PÅ MALTA:  Pope Benedict XVI er på et to dagers besøk på Malt, hvor han blant annet har hatt en møte med overgrepsofre. Her møter en gruppe ungdomer på dekk av en båt i havnen i Valletta. Foto: AP Photo/Antonio Calanni/Scanpix
PÅ MALTA: Pope Benedict XVI er på et to dagers besøk på Malt, hvor han blant annet har hatt en møte med overgrepsofre. Her møter en gruppe ungdomer på dekk av en båt i havnen i Valletta. Foto: AP Photo/Antonio Calanni/ScanpixVis mer

- Han gråt med oss

Pave Benedikt i sterket møte med overgrepsofre på Malta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Pave Benedikt møtte søndag flere overgrepsofre på Malta.

- Han lyttet til oss individuelt, ba med oss og gråt med oss, sier 37 år gamle Lawrence Grech.


Han er én av de åtte personene som fikk møte pave Benedikt i paveboligen på Malta søndag. Møtet varte i 25 minutter, og Grech sier pavens ydmykhet gjorde stort inntrykk på ham.


- Han var villig til å ta på seg skammen for det andre har gjort. Han viste stort mot, sier Grech.


Vil forhindre nye overgrep

Det er første gang paven møter overgrepsofre etter skandalen som har rystet den katolske kirke de siste ukene. I 2008 møtte han overgrepsofre i USA og Australia.


Ifølge Vatikanet forsikret paven overgrepsofrene på Malta om at kirken vil gjøre alt som står i dens makt for å etterforske anklagene, stille overgripere til ansvar og innføre effektive tiltak for å sikre mot overgrep i framtida.


«Han ble dypt beveget av deres historier og ga uttrykk for sin skam og sorg over at ofre og deres familie har lidd,» skrev Vatikanet i en pressemelding.


Grech sier troen hans er fornyet etter møtet med paven.


- Jeg har mistet troen i løpet av de siste 20 årene. Denne erfaringen vil forandre livet mitt. Nå kan jeg gå til min datter og si «Jeg tror!».


Krever større innsats

Grech og flere andre menn sto fram for ei ukes tid siden for å fortelle om hvordan prester hadde misbrukt dem på et barnehjem på Malta. Ifølge den katolske kirke på Malta har en granskingskomité som ble nedsatt i 1999 som følge av overgrepsanklager, mottatt anklager mot flere titalls prester.


De siste ukene har lignende saker dukket opp i en rekke land, deriblant Norge. Pave Benedikt og Vatikanet er beskyldt for å forsøke å skjule overgrepssaker og beskytte prester som står bak overgrep.


Den amerikanske organisasjonen SNAP, en støttegruppe for mennesker som er utsatt for seksuelt misbruk av prester, mener Vatikanet slett ikke har gjort nok for å stanse overgrepene.


- Det er lett å gi løfter, men vanskelig å levere, spesielt innenfor rammene av et stivt, eldgammelt, hemmelighetsfullt og fullstendig mannsdominert enevelde, sier SNAPs talsmann Peter Isely.


(NTB)


MØTTE OVERGREPSOFRE:  Pave Benedikt var i dag på et møte med flere overgrepsofre. Det ble et sterkt møte ifølge, Lawrence Grech, i midten. Foto: AP Photo/Lino Azzopardi/Scanpix
MØTTE OVERGREPSOFRE: Pave Benedikt var i dag på et møte med flere overgrepsofre. Det ble et sterkt møte ifølge, Lawrence Grech, i midten. Foto: AP Photo/Lino Azzopardi/Scanpix Vis mer