SKUFFET:  Tor Levin Hofgaard mener at avsløringene om Stephen Behnke og APA vil ramme psykologprofesjonen.
SKUFFET: Tor Levin Hofgaard mener at avsløringene om Stephen Behnke og APA vil ramme psykologprofesjonen.Vis mer

Han gjorde det mulig for USA å torturere sine fanger. Norsk psykolog: - Vi ble lurt trill rundt

Stephen Behnke holdt foredrag i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag ble en rapport, tidligere omtalt av The Times, offentligjort med svært kritisk innhold rettet mot den amerikanske psykologforeningen(APA).

Ifølge rapporten, utredet av et utvalg ledet av den amerikanske advokaten David Hoffman, har APA samarbeidet med det amerikanske forsvarsdepartementet om avhørene av terrormistenkte gjort av amerikansk etterretningstjeneste.

Sentralt i skandalen står den amerikanske stjernepsykologen Stephen Behnke.

Behnke - anklaget for å muligjøre amerikanske psykologers deltagelse i svært brutale avhør blant annet på Guantanamo - ble mandag avskjediget fra sin stilling som direktør for etikk i APA.

Var en faglig autoritet Fram til da var Behnke en sentral skikkelse i det internasjonale fagmiljøet. I 2009 holdt han foredrag i den europeiske konferansen for psykologer i Oslo.

- Gjennom sine verv i verdens mektigste psykologforeningen var han en autoritet innenfor etikk. Samtidig manipulerte han etikkreglene til APA slik at de ikke ville være et hinder for deltagelse i tortur. Vi ble lurt trill rundt alle sammen, sier Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening.

Hofgaard, som også er styremedlem i den europeiske føderasjonen for psykologorganisasjoner, sier at Behnke skulle holde foredrag i sommerens psykologkonferanse i Milano.

- Det ble det heldigvis ikke noe av, grunnet at den europeiske arrangøren ba APA om å ikke sende ham til Milano, sier Hofgaard, som gjerne skulle ha sett at APA tok tak før Hoffman-rapporten kom ut i forrige uke.

Norske psykologer uenige med Behnke Hofgaard har selv vært i debatt med Behnke. Psykologspesialisten sier at han og andre i fagmiljøet tidligere reagerte sterkt på Behnkes meninger gjeldende etikk.

- I en tiårsperiode produserte han veldig runde retningslinjer som ikke eksplisitt forbød deltagelse i tortur. Det reagerte jeg og andre norske psykologer på, men Behnke svarte alltid med det samme tilbake. Det var svært vanskelig å debattere med han, sier Tor Levin Hofgaard.

Blant de fagfolkene i det norske miljøet som har advart mot Behnke i mange år er førsteamuensis Nora Sveaass ved Universitetet i Oslo. Tidligere denne uken uttalte hun seg sterkt kritisk til APAs sin praksis gjeldende avhør av terrormistenkte.

- Problemet her er at en psykolog som utgjør endel av et system som torturerer ikke kan ha en rolle som overvåker. Psykologen blir medansvarlig, særlig hvis de unnlater å bringe informasjonen videre, sa Sveaass til Dagbladet.

Så tidlig som i 2008 møtte hun og Hofgaard ledelsen i APA for å få organisasjonens styre til å etterforske påstander om brudd på profesjonens etiske retningsliner.

Sveaass mener at Behnke aldri burde ha blitt invitert i europeisk sammenheng.

- Han har sagt ting som helt åpenbart er i strid med menneskerettighetene. At noen i det hele tatt kunne finne på å invitere ham er skandaløst, sier Sveaas.

Oppgjør i APA I etterkant av Hoffman-rapporten har hoderullingen begynt i APA.

Administrativ direktør Norman Anderson, administrativ visedirektør Michael Honaker og den tidligere kommunikasjonsdirektøren Rhea Faberman er blant de høytstående vervinnehaverne som kommer til å skille lag med organisasjonen.

- Doktor Anderson følte at å framskynde sin pensjonsdato til slutten av 2015 ville være et steg mot å helbrede organisasjonen, skrev APA i en pressemelding publisert etter Andersons avskjed.

- En politisk svartmaling av Behnke Organisasjonen har tidligere beklaget at de ikke oppdaget dobbeltrollen til Stephen Behnke. Behnke selv har hittil ikke uttalt seg om saken, men har høstet offentlig støtte fra den tidligere FBI-direktøren Louis J. Freeh.

Freeh omtaler saken som en politisk motivert svartmaling av Behnke.

- Doktor Behnke kommer til å vurdere alle juridiske muligheter for å imøtegå denne urettferdige, uansvarlige handlingen begått av noen få utvalgte APA-styremedlemmer, sier Louis J. Freeh ifølge The Guardian.

KONTROVERSIELL: Stephen Behnke har holdt foredrag og diskutert fag i Norge. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Stephen Behnke har holdt foredrag og diskutert fag i Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer