- Han framsto som en relativt moderne mann

Rolf Willy Hansen har møtt Syrias president Bashar al-Assad flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye tyder på at det var regimet i Syria som sto bak det kjemiske angrepet mot flere forsteder i landets hovedstad Damaskus.

Amerikanerne hevder å kunne bevise dette, og lørdag kveld varslet president Barack Obama at han vil angripe Syria, også selv om det ikke kommer noe FN-mandat.

- Hvilket signal sender vi hvis en diktator kan gasse hundrevis av barn til døde uten å bli holdt til ansvar? spurte Obama retorisk.

- Riktig å vente på FN - Situasjonen har vært fastlåst lenge, og verken regimet eller opposisjonen har vært i stand å komme vinnende ut. Nå gjenstår det å se om det som nå har skjedd vil gjøre det lettere eller vanskeligere å få til en politisk løsning, sier diplomat Rolf Willy Hansen til Dagbladet.

Hansen ble utnevnt til Norges ambassadør i Damaskus i 2008, og ble trukket ut sammen med ambassadepersonellet i april i fjor på grunn av sikkerhetssituasjonen.

- Å bruke disse avskyelige våpnene er en forferdelig ting å gjøre, og det fordømmer jeg på det sterkeste. Men fra norsk side mener vi det er riktig å avvente hvilke vurderinger FN-inspektørene kommer, sier Hansen.

Har møtt Assad Som Norges ambassadør i landet, har den erfarne diplomaten møtt president Bashar al-Assad flere ganger.

- Han framsto som en relativt moderne mann. Han har studert i utlandet og har blitt eksponert for andre kulturer. Jeg hadde en forventning om at han skulle åpne opp Syria både økonomisk og politisk. Den forvetningen har ikke slått inn.

Han forteller at blodbadet som fulgte har overrasket ham.

- Vi ble alle overrasket over det som skjedde, og når det er sagt mener jeg at regimet trolig kunne stabilisert situasjonen dersom de hadde vært tidligere ute og møte de tidlige demonstrasjonene med reformer og liknende. Det har jo vært gjort forsøk på dette seinere, men de har jo ikke blitt tatt på alvor, sier Hansen til Dagbladet.

KAN BLI BOMBET: President Bashar al-Assad framsto som en moderne mann da Norges ambassadør møtte ham. Her gir han et intervju til den russiske avisa Izvestia i Damascus. Foto: AFP Photo/SANA/NTB Scanpix
KAN BLI BOMBET: President Bashar al-Assad framsto som en moderne mann da Norges ambassadør møtte ham. Her gir han et intervju til den russiske avisa Izvestia i Damascus. Foto: AFP Photo/SANA/NTB Scanpix Vis mer