppdragsgiveren aktet å smugle piller fra Irak til Norge.

- Han handlet på egen hånd da vi var framme i Irak. Hva han gjorde, var ikke min business.

Sørlendingen forteller at reiseruta - med bil gjennom Tyrkia til den nå IS-okkuperte storbyen Mosul - var livsfarlig på grunn av krigføringen i grenseområdet mellom Syria, Tyrkia og Irak, og at de to flere ganger ble forsøkt stanset og angrepet av islamistiske styrker.

- Vi ble forsøkt omringet og skutt på, men kom oss unna. Vi tok en omvei over fjellene og lå i skjul i to-tre dager før vi fortsatte reisen, sier 32-åringen.

Etter hvert kom det fram at turens egentlige formål var av det lyssky slaget. 32-åringen reagerte med sinne, sier han.

- Jeg var ført bak lyset, og ble forbannet. «Jeg kan ikke være med på dette», sa jeg, og forlot ham i Tyrkia. Så dro jeg hjem til Norge på egen hånd.

- Ble overvåket Ifølge NRK Sørlandets opplysninger var den nå fengslede Arendals-mannen i politiets søkelys før turen, og Agder politidistrikt overvåket derfor hele bilturen gjennom Europa til Irak, i samarbeid med sine tyrkiske kolleger. Det reagerer 32-åringen sterkt på.

- De burde ha stoppet oss, men lot oss i stedet utsette oss for livsfare, sier han.

Den fengslede Arendals-mannen har til familien fortalt at han har fått hjerneblødning i Tyrkia. 32-åringen tror det er fordi han er blitt torturert i fengselet.

- Selv om han førte meg bak lyset, akter jeg å hjelpe ham så mye jeg kan, med penger og klær. Han er en fin fyr, sier sørlendingen.

FENGSLET I TYRKIA: 32-åringen fra Arendal sitter fengslet i den tyrkiske storbyen Izmir. Han sier han blir forferdelig behandlet, og at han frykter for sitt liv. Til høyre deler av beslaget på 91 000 piller, med en antatt  gateverdi på 5,4 millioner kroner. Foto: PRIVAT, TYRKISK POLITI / IHA
FENGSLET I TYRKIA: 32-åringen fra Arendal sitter fengslet i den tyrkiske storbyen Izmir. Han sier han blir forferdelig behandlet, og at han frykter for sitt liv. Til høyre deler av beslaget på 91 000 piller, med en antatt gateverdi på 5,4 millioner kroner. Foto: PRIVAT, TYRKISK POLITI / IHA Vis mer

Arendals-mannen skal ha blitt truet av bakmenn til å gjennomføre turen. Hvis ikke skulle de ta livet av familien hans.

- Han hadde pengetrøbbel, og var veldig presset da han kom til meg. Han hadde slett ikke lyst til å dra, sier 32-åringen.

Sørlendingen forteller at han ikke har vært inne til avhør hos politiet, men avviser at han er på flukt.

UD informert Utenriksdepartementet (UD) bekreftet i går overfor Dagbladet at de er kjent med at arendalitten sitter fengslet i Tyrkia, og sier de har vært i kontakt med familien. Moren sier oppfølgingen har vært dårlig.

I dag opplyser UDs pressevakt Rune Bjåstad at han har vært i kontakt med medarbeidere for å skaffe mer informasjon om saken.

- Men vi har neppe mer å melde før neste virkedag, i morgen, sier han til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med etterforskningsledelsen i Agder politidistrikt.

INNBRUDD: Mens Arendals-mannen har sittet fengslet i Tyrkia, har noen brutt seg inn i boligen hans i Norge og fjernet elektronisk utstyr. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET
INNBRUDD: Mens Arendals-mannen har sittet fengslet i Tyrkia, har noen brutt seg inn i boligen hans i Norge og fjernet elektronisk utstyr. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET Vis mer