Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsdal-drapet:

- Han hadde et hjerte av gull

Venner av Halil Kara snakker ut om sorgen, sjokket og hyller den avdøde kompisen.

KISTA: Mange har møtt opp på Søndre Nordstrand Muslimske Senter tirsdag kveld for å ta avskjed med Halil Kara (21). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KISTA: Mange har møtt opp på Søndre Nordstrand Muslimske Senter tirsdag kveld for å ta avskjed med Halil Kara (21). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er en formidabel menneskemengde som har samlet seg på Søndre Nordstrand Muslimske Senter tirsdag kveld. Inne er det helt fullt, og utenfor selve moskeen venter folk i kø for å slippe inn.

Inne i moskeen ligger kista til Halil Kara (21). Mange vil vise Kara den siste respekt og ta avskjed. Personen som forretter seremonien ber folk som vil vise Kara respekt om å bevege seg raskt forbi, for å ikke skape trengsel.

- Svært tungt

De oppmøte gråter og klemmer hverandre, mens noen roper «Allahu akbar». Folk holder rundt hverandre for å gi hverandre trøst. Mange er synlig påvirket av stunden.

Noen oppmøtte bøyer seg over kista, andre stryker over kista. Flere hilser og kondolerer til familien. Etter at kista stod nede i første etasje en stund, ble den båret opp i andre etasje, ifølge Dagbladets reporter på stedet.

En knapp halvtime senere bæres kista ut, og det blir med ett stille. Mange stiller seg rundt inngangen for å overvære reisen. Rett over klokka 18.30 kjørte likbilen fra moskeen.

Barndomsvenner av Halil forteller til Dagbladet at det er «svært tungt» å vite at en drapsmann går fri, og at det er spesielt vanskelig i dag, når de tar farvel, å vite at den skyldige ikke er tatt hånd om av politiet.

Zahid Bhatti, talsperson for Karas kompiser, forteller til Dagbladet at Kara var godt likt av alle.

- Alle elsket han. Det er derfor det er så mange mennesker her. Det er ekstremt mange som er lei seg og som har det tungt.

Han forteller at flere av Karas kamerater reiser med kista til Tyrkia i morgen, hvor Kara skal gravlegges.

Lars Eivind Bones / Dagbladet
Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Lars Eivind Bones / Dagbladet
Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Lars Eivind Bones / Dagbladet
Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil fortelle om Halil

- Kan vi ta to minutter? spør de to kvinnene i 20-åra.

Søndre Nordstrand Muslimske Senter har holdt dørene åpne siden Halil Kara (21) ble skutt og drept fredag kveld. Også mandag kveld tok mange turen til moskeen for å samles i sorgen.

DREPT: Halil Kara (21). Foto: Privat
DREPT: Halil Kara (21). Foto: Privat Vis mer

Her møter Dagbladet de to venninnene. De er venner av Halil Kara, og hans kjærestes nærmeste venninner.

De kommer tilbake inn i rommet etter at de har samlet seg, og setter seg tett inntil hverandre, hånd i hånd.

Det er ifølge dem Karas' kjæreste som ønsker at de to, som ikke ønsker navnet sitt i avisa, skal fortelle om ham.

I SORG: Venninnene forteller at Halil Kara, som ble skutt og drept i Prinsdal fredag forrige uke, var en person som tok godt vare på de rundt seg. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet
I SORG: Venninnene forteller at Halil Kara, som ble skutt og drept i Prinsdal fredag forrige uke, var en person som tok godt vare på de rundt seg. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet Vis mer

- Hjerte av gull

- Han sto oss nært, både som kjæresten til vår beste venninne, og som kompis, sier den ene kvinnen (21).

Venninnene beskriver Kara som en som tok seg av sine nærmeste og de rundt seg.

- Han hadde et hjerte av gull. Han elsket kjæresten sin veldig, og var opptatt av at vi skulle ta vare på henne. Det gjorde han selv også, sier den andre kvinnen (22).

21-åringen forteller at da vennegjengen samlet seg og delte gode minner om Kara på søndag, var det spesielt én ting hun husket.

- Det som sto fram for meg, er at han alltid var sammen med lillesøsteren sin. De tok alltid følge, han plukket henne opp på skolen, han holdt henne alltid i hånda. Hun var hans «rock».

- Også var det at han alltid smilte, forteller 21-åringen og fortsetter:

- Vi ser for oss ham med det smilet, det spesielle smilet. Det har alle sagt.

Venninnene, som har kjent Kara i fem-seks år, beskriver ham som en glad person med mange venner og bekjente. Han var lett å snakke med, hyggelig og omtenksom, forteller de.

SORG: Zahid Bhatti og flere kjente sørger over drapet på Halil Kara. Reporter: Amanda Walnum. Video: Christian Wehus. Vis mer

Et sjokk

Natt til lørdag ble en 21 år gammel mann skutt og drept ved Prinsdal Grill i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Mannen ble mandag identifisert som Halil Kara. Ifølge innehaveren av Prinsdal grill, Majid Butt, var Kara innom for å kjøpe kebab rett før drapet.

De to venninnene forteller at dødsbudskapet kom som et sjokk.

- Det var helt uforventet. Vi leste om det på nett og tenkte «herregud, hva har skjedd og hvem kan det være». Men jeg hadde aldri i mitt liv tenkt at Halil sitt navn skulle dukke opp. Da kjæresten ringte, følte jeg ikke beina mine lenger. Da var det rett til henne, sier 22-åringen.

De forteller at kjæresten til Halil har det veldig tungt nå.

- Hun er sterk. Jeg har aldri sett noen så sterke, sier 21-åringen.

I helga omtalte politiet skyteepisoden som «målrettet», og ifølge politiinspektør Grete Lien Metlid skal ikke Kara framstå som et tilfeldig offer. Samtidig mener en bekjent som Dagbladet har snakket med, at Kara må ha havnet i skuddlinja tilfeldig. De to venninnene av Kara og hans kjæreste forteller også at de ikke han se for seg noen som ville ham noe vondt.

- Det er den siste personen vi hadde tenkt oss at noen ville gå etter. Vi har ikke ord. Det er vanskelig å se at det står noe om noen som vi så på en helt annen måte. Og det er vi som kjente ham best og vet best, sier den 21 år gamle kvinnen.

Ingen pågrepet

Oslopolitiet jakter intenst på gjerningsmannen, som forsvant fra åstedet. Under en pressekonferanse tirsdag informerte Metlid om at en ung mann har blitt siktet, men er ikke pågrepet og etterlyses nå internasjonalt.

- Det er aldri, uavhengig av hvilken sak det er snakk om, greit at gjerningsmannen er ute på frifot. Det er urettferdig. Han burde og må bli tatt. Det skaper litt frykt, sier den ene venninnen (22).

Før den mistenkte gjerningsmannen forsvant, endte han i basketak med flere unge menn var på stedet. Kara skal ha vært der med tre kompiser, som ble vitne til drapet. En av disse havnet på sykehus med stikkskader etter basketaket.

- De er fremdeles i sjokk. Jeg kan ikke forestille meg hva de går gjennom. Vi sitter her og har vondt, vi kan bare forestille oss hvordan de har det, som var der. Jeg tror ikke noen av dem klarer å sette ord på det akkurat nå, sier den andre kvinnen (21).

Zahid Bhatti forteller at han også har snakket med kompisene som var til stede under skyteepisoden.

- Vi snakket om sorg. Vi har ikke snakket om hva som skjedde. Jeg synes ikke det er riktig. De gråter hele tiden. Det er ikke lett for dem, det som har skjedd.

PRINSDAL: En person er siktet for drapet i Prinsdal, Oslo. Vedkommende er på frifot og politiet har nå gått ut med en etterlysning, også internasjonalt. Video: Per Ervland Vis mer

- Kan ikke tro det

Også Mustafa Mizoory (20) er til stede i moskeen mandag kveld. Han forteller at han vokste opp med Halil Kara.

- Samme barneskole, ungdomsskole, videregående også. Han var jo et år eldre enn meg, men det er snakk om ett år. Vi har alltid hatt et tett bånd.

Mizoory møtte Kara tidligere på dagen før skyteepisoden, da flere av kompisene hadde vært på treningsstudio sammen.

- Han var den samme glade, nydelige personen han alltid har vært.

Selv fikk han beskjed om dødsfallet fra andre kompiser.

- Jeg kunne ikke to det. Jeg kan fortsatt ikke tro det den dag i dag. Det vil ikke gå opp for meg at jeg aldri skal se han igjen.

Mizoory beskriver Kara som en gledesspreder og forteller at det er veldig mange som var glad i Kara. Mange har samlet seg i moskeen i kveld.

- Vi sitter og leser for ham og ber for ham. For at vår bror skal komme til paradis.

- Uskyldig

Hvorfor Kara ble skutt, er fremdeles uklart. Ifølge politiinspektør Metlid jobber de med flere teorier, men hun nevner spesielt to: At det bunner i en personlig konflikt, eller konflikter i et kriminelt miljø i Oslo.

Kara ble kort tid før drapet bøtelagt for ordensforstyrrelse i forbindelse med en festival i Oslo. Bjørn Aksel Henriksen har vært Karas advokat i to mindre straffesaker det siste halvannet året. Han fortalte til Dagbladet i helga at han sliter med å forstå motivet for drapet.

- Politiet kan sikkert mene det motsatte, men slik jeg kjenner ham, er han ikke del av et kriminelt miljø, sa advokaten.

- Han er uskyldig. Absolutt. Han var på feil sted til feil tid, sier kompis Mizoory mens tårene triller.

- Ingen er pågrepet. Skremmer det deg?

- Det er selvfølgelig skummelt å vite at en person som er villig til å ta et så fint liv fortsatt er ute på frifot, svarer Mizoory.

Hundrevis innom

Selv har Zhaid Bhatti sett Kara vokse opp sammen med sine egne barn.

- Jeg har fulgt dem med fotball siden de var barn. Jeg trener dem også. Jeg er personlig trener, jeg hjelper dem med alt mulig. Om det er noe, så kommer de til meg. De stoler på meg og det er derfor de har gitt meg lov til å snakke på vegne av dem.

Bhatti sier at det har vært hundrevis av ungdommer innom moskeen helt siden fredag.

- Den første dagen var det helt fullt. Det viser hvor mye ungdommen elsket han og hvor godt likt han var.

- Er de preget av at dette er en pågående etterforskning og en uløst drapssak?

- Ja. Det er bekymringsfullt for alle. Alle snakker om det siden gjerningsmannen er på frifot. Alle har tro på politiet og systemet. De vet at han blir tatt snart. Alle ønsker det, sier Bhatti.

Bhatti beskriver Kara som god, hyggelig og glad.

- Han fortjente ikke det, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media