Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han ga Putin juling

I dag samler president Vladimir Putin lederne i verdens rikeste demokratier i St. Petersburg. Vasilij Sjestakov gjorde det mange av dem nok vil, men ikke tør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  He, he, hva jeg tenker når jeg ser at jeg legger Putin i bakken? Nei, jeg tenker ikke at her ga jeg presidenten bank. Jeg tenker at vi var unge, og alle hadde en drøm om å bli Napoleon.

-  Men det var bare én som ble det?-  Ja, det var bare én, he, he, svarer Vasilij Sjestakov.

Og det er nettopp dette, at Russlands president Vladimir Putin viser et ansikt som er stadig mer bonapartistisk og stadig mindre demokratisk, som bekymrer de andre G8-lederne som nå er samlet i Putins hjemby, St. Petersburg.

Populær

Putin har popularitetsmålinger på rundt 70 % bak seg - tall som ingen andre av lederne for G8-landene har, og som en George W. Bush eller en Tony Blair bare kan drømme om, der de slåss for å oppnå omtrent halvparten. Men nettopp denne helga vil vi få klare indikasjoner på hva som skal være Vestens holdning til at russiske medier åpenbart pålegger seg selv selvsensur når de dekker russisk politikk. Hva som skal være holdningen til at Russland i stadig større grad er et ettpartisystem, uten noen reell parlamentarisk opposisjon. Hva som skal være holdningen til at opposisjonelle i stadig sterkere grad undertrykkes. Spørsmålet er hva skal verden mene om personen Putin?

Sjestakov er altså den lukkede president Vladimir Putins kanskje nærmeste ungdomsvenn.

Og det er ingen kritiker av presidenten Dagbladet møter. De fleste av dem som har kjent presidenten, snakker ikke lenger om bekjentskapet. Da Dagbladet ringte mannen som lærte Putin å bli spion, hans føringsoffiser i KGB, svarte han at han ikke ville snakke om det.

-  Men du snakket før?-  Det er så lenge siden at jeg ikke lenger kan huske hva jeg sa, sier han.

 LA PUTIN I BAKKEN:  Det er mange år siden Vasilij Sjestakov, president Vladimir Putins kanskje nærmeste ungdomsvenn, la den russiske presidenten i bakken. Dagbladet møtte ungdommsvennen for å forklare rammene og drømmene Putin hadde i oppveksten. Foto: Scanpix
LA PUTIN I BAKKEN: Det er mange år siden Vasilij Sjestakov, president Vladimir Putins kanskje nærmeste ungdomsvenn, la den russiske presidenten i bakken. Dagbladet møtte ungdommsvennen for å forklare rammene og drømmene Putin hadde i oppveksten. Foto: Scanpix Vis mer

Det er en utbredt oppfatning blant journalister at noen har fått beskjed om ikke å snakke om sin fortid med Putin.

Noen vektklasser siden

Fortsatt møtes Putin og Sjestakov en gang i måneden. Men det er mange vektklasser siden Sjestakov la Putin i bakken. Og grunnen til at Dagbladet møter Sjestakov, er ikke for å prøve å tegne et portrett av politikeren Putin, men for å forklare de rammene og de drømmene Putin hadde i oppveksten, i den byen som den gang het Leningrad.

-  Det var en helt annen by. Det var mange kriminelle, og livet var tøft. Valget for guttunger som Putin og meg var å ta oss sammen eller havne på gata. Vi begynte med judo, og ble begge blant landets beste. Det reddet oss fra gata, sier Sjestakov.Putin har selv beskrevet denne tida i boka «Den første person», som er et langt intervju med ham fra før han første gang ble valgt til president i 2000. Putin var leder for en guttegjeng i sentrum av byen, og han ble ikke pioner - en slags kommunistisk speider som var obligatorisk for alle barn - før i 6. klasse, og det var stor skam.

-  Selvsagt. Jeg var en pøbel, ikke en pioner, sier Putin, sier han i boka.

-  Koketterer du nå?-  Du fornærmer meg. Jeg var en fæl gutt, sier Putin.

Moren i massegravene

Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i 1952. Faren var maskinoperatør, og moren vaskekone. Det var bare sju år siden krigen der en million leningradere døde av sult under Hitlers blokade. Moren til Putin var bevisstløs av sult da hun ble båret på et lasteplan for å kjøres til massegravene. Da kom Putins pappa fra fronten, dro henne ned fra lasteplanet og fikk liv i henne. Putins bror døde av difteri under krigen.

Det var en verden av fattigdom, diktatur og sinnssyke krigsminner Russlands president vokste opp i. Landet var lukket, og den politiske undertrykkelsen total. Selv om det begynte å lysne litt i løpet av Putins barndom, med diktatoren Stalins død i 1953.

Den lille familien på tre bodde i et rom på 20 kvadratmeter. Her jaget Putin feite rotter i oppgangen, og familien Putin delte kjøkken og bad med en jødisk familie, slik det var vanlig i Leningrad.-  De var religiøse jøder. De arbeidet aldri på sabbaten, og den gamle mannen resiterte Talmud, han holdt på. En gang kunne jeg ikke holde meg lenger, og spurte hva han sa. Jeg mistet straks interessen, sier Putin i boka.

-  Hans stil var angrep

-  Du og Putin var nære venner. Var han en gutt det var lett å bli venn med?-  Jeg vil ikke si at han lett fikk venner. Men var du hans venn, så var han veldig lojal. Og han var en interessant venn. Han leste bøker og aviser, og vi var ofte på kino. Vi delte alltid rom når judolaget var på reise, og det var ofte. Jeg lærte mye.

-  Hvordan var Putin som idrettsutøver?-  Han tenkte raskt og var helt uredd. Hans stil var angrep. Han ga deg aldri ro. En offensiv holdning er en viktig del av hans karakter.

-  Også som politiker?-  Også som politiker.

-  Putin virker tilknappet når du ser ham på TV. Hvordan er han?-  Han er lett å fleipe med. Vi fleiper som i gamle dager når vi møtes.

Om helter

-  Hva drømte dere om?-  Vi drømte om å bli helter. Det var mange krigsfilmer med helter på den tida. Psykologien var slik at man skulle ofre seg for fedrelandet. Dette gjaldt Putin i sterk grad. Han drømte om å gjøre store ting for fedrelandet, sier Sjestakov.

Putin har selv kommentert denne siden ved seg i boka om ham.-  Jeg var et meget vellykket produkt av det sovjetiske utdanningssystemet, sier han litt ironisk. Det var et utdanningssystem som for humanistiske fag var ensrettet og propagandistisk, som fortalte at Sovjetunionen var paradis på jord, og at alle andre politiske systemer undertrykket folket og arbeiderklassen. Om drømmer sier Putin i boka om ham:

-  Alt før jeg sluttet på skolen ville jeg jobbe i etterretningen. Det var min drøm, selv om det var et like fjernt mål som å dra til Mars, sier han.

Men drømmen ble oppfylt. Han ble spion.

-  Hadde Putin draget på damene?

Om damer

-  Ja, det hadde han, allerede da. Men jeg vil ikke si noe om det. Bortsett fra en episode. Det var tre gutter som var plagsomt nærgående mot ei jente på en bussholdeplass. Putin gikk bort til dem og ba dem stikke av. De stakk. Han har alltid hatt stor autoritet, sier Sjestakov.

-  På et nettmøte denne uka fikk Putin spørsmål om han kunne huske sitt første samleie. Han svarte at det kunne han ikke, men at han kunne huske hvert sekund av det siste. Kan du huske hans første?

-  Ja, humor har han alltid hatt. Men nei, det får du meg ikke til å si noe om.

Så langt under huden på mannen som i helga er kontroversielt vertskap for verdens ledere klarte Dagbladet å komme i Putins hjemby St. Petersburg. En tøff oppvekst i en hard by med en konkurranse som får Norge til å framstå som et lekeland, har bidratt til å forme Russlands president. Han kan virke slående lik landet han vokste opp i.