Han gir blaffen i Snowdens asyl-avtale med Russland

Snowden må akseptere Putins krav om å slutte å lekke amerikanske hemmeligheter i bytte mot asyl. Men journalisten som fikk dokumentene vil ikke slutte.

VIL IKKE STOPPE: Journalist Glenn Greenwald vil ikke stoppe å skrive om NSA-dokumentene han har fått av spionsiktede Edward Snowden. Snowden er nå jaktet på av amerikanske myndigheter. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix
VIL IKKE STOPPE: Journalist Glenn Greenwald vil ikke stoppe å skrive om NSA-dokumentene han har fått av spionsiktede Edward Snowden. Snowden er nå jaktet på av amerikanske myndigheter. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden kunngjorde etter et møte i går at han ville søke asyl i Russland - på tross av Vladimir Putins krav om at han da «må slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

- Vil ikke stoppe Det amerikanske politikk-nettstedet Politico skriver at dette tyder på at Snowden har akseptert dette kravet i bytte mot asyl.

Men de har snakket med The Guardian-journalist Glenn Greenwald, som har vært i tett kontakt med Snowden og intervjuet ham i Hong Kong. Og han sier at en slik avtale med Russland ikke kommer til å stoppe han fra å publisere opplysninger fra dokumentene han har fått fra Snowden.

- Gitt alt jeg vet, ville det sjokkert meg om han hadde bedt meg om det, svarer Greenwald på spørsmål fra Politico på spørsmål om hva han vil gjøre dersom Snowden ber han slutte.

- Jeg vil forholde meg til det hypotetiske dersom det ekstremt usannsynlige skulle skje, men jeg kan ikke forutse noe som ville eller kunne ha stoppet meg fra å fortsette å skrive om NSA-dokumentene jeg har, forklarer Greenwald i en e-post til Politico.

- USAs verste mareritt Snowden har riktignok ikke bekreftet at han vil forholde seg til Putins krav, men ifølge deltakere på gårsdagens møte skal han være villig til å dele mer informasjon mot Moskvas beskyttelse.

Greenwald lover mange flere nyheter basert på Snowdens lekkasjer.

- Det er mange innenrikssaker som kommer. De er store og de kommer snart, sier han.

I et intervju med argentinske La Nacion sier Greenwald at Snowdens dokumenter kan bli USAs «verste mareritt».

- Snowden har mer informasjon til å skade USA på et lite minutt enn noen andre har hatt, sier han, ifølge Reuters.

- USA bør be  på sine knær om at ingenting skjer med Snowden, for hvis noe skjer med ham vil all informasjonen bli avslørt umiddelbart. Og det vil bli et mareritt, sier han.

ØNSKER RUSSISK ASYL: Edward Snowden ønsker seg asyl i Russland. Foto: HRW/NTB Scanpix
ØNSKER RUSSISK ASYL: Edward Snowden ønsker seg asyl i Russland. Foto: HRW/NTB Scanpix Vis mer