«Han gjorde noe godt. Noe som vi er stolte av.»

Bussjåfør Audun Bøland (39) hadde bussen full av passasjerer da han ble overfalt og knivstukket. Han klarte å stoppe bussen, men måtte ofre sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VANG I VALDRES (Dagbladet): På veggen i stua henger bildet av faren og ektemannen Audun Bøland. Han skulle egentlig ikke kjørt bussen søndag 16. februar. Vinterferierushet var årsaken til at han likevel satt ved rattet. Kolleger forteller at han var slik. Trengte de en ekstra sjåfør, stilte han alltid opp. Tre kilometer før han skulle overlate rattet til en kollega skjer det. En mann går oppover midtgangen. Han griper rattet og retter en kniv mot Bøland.

- Jeg hørte bare at det skjedde noe der framme. Jeg forsto at et eller annet var galt. Raskt ble jeg fortalt at sjåføren var knivstukket, sier busspassasjer Jorunn Trøen.

- Stolte av far

Audun Bøland mistet livet. 34 passasjerer kunne gå uskadd ut av bussen. De kunne se rett ut i iskalde Strandefjorden. Hadde Bøland sluppet rattet for å kjempe for sitt eget liv, kunne flere menneskeliv gått tapt.

- Det at Audun gjorde det han gjorde, har vært en trøst for oss. Han gjorde noe godt. Noe som vi er stolte av, sier kona Solhild Bøland.

De var kjærester fra hun var 18 år, Audun var 19. I 1992 giftet de seg i Vang kirke. Sammen fikk de to barn - Kim (17) og Lill Katrine (10) - som var stolte og glade i faren sin. Savnet i hverdagen er stort.

- Fint å vite

- Det er fint å vite at Audun ikke blir glemt. Spesielt for barna. For oss vil jo minnene alltid være der, men det er fint å vite at andre også husker ham, sier Solhild.

Etter drapet samlet busspassasjerene seg på stedet der Audun ble drept. Hilsenene var mange. Flere takket ham for at de hadde livet i behold.

«Tusen takk for at du reddet livet mitt! Du vil alltid bli husket som en helt,» skrev Jorunn Trøen.

For henne var Audun Bøland et kjent fjes. Han hadde arbeidet sammen med faren hennes og kjørte ofte bussen når hun skulle ned på skolen på søndagene.

- Han var virkelig en helt. Han ofret seg for oss andre. Jeg tenker ofte på det som skjedde. Hvor nærme vi egentlig var noe helt annet, sier hun.

Sjefen på rutebilstasjonen, Kristoffer Kvame, gir Bøland det beste skussmål:

- Han var en alle tiders kar, omgjengelig og gjorde jobben sin 100 prosent. Man kunne stole på ham i alle sammenhenger.

Tung rettsprosess

Det siste året har vært tungt for familien. Første runde i retten er tilbakelagt. Ting-retten kom fram til at mannen som drepte Audun var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Mannen hadde tidligere på dagen drept en annen asylsøker og var på flukt da han kom på bussen. Han ble frikjent også for dette drapet og ble av tingretten dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Rettsprosessen har vært en stor belastning for familien. De har følt seg veldig små. Det er en vond og forståelig følelse for en familie som har mistet sin mann og far, sier bistandsadvokat Vigdis Magistad.

- Det var vanskelig å følge saken. Vi følte at retten fjernet seg langt vekk fra det saken handlet om. De snakket ikke om Audun, sier Solhild.

Mye støtte

Bøland jobbet mye med biler og motorer, en lidenskap han delte med sønnen. På tunet hos familien står en fin Mini-Morris. En bil far og sønn hadde planlagt å jobbe mye med. Nå håper unggutten at han skal klare å fullføre prosjektet alene.

- Vi savner ham jo hver dag. Vi må bare ta en dag av gangen og prøve å klare oss som best vi kan. Samtidig har vi fått mye støtte, ikke minst fra familie og naboer her i Vang. Det er vi glade for, og det har selvsagt hjulpet, sier Solhild.

- Audun var ikke typen som likte å stikke seg fram, sier Kristoffer Kvame.

- Hvilke tanker tror du Audun selv ville hatt rundt det han gjorde?

- Han var en beskjeden kar. Det er ikke sikkert han hadde sett på det som en heltedåd. Han gjorde nok det han mente at situasjonen krevde av ham.

SAVN: Dette bildet hjemme i stua på Vang i Valdres er et av de kjæreste minnene Solhild og barna Kim (17) og Lill Katrine (10) har etter ektemann og far Audun Bøland.