«Han gikk rundt og snakket med seg selv»

I fire lange timer visste Mohamud Aden at mannen som gikk rundt i moskèen trolig var trikkedrapsmannen. Politiet ville ikke gå inn moskèen i frykt for en ny tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Han var her i nesten fire timer. Vi holdt øye med han hele tida, men vi måtte ikke la han se det. Han kom hit alene og gikk rundt og snakket med seg selv, sier Mohamud Aden, forstander i Tawfiiq Islamsk Senter.

Litt over klokka 14 i går ettermiddag kom drapsmannen inn i moskeèn. Aden kjente mannen igjen med det samme. Allerede i går morges fikk politiet flere tips om at den siktede 40 åringen kunne være drapsmannen. Han kom til Norge i 1989, men har få venner i det somaliske miljøet.

-  Aggressiv

Flere somaliere Dagbladet har snakket med sier at mannen er aggressiv, og mentalt syk.

-  Vi fortalte politiet om tre somaliere som kunne gjort noe sånt, og han var en dem, sier en representant fra det somaliske miljøet til Dagbladet.

-  Vi visst jo ikke sikkert at det var han, men vi var engstelige de timene han var her. Ingen av oss tok kontakt med han. Vi snakket med politiet hele tida, sier Aden.

Syv- åtte politispanere ventet på mannen utenfor moskèen.

-  Politiet ville ikke komme inn hit og ta han i tilfelle han hadde kniv på seg. De var redd for en ny tragedie, sier Aden.

Det var om lag 80 mennesker på Tawfiiq Islamsk Senter i går ettermiddag, men det var få av dem som visste at mannen som satt bakerst i storsalen kunne være drapsmannen hele Oslopolitiet jaktet på.

-  Det er trangt inne i moskèen og situasjonen kunne blitt veldig farlig dersom han eller de andre som var her hadde skjønt at vi hadde kontakt med politiet, og at mannen kunne være den politiet jaktet på, sier forstanderen.

Timene gikk langsomt for Aden og de andre i styret.

-  Litt over seks gikk han ut for å røyke. Han kom litt borti gata før politiet omringet han, sier Aden.

-  Udramatisk pågripelse

Politioverbetjent Finn Abrahamsen var i går kveld sikker på at de hadde pågrepet riktig mann. Politiet skal ha fått match på fingeravtrykk fra 40-åringen og avtrykk på enten drapsvåpenet eller fra bilen han stjal på åstedet.

Politiet vet også hvor mannen kjøpte drapsvåpenet. Etter det Dagbladet får opplyst, skal 40-åringen ha skaffet seg den Rambo-liknende kniven etter at han slapp ut fra den psykiatriske poliklinikken på Ullevål fredag.

-  Han ble siktet for forsettlig drap i kveld. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sa Abrahamsen i går kveld.

Hjelp fra somaliere

-  For politiet generelt var det uhyre viktig at vi fikk kontroll over situasjonen, slik at vi kan få ro igjen i byen. Vi er veldig takknemlige for hjelpen vi har fått fra somaliske og andre miljøer i Oslo, sier Abrahamsen.

I tillegg til styret i moskèen var også de somaliske klubbene i Oslo engasjert i drapsetterforskningen i går.

-  Vi har hatt vakter utenfor klubben vår i hele dag. Vi fryktet at han skulle komme hit. Hadde han gjort det hadde vi nok måttet holde han til politiet kom, sier en somalier som i hele går hadde tett kontakt med politiet.

Flere somaliske menn var hos politiet i løpet av gårsdagen og flere mente å dra kjensel på 40-åringen fra overvåkingsbilder. Mannen ble filmet utenfor Gunerius i Storgata på vei til Stortorget og 17-trikken. Litt seinere skal han ha blitt fanget av kamera ved Glasmagasinet.

Ikke forsvarer

Mannen hadde i går kveld ennå ikke fått oppnevnt en forsvarer.

-  Vi vurderer ham som ustabil, men kan ikke si mer om hans tilstand nå. Han er ikke avhørt av politiet, og vil bli framstilt for lege dersom det er behov for det, sier Abrahamsen.

Den drapssiktede 40-åringen kom til Norge i 1988. Han sto oppført uten både inntekt og formue i 2002. Han har hatt seks forskjellige adresser i Oslo siden han første gang ble registrert i april 1988. Ifølge politiet er han ikke tidligere straffedømt.

Det var i går kveld ikke klart om mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag.

FORSTO AT DET VAR DRAPSMANNEN: Forstander Mohamud Aden i Tawfiiq Islamsk Senter forsto at det var trikkedrapsmannen som gikk rundt i moskeen og snakket med seg selv. - Han var her i nesten fire timer, sier Aden.