Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for menneskesmugling:

- Han fungerte nærmest som et reiseselskap for flyktningene

Fra boligen i Oslo skal mannen i 30-årene ha hjulpet syriske flyktninger med falske pass og flybilletter. Flere av dem skal ha endt opp i Norge.

PASSKONTROLL: Den tiltalte skal ha hjulpet nesten 30 syrere med falske ID-papirer og flybilletter. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
PASSKONTROLL: Den tiltalte skal ha hjulpet nesten 30 syrere med falske ID-papirer og flybilletter. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiet anser tiltalte som et sentralt tannhjul i en virksomhet som har drevet med menneskesmugling. Han har fungert nærmest som et reiseselskap for flyktningene han har hjulpet, sier politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal.

Mannen han snakker om er opprinnelig fra Syria, men kom til Norge for omkring sju år siden. Fra sitt oppholdssted i Oslo skal han ifølge tiltalen som nå er utstedt, ha hjulpet et tjuetall personer med å flykte fra sitt eget hjemland i 2013-2014.

Ved å skaffe dem falske pass og andre ID-kort, flybilletter og veiledning om hvordan de skulle komme seg inn i Schengen-området, skal han ha bidratt til menneskesmuglingen.

Til slutt var det ifølge Skurdal tsjekkisk politi som avslørte det som skal være syrerens involvering i menneskesmuglingen. De tok kontakt med politiet i Norge, som fortsatte etterforskningen av mannen.

Skal ha tatt betalt for falske pass

Skurdal forteller til Dagbladet at personene som skal være hjulpet til flere europeiske land, blant annet skal være familie av tiltalte. Men det skal under etterforskningen også ha dukket opp navn som ikke har den type relasjon til mannen i 30-årene.

- Tiltalte mener nok han har gjort en god gjerning ved å hjelpe disse ut fra krigsområder slik at de kan søke asyl, sier Skurdal.

I tiltalen kommer det også fram at det skal ha blitt krevd betaling for de falske dokumentene og hjelpen til å komme seg ut av Syria. Ifølge politiadvokaten er det derimot uklart hvorvidt tiltalte selv skal ha tjent penger på dette.

- Vi vet det betales mye for å få slike dokumenter som omhandles i denne saken. Hva tiltalte selv har tjent på virksomheten, vil nok bli et av temaene under hovedforhandlingen. Men det vil være tilstrekkelig at noen i virksomheten har hatt en fortjeneste, sier han.

Sjelden sak

Skurdal understreker at det er sjelden slike saker dukker opp i norsk rett. Han legger også til at det å hjelpe en reell asylsøker til første trygge land, ikke vil være straffbart.

- Men det å hjelpe utlendinger som er i et sikkert land videre i Europa, eller å være del av en organisert virksomhet med sikte på å hjelpe utlendinger til Norge eller Schengen, er ulovlig, påpeker politiadvokaten.

Og mens krigen fremdeles herjer i Syria, skal det i Oslo tingrett avgjøres hvorvidt det tiltalte skal ha gjort er organisert kriminalitet eller ikke.

- Hjalp mennesker i nød

FORSVARER: Heidi Ysen sier den tiltalte syreren mener han kun har hjulpet mennesker i nød. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
FORSVARER: Heidi Ysen sier den tiltalte syreren mener han kun har hjulpet mennesker i nød. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

Den tiltalte mannens forsvarer, advokat Heidi Ysen, sier til Dagbladet at hennes klient nekter straffskyld for punktene i tiltalen. Hun forteller at han i retten vil gi en omfattende forklaring på hvorfor og hvordan han har hjulpet de nærmere 30 flyktningene som er nevnt i tiltalen.

- Hans oppfatning er at han har hjulpet mennesker i nød. Det skal bli interessant å se hvordan retten ser på dette, sier Ysen.

På spørsmålet om hvorvidt hennes klient skal ha tjent penger på å hjelpe flyktninger til Europa, er det ifølge advokaten ingenting uklart.

- Dette nekter han helt for. Han har kun gjort dette som en god gjerning, sier Ysen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!