- FORUNDERLIG:   Mette Yvonne Larsen (49) er ordfører Rune Øygards forsvarer og argumenterer for at jentas historien ikke er riktig eller henger på greip. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FORUNDERLIG: Mette Yvonne Larsen (49) er ordfører Rune Øygards forsvarer og argumenterer for at jentas historien ikke er riktig eller henger på greip. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Han gikk som et lam til slaktebenken

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener Øygards første avhør ikke rimer med modusen til en overgriper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rune Øygard-forsvarer Mette Yvonne Larsen argumenterer nå for at ordføreren ikke har begått seksuelle overgrep mot den da mindreårige jenta.

Larsen trekker fram en rekke historier som jenta har fortalt, og som hun mener ikke henger på greip.

Dette er bevisene i saken.

Ikke-identifiserte samleier - Jeg mener at fornærmede en rekke ganger har endret forklaring når det gjelder det som skjedde første gang, sier Larsen.

Jenta har anslått at hun ble utsatt for 50 samleier i tillegg til andre overgrep fra hun var 13 til hun var 15 år.

- Jeg håper retten har festet seg ved at hun bare har identifisert fire-fem samleier.

- Lam til slaktebenken Larsen mener det er verdt å merke seg hvordan Øygard opptrådte da han ble pågrepet av politiet etter anmeldelsen.

- Han velger å gå i avhør uten forsvarer tilstede og ville til og med vente med å få advokat fordi han tenkte det kom til å gå over. Han gikk nesten som et lam til slaktebenken, unnskyld uttrykket, sier Larsen.

Larsen peker på at Øygard i første avhøret sa at han overnattet på samme rom som jenta.

- Modus for en overgriper er vel at man i hvert fall ikke innrømmer situasjoner som er klart belastende for ham. Hvorfor skulle han gjøre det? Han kunne bare benektet det, sier advokaten.

Ikke Skype-samleie Politiet har innhentet 80 sider med utskrifter fra Skype. Larsen mener at Øygard burde ha trukket seg ut av samtalen med jenta.

- Han skulle stoppa. Det er ikke greit, og han skulle latt være, sier Larsen om kontakten mellom ham og jenta.

- Han sier selv at Skype-meldingen er uakseptable og over streken, og det er det. Men dette dreier seg om to og en halv times dialog over 14 måneder som er uakseptable. Det er ingen unnskyldning for Øygard - det var hans ansvar - men det er jenta som snakker mest, sier Larsen.

Advokaten sier at det ikke konkret står at samleie har funnet sted.

- Det er forunderlig at det ikke snakkes om seksuell kontakt i disse loggene om dette er noen som har hatt samleier annenhver uke i to år, sier Larsen.

Øygards underliv Ifølge jenta har Øygard flekker på innsiden av låret, noe hun har sett da han har vært naken.

Øygard har i sin forklaring fortalt at han har merker som strekker seg fra låret og opp mot lysken, og sagt at disse er permanente utslett.

Jenta har også forklart at Øygard har et arr, noe Larsen påpeker at ikke er funnet.

- Det finnes ikke noe arr. Hun insisterte på at det er et arr som hun har sett.

IKKE STRAFFBART:  Mette Yvonne Larsen understreker i retten i dag at Øygard ikke har gjort noe straffbart, og at han derfor ikke skal idømmes fire års fengselsstraff, slik aktor la ned påstand om tidligere i dag.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE STRAFFBART: Mette Yvonne Larsen understreker i retten i dag at Øygard ikke har gjort noe straffbart, og at han derfor ikke skal idømmes fire års fengselsstraff, slik aktor la ned påstand om tidligere i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Larsen viser så til to leger, som har undersøkt Øygard uten å finne arret

- Kona har ikke sett noe arr, han har ikke noe arr.Hvordan skal retten komme rundt det at hun sier det finnes et arr, når det ikke gjør det?

- Jeg nøyer meg med å stille spørsmålet. Det er heldigvis ikke jeg som skal gi svaret, sier Larsen.

- Ikke på bandøvelse Uka etter at anmeldesen ble meldt i september i fjor har jenta forklart at Øygard sto på parkeringsplassen utenfor kommunehuset i Skjåk, hvor hun hadde bandøvelse.

- Det er mulig hun husker feil og at det var en annen dato, men da svekkes en del av grunnlaget for det hun forklarer, sier advokaten.

Hun trekker igjen fram kontoutskrifter som viser at Øygard betalte en regning på en kinarestuarant i Nordfjordeid denne dagen.

Det er imidlertid uklart når på dagen dette kjøpet ble gjort, og når jenta var på bandøvelse.

- Bilde finnes ikke Jenta har forklart at Øygard har tatt et toppløs-bilde av henne med sin mobil på hytta i Vågsøy.

Dette skal så ha blitt sendt til hennes mobil, men bildet er ikke funnet på noen av mobilene.

Kripos har derimot funnet rester at det som trolig er fotos tatt med et mobilkamera, men har ikke klart å rekonstruere fotoene.

- Retten må ikke begynne å spekulere i faktum. Det som må legges til grunn at det ikke finnes nakenbilder på Øygards telefon. Det finnes heller ikke på fornærmedes telefon, sier Larsen.