I RETTEN: Utøya-overlevende Helene Georgsen fra Vesterålen hilser på forsvarer Geir Lippestad etter fengslingsmøtet med terrorsiktede Anders Behring Breivik i rettssal 828 i Oslo Tinghus mandag formiddag.  Foto: Heiko Junge/Scanpix
I RETTEN: Utøya-overlevende Helene Georgsen fra Vesterålen hilser på forsvarer Geir Lippestad etter fengslingsmøtet med terrorsiktede Anders Behring Breivik i rettssal 828 i Oslo Tinghus mandag formiddag. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer

- Han gjør en utmerket jobb

Utøya-overlevende Helene (16) hilste på Breiviks forsvarer og takket ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 år gamle Helene Georgsen fra Vesterålen overlevde Utøya-massakren 22. juli. I dag møtte hun massemorderen i retten for første gang.

- Jeg ønsket å være her for å få en avklaring. På en måte for å «face your fear», sier Georgsen til Dagbladet.

Etter at fengslingsmøtet var ferdig og Breivik var ført ut av salen, gikk hun bort til benken der han satt og stilte seg blant journalistene rundt forsvarer Geir Lippestad. Etter en liten stund fikk hun hans oppmerksomhet. Hun tok ham i hånda, presenterte seg og takket ham for jobben han gjør som forsvarer.

- Jeg ønsket å hilse på han. Jobben han gjør er veldig viktig og han gjør den på en utmerket måte, sier Georgsen til Dagbladet.

Lippestad spurte henne om det hadde gått greit i dag og at hun og alle de andre må være sterke, søke råd hos sine bistandsadvokater om hva som kommer til å komme under rettssaken som starter 16. april.

- Jeg hadde ikke planlagt å hilse på ham, men da jeg skjønte jeg kunne få muligheten, greip jeg sjansen. Det var helt spontant, sier hun.

Hun synes han er rett mann for jobben og tror mange andre advokater ville håndtert det annerledes.

- Han er en reflektert person som jeg respekterer. Vi har et rettssystem der alle skal få lov til å ha et forsvar, sier hun.

Georgesen forteller at hun var litt redd og bekymra i forkant av møtet med siktede, men at det gikk bedre etter at han forklarte seg.

- Da han begynte å snakke om nødverge, at han burde få krigskorset og så videre, skjønte jeg at det er han som skjemmer seg ut. Jeg var blant de som lo i salen da han sa alt dette. Det var kanskje litt respektløs overfor retten, men ikke noe planlagt. Det bare skjedde da alt det latterlige kom, sier 16-åringen.