«Han hadde blodige hender da han kom om bord»

Den desperate asylsøkeren snakket med seg selv på gebrokkent engelsk mens knivdramaet i bussen pågikk. Flere ganger utbrøt han: «Hva gjør jeg?» og «Hvem er jeg?».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGERNES (Dagbladet): Mens bussen kjørte i over 70 kilometer i timen hoppet den 26 år gamle etioperen fram mot bussjåfør Audun Bøland (39). Med skrekkslagne passasjerer som vitner, gikk mannen amok med en lang kniv. Bussjåføren ble stukket flere ganger i ryggen og i halsregionen.

Bussdramaet ved Fagernes i Valdres startet like før klokka 18.30 søndag kveld.

- Blodige hender

Bussjåfør Audun Bøland rygget bussen tilbake og plukket opp asylsøkeren ved tettstedet Røn, to mil nord for Fagernes.

- Han satte seg helt bakerst i bussen. Han hadde blodige hender da han kom om bord, sier Benedicte Hauge fra Øvre Årdal til Dagbladet.

Politiet mener asylsøkeren før dette hadde drept en 44 år gammel asylsøker fra Kongo på Lundeskogen asylsøkermottak i Vestre Slidre, gått gjennom skogen og stilt seg ved busslomma.

- Drept med brødkniv

Ti minutter etter at han kom om bord, rundt klokka 18.40, begynte asylsøkeren å romstere med to plastposer. Deretter begynte han å dytte seg framover mot bussjåfør Audun Bøland. Like før en krapp venstresving, 1,8 kilometer før Fagernes, gikk asylsøkeren til angrep.

- Det satt barn i den fremste delen av bussen. Blodet sprutet, og jeg hørte mange skrik, sier en passasjer som satt midt i bussen.

Så ble alt et eneste stort kaos. Bussjåføren hogg bremsene i. I løpet av sekunder klarte bussjåføren å vri bussen inn på veien igjen. Asyløkeren skal ha forsøkt å ta over styringen på bussen etter at han knivstakk sjåføren. Dødelig såret slo sjåføren ham unna, og fikk stanset bussen. Hvis bussen hadde kjørt av veien hadde den havnet i Strandefjorden. Da kunne 34 menneskeliv gått tapt.

Asylsøkeren begynte deretter å bevege seg bakover i bussen igjen, hvor han viftet med kniven.

En av passasjerene klarte å åpne døra, og de vettskremte passasjerene kom seg ut.

- Ute på minutter

- Jeg satt bak i bussen. Alle sammen var ute i løpet av få minutter. Vi var fire stykker under 20 år om bord. Jeg var på vei til Gjøvik, sier Benedikte Hauge til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, mener politiet at drapsvåpenet kan være en brødkniv.

Politiet kom til stedet klokka 19.17 søndag kveld, over en halv time etter at ugjerningen fant sted. Asylsøkeren befant seg da bak i bussen.

Raskt konstaterte operativ uteleder og lege at bussjåføren var død. Han satt fortsatt i førersetet. Politiet bestemte seg da for å bruke såkalt uthalingstaktikk. De prøvde i flere timer å komme i kontakt med mannen, men han nektet å snakke. Det ble også tilkalt tolk, som etter hvert klarte å få kontakt med den desperate mannen.

Politiet kastet inn tåregass, samt sprøytet et pulver og vann inn i bussen. Spesialenheter fra Vest-Oppland politidistrikt var tungt bevæpnet.

Gjemt på toalettet

Mens dette skjedde gjemte asylsøkeren seg på toalettet.

Ut på natta bestemte politiet seg for å vente. Asylsøkeren var da svært våt, og det var minus 15 grader ute. I mørket kunne politiet se at mannen var svært utmattet.

Klokka 03.41 kastet 26-åringen kniven på bakken og kom ut av bussen. Han overga seg frivillig til politiet.

VÅT OG UTMATTET: Den desperate asylsøkeren overga seg til politiet klokka 03.41 natt til i går. Han var da våt, kald og utmattet etter over ni timer i bussen.