Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han hadde den tøffeste jobben i amerikansk diplomati. Nå gir han seg

- Dette er min egen personlige beslutning, sier USAs sjefforhandler med Nord-Korea.

GIR SEG: Joseph Yun gir seg som diplomat. Fredag blir hans siste dag på jobben. Foto: AP Photo / Shizuo Kambayashi / NTB scanpix
GIR SEG: Joseph Yun gir seg som diplomat. Fredag blir hans siste dag på jobben. Foto: AP Photo / Shizuo Kambayashi / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs sjefforhandler med Nord-Korea, Joesph Yun, pensjonerer seg. Yun oppgir personlige grunner til at han nå går inn i pensjonistenes rekker.

Dermed kan han formodentlig nyte litt mer avslappende dager enn det han har måttet tåle de siste årene. Som diplomaten med ansvaret for Nord-Korea, har Yun stått midt i et retorisk sverdslag mellom USAs president Donald Trump og regimet til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Yun har jobbet med utenrikssaker i 32 år, før han nå altså pensjonerer seg.

- Min avgjørelse

Fredag blir hans siste dag på jobben.

- Dette er min egen personlige beslutning. Utenriksminister Tillerson har fortalte meg at han sette pris på min innsats og at han ikke ønsket at jeg skulle slutte, men han har motvillig akseptert det, sier Yun til Washington Post.

Ifølge avisa reflekterer Yuns avgjørelse en utbredt frustrasjon i utenriksdepartementet om diplomaters relative mangel på makt i Trump-administrasjonen.

- Vi er lei oss for at han pensjonerer seg, men vår diplomatiske innsats med hensyn til Nord-Korea vil fortsette basert på vår presskampanje for å isolere Nord-Korea til de går med på å starte troverdige samtaler om en atomfri koreansk halvøy, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

De siste åra har Yun jobbet i det stille for å se om han kanskje kan klare å få til noe, på tross av den spente stemningen mellom de to landene.

- En drømmer

Han skal blant annet ha ført direkte diplomati med nordkoreanske tjenestemenn i FN, og hadde også mandat til å diskutere saker utover løslatelsen av amerikanske fanger, som han lyktes med i juni i fjor. Da ble studenten Otto Warmbier løslatt, men han døde kun dager etter at han returnerte til USA.

Yun har fått fortsette sitt diplomatiarbeid, noe han hadde fått velsignelse til, så lenge han ikke undergravde Trumps offentlige avvisning av direkte forhandlinger.

På amerikansk side har man uansett ikke hatt stor tro på at Yun kunne utrette stort.

- Han er en drømmer, sa en person i Det hvite hus sarkastisk i november.

Sør-Korea på sin side var bekymret for at Yun ikke hadde noen reell støtte fra Det hvite hus.

- Det er åpenbart ikke lett for ham. Yun er helt rett person til å snakke med Nord-Korea, men Trump dreper hele prosessen, sa en sørkoreansk diplomat.

Samtalevillighet

Meldingen om at Yun nå pensjonerer seg kommer like etter at Nord-Korea har signalisert at de er villige til å inngå samtaler med USA.

En nordkoreansk delegasjon på besøk til Sør-Korea i forbindelse med OL-avslutningen sa seg «enig i samtaler mellom de to landene på Korea-halvøya og i at forholdet mellom Nord-Korea og USA bør bedres».

Ifølge Sør-Koreas president Moon Jae-ins kontor skal Nord-Korea være «svært villig» til å gjennomføre samtaler med USA.

USA er enn så lenge ganske lunkne til Nord-Koreas samtalesignaler.

- Vi får se, sa president Donald Trump mandag.

Som nå altså må utpeke en ny person til den svært krevende rollen som Nord-Korea-diplomat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media