Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han fortjener straffen

Norske irakiske kurdere reagerer sterkt på at 26 år gamle Fadime ble drept av sin egen far. - Jeg tror faren var en syk mann, og at familien hadde store problemer. Faren fortjener den straffen han får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle er forskjellige, noen familier er strenge, andre er ikke strenge, sier Kandal Safir Kaermaen (19 til Dagbladet.no.

Han tror ikke æresdrapet kunne skjedd i Norge.

- Norske kurdere er mye mer liberale enn de svenske. Vi liker å være selvstendige, og æresdrap er ikke akseptabelt blant noen av de kurdiske familiene jeg kjenner i Norge, sier han.

Selv har han italiensk kjæreste, og mener kurdiske jenter har like stor rett til å velge kjærester som han selv.

- Æresdrap er ganske vanlig blant kurdere i Irak, sier Raber Ashüd (20).

- Men det handler ikke om rasisme. Det er en del av gammel kultur og tradisjon. I Irak har ikke jentene lov til å ha kjærester. Det er likevel ikke snakk om tvangsgiftermål. Både jenta, gutten, og familiene har rett til å uttale seg før man gifter seg. Dersom alle er enige om at det er bra kan man gifte seg.

Kan ende med krig

Æresdrapene i Irak forekommer oftest dersom noen bestemmer seg for å gifte seg på tvers av klaner.

- Jeg vet om en jente som ønsket å gifte seg med en gutt fra naboklanen. Det førte til krig mellom de to klanene. Hvis det ikke blir krig, dreper jentas familie gutten, men da må jenta gifte seg med den drepte guttens bror, sier Raber.

Æresdrap på gutter i samme familie forekommer ikke.

Raber tror heller ikke noen står i fare for å dø på grunn av ære i Norge. Han tror at det hadde vært greit for en kurdisk jente å gifte seg med en norsk gutt hvis gutten konverterte til islam.

- Jeg forstår ikke problemet til denne faren i Sverige. Han burde ha løst det med å snakke med guttens familie og gutten selv. Han burde ihvertfall ikke ha drept henne i Sverige. Han fortjener den straffen han får.

Aldri hørt om æresdrap

En syrisk kurder Dagbladet.no har snakket med, har aldri hørt om æresdrap blant kurdere. Han mener det ikke kommer fra hverken religion eller tradisjon.

- Jeg tror bare faren var en syk mann, og at familien hadde store problemer. Æresdrap forekommer svært sjelden, det er bare tull at dette skal være kulturelt. Jeg er totalt i mot æresdrap, og misliker denne mannen for det han har gjort, sier han til Dagbladet.no.

Hassan Ali (26) kommer opprinnelig fra Somalia. Han mener det er stor forskjell i tradisjonene mellom ulike muslimske kulturer.

- Jeg tror æresdrap kan skje i det pakistanske miljøet i Norge, men i det somaliske miljøet kan ikke dette skje. Det er ingen kultur for æresdrap blant somaliere. Det er bra debatten kommer opp nå. Etter at Kadra sto fram, er det for eksempel helt slutt på omskjæring av unge jenter i Norge, hevder Ali.

Truet på livet av familien.

Tar avstand: Norske kurdere Dagbladet.no har snakket med i dag tror ikke et æresdrap kan skje i Norge. Alle tar sterk avstand fra det som har skjedd i Sverige.
Hele Norges coronakart