Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump med hemningsløs hyllest av Stoltenberg:

- Han ga meg skryt. Det er det ikke mange som gjør

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, kom tirsdag på sitt tredje besøk til USAs president Donald Trump i Det hvite hus. - Ingen tvil om hvem jeg ville skulle ha jobben, sier presidenten.

MØTE: Donald Trump møter i dag Jens Stoltenberg. Dagbladet fikk stilt ham spørsmål om Russland, og Trump var svært tydelig på hva han mener om styrken til NATO. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Møtet kommer kort tid etter at det ble kjent at Stoltenberg får forlenget perioden sin som sjef for forsvarsalliansen med to år fram til 2022. Trump og den tyske forbundskansleren Angela Merkel er uenige om mye, men begge skal ha ønsket at Stoltenberg fortsetter i jobben.

Trump har flere ganger tidligere omtalt Stoltenberg som sin «største fan» fordi han har presset hardt på for å få medlemslandene til å øke sine forsvarsbudsjetter.

Hemningsløs ros

De to møttes i Det ovale kontor i Det hvite hus rundt klokka 20.00 i kveld. Trumps ros til den norske generalsekretæren var hemningsløs. På spørsmål fra P4 på hvorfor han var så fornøyd, var svaret:

IMPONERT: President Donald Trump er ikke redd for å tilbakeholde lovordene når han beskriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Vis mer

- Han har vært en fantastisk leder under min tid. Det har vært utrolige to og et halvt år. Vi kommer veldig godt overens. Vi hadde vårt første møte, og jeg tror vi fikk landene til å samle 64 milliarder dollar. Det er mye penger, sier Trump, og kikker bort på Stoltenberg, som satt på hans høyre side.

- Han sa: «for en fantastisk jobb.» Han ga meg skryt. Det er det ikke mange som gjør. I hvert fall ikke mediene. Nå er vi over hundre milliarder dollar.

NÆRE: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg (t.v.), besøker USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus tirsdag kveld. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
NÆRE: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg (t.v.), besøker USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus tirsdag kveld. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jeg setter pris på jobben han har gjort. Den er veldig god. Mange ville ha den jobben, og det er en fantastisk jobb. Det er ingen tvil hvem jeg ville at skulle ha den jobben, sier USAs president.

- Et godt forhold

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan presidenten vurderer sikkerhetssituasjonen rundt Russland i disse dager, svarer Trump.

- Jeg håper det ikke er noen sikkerhetstrussel. Jeg håper vi har et godt forhold til Russland og Kina og alle. Siden jeg ble president, har vi mer penger til Nato. Vi har mer penger i alle Nato-land, og jeg mener at vi kommer godt overens med Russland, sier Trump.

Han mener samtidig land må investere enda mer i alliansen.

- Fordelingen mellom Nato-landene har blitt bedre, men må gå over to prosent, sier Trump med Stoltenberg ved sin side.

- Forholdet til generalsekretæren er fantastisk, sa presidenten videre.

- Takk for din forpliktelse til Nato, sier Stoltenberg under møtet.

Videre brukte Trump svært mye av taletida foran pressen til å snakke om innvandringen til USA og problematikken ved grensa mot Mexico.

På tomannshånd

I Det hvite hus har Stoltenberg først en samtale på tomannshånd med den amerikanske presidenten. Deretter skal det være et formelt møte med Trumps sikkerhetspolitiske team, blant annet utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Patrick Shanahan.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer

I forkant av møtet fikk Stoltenberg gratulasjoner fra blant annet USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, Shanahan og visepresident Mike Pence.

- Det er flott å se deg igjen og å møte alle rundt bordet, sier Stoltenberg.

- Gratulerer til generalsekretæren. Vi setter pris på ditt lederskap, sier Pence.

- Gratulerer. Jeg tror jobben du og presidenten har gjort med å få delt byrdene, er veldig viktig. Vi deler på utfordringene, sier John Bolton.

- Konsekvent

Trump har tidligere uttalt at Nato er «utdatert». For Stoltenberg er det imidlertid viktig å bruke besøket i USA til å overbevise om at alliansen er viktig.

Før møtet forventet Stoltenberg at hovedtemaet nok en gang vil bli Trumps harde krav om at europeiske allierte må ta en større del av regningen.

- Dette har vært et veldig konsekvent budskap fra president Trump helt siden han tiltrådte, til og med før han tiltrådte. Og mitt budskap vil være at jeg er enig. NATO er en sterk allianse. Men for at NATO skal fortsette å være en sterk allianse, må vi også være en rettferdig allianse, sa Stoltenberg da han møtte pressen før avreise til USA, ifølge NTB.

NATOs egne tall viser at forsvarsbudsjettene i Europa og Canada har økt med 41 milliarder dollar siden Trump tiltrådte. Summen ventes å øke til 100 milliarder dollar innen utgangen av 2020.

Historisk

Tidligere har Nato-landene byttet ut generalsekretæren minst hvert femte år. Stoltenberg har nå hatt toppjobben siden 2014, og i desember 2017 fikk han to års forlengelse fram til 2020. Dette blir sett som et klart tegn på at sentrale land i alliansen er svært godt fornøyd med jobben til den tidligere norske statsministeren.

Turen til Washington D.C. skjer i forbindelse med 70-årsjubileet til Nato. Onsdag skal Stoltenberg blant annet både møte den demokratiske speakeren Nancy Pelosi og tale til en samlet kongress. Torsdag skal han møte utenriksministrene i forsvarsalliansen, deriblant norske Ine Eriksen Søreide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!