Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Han gjør det verre

Atlanta-ordføreren reagerer kraftig på presidentens uttalelser om de voldsomme opptøyene i USA etter at George Floyd døde, og ber ham om å være stille.

LØRDAG: President Donald Trump avbildet etter å ha sett den historiske SpaceX-oppskytingen i Florida lørdag. Foto: AP / Alex Brandon
LØRDAG: President Donald Trump avbildet etter å ha sett den historiske SpaceX-oppskytingen i Florida lørdag. Foto: AP / Alex Brandon Vis mer

- Det er noen ganger hvor du bare må stoppe, og dette er en av disse gangene. Han gjør det verre.

Det sier ordfører i Atlanta i delstaten Georgia, Keisha Lance Bottoms, om president Donald Trump.

Det var under et intervju med CBS-programmet «Face the Nation» at programleder Margaret Brennan som konfronterte Bottoms med Trumps twittermeldinger og retorikk de siste dagene, og Bottoms la ikke skjul på hva hun syntes.

Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjør her portforbud etter klokka 21 lørdag 30. mai 2020. Foto: Ben Gray/Atlanta Journal-Constitution via AP
Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjør her portforbud etter klokka 21 lørdag 30. mai 2020. Foto: Ben Gray/Atlanta Journal-Constitution via AP Vis mer

Ut mot Trump

- Dette handler ikke om å bruke militærmakt. Dette handler om hvor vi er i Amerika. Vi er forbi vippepunktet i dette landet, og hans retorikk provoserer det. Noen ganger burde han bare slutte å snakke, sa Bottoms videre.

Det samme budskapet gjentok hun i CNN-programmet «State of the Union».

- Han snakker, og han gjør det verre, sa hun og bemerket at hun selv ønsker Trump ville holdt seg stille.

- Hvis han ikke kan være stille, om det er noen med god fornuft og samvittighet i Det hvite hus; plasser ham foran en teleprompter og be for at han leser fra den og i det minste sier de rette tingene.

- MÅ BLI TØFFERE: President Donald Trump hadde dette å si om George Floyd-saken lørdag. Video: AP Vis mer

Truet med militæret

Videoklippet av den hvite politimannen Derek Chauvin, som under pågripelsen av George Floyd i Minneapolis presset kneet sitt mot halsen til Floyd, har satt fyr på et voldsomt sinne mange steder i USA.

Guvernører i flere delstater har bedt om hjelp fra nasjonalgarden for å håndtere situasjonen, og en rekke byer har varslet innføring av portforbud.

I flere dager har det vært voldsomme demonstrasjoner og opptøyer i mange storbyer rundt om i USA. Amerikanske medier beskrev situasjonen natt til søndag norsk tid som «apokalyptisk».

Lørdag advarte president Donald Trump at militæret står klart, og er fullt i stand til å håndtere opptøyer. Like etter fulgte han opp med en Twittermelding:

DØD: George Floyd døde etter å ha blitt holdt nede av politibetjenter i Minneapolis. En av politibetjentene er siktet for drap etter at han presset kneet sitt mot Floyds hals i nesten ni minutter. Foto: David Gannon / AFP
DØD: George Floyd døde etter å ha blitt holdt nede av politibetjenter i Minneapolis. En av politibetjentene er siktet for drap etter at han presset kneet sitt mot Floyds hals i nesten ni minutter. Foto: David Gannon / AFP Vis mer

- Å krysse statlige grenser for å framprovosere vold er en føderal forbrytelse. Liberale guvernører og ordførere må bli mye tøffere, ellers vil føderale myndigheter tre inn og gjøre hva som må bli gjort, og det inkluderer å bruke vårt militæres ubegrensede makt og mange arrestasjoner.

Presidenten har anklaget «radikale venstrekrefter» for å stå bak uroen i USA de siste dagene, og søndag opplyser han at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

I en serie twittermeldinger fredag kalte han også demonstranter for pøbler og skrev at «når plyndringen starter, starter skytingen», et uttrykk med rasistisk opprinnelse, brukt av en tidligere politisjef i Miami på slutten av 1960-tallet, ifølge CNN.

NEW YORK: Denne videoen viser politiet som kjører rett inn i en folkemengde i Brooklyn, hvor det er voldsomme protester. Vis mer

Charlottesville

Atlanta-ordfører Bottoms mener retorikken minner om Trumps uttalelser i kjølvannet av hendelsen i Charlottesville i 2017, hvor hun hevder han også gjorde det hele verre.

- Han burde bare slutte å snakke. Det er som Charlottesville på nytt.

Høyreekstremisten James Alex Fields hadde allerede blitt dømt til livstid for hatkriminalitet i en føderal domstol i juni i fjor, men i juli samme år falt delstatsdommen i Virginia, hvor han ble dømt til 419 års fengsel for drap og kroppsskade.

Fields kjørte bilen sin i stor fart inn i en gruppe motdemonstranter som gikk gjennom en smal sentrumsgate på vei hjem etter å ha protestert mot høyreekstremister i byen Charlottesville i Virginia 12. august 2017.

Trump unngikk først å fordømme nynazister, Ku Klux Klan og andre høyreekstreme. Etter massiv kritikk kom han endelig med en fordømmelse. Men dagen etter kom uttalelsen som virkelig skapte reaksjoner:

- Du hadde noen veldig dårlige folk i den gruppa. Men du hadde også veldig fine folk i begge grupper, sier Trump.

Angivelige helseproblemer

Ifølge en politianmeldelse mot den hvite politimannen Derek Chauvin, holdt han kneet sitt presset mot halsen til Floyd i åtte minutter og 46 sekunder. Chauvin har fått sparken og er siktet for drap. Tre andre politimenn som også var til stede har fått sparken.

I anmeldelsen dukket det opp informasjon fra den foreløpige obduksjonsrapporten, som viser at Floyd ikke døde av kvelning alene. Ifølge dokumentet finnes det ikke fysiske funn som støtter en diagnose som kvelning og oksygenmangel.

Det hevdes at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer, og dette i kombinasjon med behandlingen han fikk av politibetjentene og eventuelle rusmidler i hans system, skal ha bidratt til dødsfallet.

Floyds familie har avvist at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat Ben Crump har uttalt at Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

- Bare en forsmak

Som nevnt har George Floyd-saken virkelig satt fyr på et sinne i USA, og i mange dager har det vært voldsomme opptøyer. Lørdag kveld og natt til søndag fortsatte voldelige scener å utspille seg i den ene amerikanske byen etter den andre.

Det var blant annet store demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, hvor nasjonalgarden ble kalt inn for å bistå politiet og sikkerhetstjenesten.

- Jeg sitter med følelsen av at dette bare er en forsmak på det som kommer til å skje. Det er lett at slike protester kan gå over i stygge hendelser med hvite ekstremister, sa Jennifer Bailey, professor ved institutt for psykologi og statsvitenskap ved NTNU, til Dagbladet søndag.

USA-ekspert Julia Leyda, førsteamanuensis ved NTNU, har fortalt til Dagbladet at Floyds dødsfall bare er ett av utallige tilfeller som nå fungerer som «dråpen som fikk begeret til å renne over» for den afroamerikanske befolkningen og deres støttespillere.

Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis i amerikansk historie ved Universitetet i Oslo, sa til Dagbladet at hun mener president Trump har mye av skylden for den åpne rasismen i USA.

- Trump er en rasist og han har gjort rasisme akseptabelt. Jeg sier ikke at det er han som har gjort USA rasistisk, men han har definitivt skapt en plattform for åpen rasisme, sa hun til Dagbladet fredag.

Sprer seg

Sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien, som er en av president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgivere, sa på en pressekonferanse søndag at enkeltpersoner bidrar til å gi inntrykk av at det er utbredt rasisme blant mange politifolk.

- Jeg mener det ikke er snakk om noen systematisk rasisme, sa O'Brien til CNN.

- Det finnes noen dårlige politifolk, og så er det noen som kanskje ikke har fått rett opplæring, sa han.

Likevel sprer demonstrasjonene seg fra USA. Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i London for å demonstrere mot politivold i USA og dødsfallet til George Floyd.

Demonstrantene holdt opp plakater med bilder av Floyd og andre svarte amerikanere som har blitt drept av politiet og med slagord som «hvor mange flere?", «jeg kan ikke puste» og «rettferdighet for George Floyd».

Demonstrantene samlet seg til tross for regjeringens forbud mot store ansamlinger på grunn av coronapandemien.

Også i Berlin og København var det liknende demonstrasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!