DØMT: Hedmarken tingrett dømte i dag Svein Jemtland til 18 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland. Han anket på stedet. Foto: Privat
DØMT: Hedmarken tingrett dømte i dag Svein Jemtland til 18 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland. Han anket på stedet. Foto: PrivatVis mer

Jemtland-drapet

- Han hadde bestemt seg for å anke på forhånd

Dette la retten til grunn.

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (47) er av Hedmarken tingrett dømt til 18 års fengsel for drap på kona Janne Jemtland (36) i Brumunddal natt til 29. desember i fjor. Jemtland anket på stedet.

- Hvorfor valgte han å anke på stedet uten å ta betenkningstid?

- Det var en avgjørelse han tok. Han hadde bestemt seg for det på forhånd hvis resultatet skulle bli sånn, sier Jemtlands forsvarer Ida Andenæs til Dagbladet.

- Nå har vi mottatt dommen. Vi tar den til etterretning, så får vi forberede oss til ankeforhandlinger, sier hun.

- Er det noe spesielt dere vil se på som dere vil angripe?

- Nå skal vi gå gjennom dommen og se grundig på den.

Skuddet

Hedmarken tingrett tok i dag stilling til sentrale spørsmål i tiltalen mot Svein Jemtland. Retten mener at det er usannsynlig at pistolen gikk av ved et uhell slik Svein Jemtland hevder, uten at Jemtland var på avtrekkeren.

- Det framstår som usannsynlig at pistolen kan ha blitt avfyrt med et uhell slik tiltalte viste det, leser tingrettsdommer Trond Christoffersen opp fra dommen.

De pekte også på at det er usannsynlig at Janne Jemtland selv skal ha eid våpenet, slik Svein Jemtland hevder.

- Han har sagt at det var Janne sin, dette er i strid med flere vitneforklaringer. Det var ingen som forsto det slik at pistolen tilhørte Janne, men flere som sa at Janne ikke likte våpenet.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

- Et klart forsett

Videre tok retten stilling til om drapet ble gjort i forsett eller ikke. Selv hevder Svein Jemtland skuddet gikk av ved et uhell, men det la retten til grunn at var svært usannsynlig.

- Det er ingen formildende omstendigheter, men en rekke skjerpende momenter. Forklaringen om at han ved et uhell har tråkket på henne etter at hun var død, er ikke troverdig. De seks ribbeinsbruddene må enten være av fall i trappa eller at hun har blitt utsatt for stump vold, sier Christoffersen.

LETTET: Janne Jemtlands bor, Terje Opheim, er lettet etter dommen mot Svein Jemtland. - Det gikk som jeg håpte, sier han til Dagbladet. Video: Trym Mogen Vis mer

- Drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er et klart forsett, og han gjennomførte til tross for at han visste at sønnen var hjemme. Det er i tillegg en smerte og dødsangst hun må ha opplevd, og den respektløse behandlingen av kroppen etter hennes død.

Dommeren peker også på familiens uvisshet i tida etterpå, løgnene overfor barna og oppfordringen til sønnen om å lyve for politiet.

Dødsårsak

Videre leder retten seg på de sakkyndiges vurdering om at Janne Jemtland ble druknet to til tre timer etter at skuddet falt natt til 29. desember. Jemtland hevder han lot kona ligge i snøen i en til to timer før han pakket henne inn i plast og lot henne ligge i bilen hans i nærmere et døgn.

- Det er påvist en stor skuddskade midt i panna. Det er brudd på seks ribbein og lungene har forandringer. Drukning antas derfor å være dødsårsak, omtrent to til tre timer etter skuddskaden, siterer Christoffersen fra dommen.

- Etter rettens vurdering er det ingen rimelig tvil knyttet til de sakkyndiges konklusjon.

Dumpingen i Glomma

Svein Jemtland har forklart at han kjørte Janne Jemtland til Glomma og dumpet henne der omkring ett døgn etter at hun ble skutt 02.15 natt til 29. desember.

Tingretten mener dette ikke kan være riktig, fordi ingen av bilene han skal ha disponert på tidspunktet, hadde nok kjøredistanse.

29. desember er det imidlertid flere kilometer kjørt som etterforskningen ikke har klart å avdekke.

- Uten at det har betydning for skyldsspørsmålet, gir det rom for at han har brukt denne til å bringe Janne til åpent vann. Han har også hatt tid til å gjøre dette før han kjørte til Brumunddal rundt 05.45 den natta, sier dommeren.

Slutningen

Tingrettsdommer Trond Christoffersen leste opp slutningen i retten. Svein Jemtland sto oppreist og fortrakk ikke en mine under opplesningen.

- Svein Jemtland dømmes til 18 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland.

Jemtland er også dømt til å betale erstatning på 400 000 kroner til begge sønnene, til sammen 800 000 kroner.

Han anket på stedet.