Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han hadde få venner, og holdt seg for seg selv

Bodøfolk i sjokk etter at en mann i 30-åra i politiavhør har erkjent seksuelle overgrep mot barn.

SIKTET FOR GROVE OVERGREP: Påtaleleder Heidi Kløkstad og kriminalsjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt gjorde i går klart at en bodømann i 30-åra (t.h) er gjort grove seksuelle overgrep på gutter mellom 8 og 16 år. Foto: Marius S. Staulen/ab24/Privat
SIKTET FOR GROVE OVERGREP: Påtaleleder Heidi Kløkstad og kriminalsjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt gjorde i går klart at en bodømann i 30-åra (t.h) er gjort grove seksuelle overgrep på gutter mellom 8 og 16 år. Foto: Marius S. Staulen/ab24/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg er i sjokk. Dette er veldig overraskende, sier en bekjent av den siktede bodømannen i 30-åra.

I går ble overgrepssiktelsen mot mannen klar. Politiet kan dokumentere at overgrepene kan gå helt tilbake til 1997. Ifølge påtalteleder Heidi Kløkstad kommer dette fram av databeslaget, som består av filmer, bilder, filer fra mobiltelefon og internett.

- Overrasket
Overgrepet fra 1997 har alene en strafferamme på 21 års fengsel. Kløkstad avviser ikke at overgrep kan ha skjedd før 1997, men har ingen holdepunkter for det ennå.

Det ble i går kjent at ofrene er fra hele landet. I dag kunne Kløkstad fortelle at flere av ofrene er hjemmehørende på Øst- og Vestlandet, i tillegg til Salten-distriktet.

- Han virket som en rolig person, og det er helt utenkelig at han kunne gjort noe sånt, sier en mann som beskriver seg som en bekjent av mannen.

- Få venner
Han uttrykker seg svært overrasket over at mannen nå er siktet for seksuelle overgrep mot barn.

En annen bekjent av mannen forteller at mannen holdt seg mest for seg selv.

- Han er en person med få venner, sier han til Dagbladet, og forteller at han ikke ble særlig overrasket over siktelsen.

Mannen ble avhørt i går, og Kløkstad beskriver han som samarbeidsvillig. Mannen har erkjent de forholdene han er konfrontert med.

Over 20 polititjenestemenn- og kvinner har begynt å gå gjennom over 1 500 bildefiler, 400 videofilmer, 400 SMS- og SMS-meldinger. Kløkstad forteller at det vil ta tid å gå gjennom alt det beslaglagte materialet. I går fant de to nye offere, og i dag har de funnet enda flere.

- Jeg vil ikke gå ut med et konkret antall ofre, fordi det stadig dukker opp nye, sier hun til Dagbladet.

Arbeidsgiver sjokkert
Bodømannen er ugift, har ingen barn og bodde alene. Han jobber i servicenæringen i byen.

- Han har levert og gjort sin jobb som forventet, og ingen hadde drømt om disse påstandene, sier en i ledelsen ved bedriften han jobbet ved.

- Det var totalt uventet, og viser at en person har to sider. Vi var helt uforberedt på anklagen, sier han til Dagbladet.

De hadde fått informasjon om at han hadde vært i avhør uten kunnskap om hvorfor han var der, og fikk først vite om omfanget i går. Den siktede bodømannen har jobbet i bedriften siden midten av 1990-tallet, og har hatt normal sosial omgang med sine kollegaer.

- Vi har hatt møter internt, og har avklart om noen trenger oppfølging. Det er et stort sjokk for kollegaer også, sier han.

Ingen fast fremgangsmåte
Politiet forteller at de har vært i kontakt med både venner og kollegaer av den siktede, men ønsker ikke å gå ut med hva disse har kunnet opplyse.

- De har mer enn nok med å takle situasjonen, men ingenting tyder på at dette har vært kjent før bomba sprakk i går, sier Kløkstad.

Mannen har ikke hatt en fast fremgangsmåte, slik som for eksempel Lommemannen, forklarer Kløkstad. Han har operert på ulike måter, og politiet prøver nå å kartlegge hvordan ofrene og gjerningsmannen traff hverandre for første gang. Det ser ut til at det både er over internett og telefon, forteller hun.

- Det har ikke vært noen fast taktikk, fastslår påtalelederen.

Beredskapstelefon
I går ble det gjort kjent at Bodø kommune har opprettet en beredskapstelefon. Ordføreren i Bodø, Odd Tore Fygle, sier til Dagbladet at de nå har opprettet to telefonnummer som kan brukes utover kontortid med fagfolk som kan bistå personer som blir bekymret. Han mener det er viktig at kommunnen kan være tilgjengelig om det oppstår situasjoner.

- Det gjorde vi i går med en gang vi visste noe om saken. Personer fra Bodø er identifisert som offer, og har fått tilbud fra kommunen, sier Fygle, som ikke vil gå inn på ofrenes bakgrunn, eller fortelle hvor i byen de er fra.

Glad og lettet
Ifølge Avisa Nordland har kommunen vært i kontakt med samtlige skoler i Bodø og bedt skolehelsetjenesten forberede seg på det som måtte komme av spørsmål fra elever og foreldre. På Avisa Nordlands nettsider kan telefonnummerene finnes.

- Det er klart man blir bekymret når denne type saker avdekkes, sier Fygle til Dagbladet.

Leder for foreldreutvalget ved Saltvern skole i Bodø, Bjørn Heitmann, sier de er glade og lettet for at mannen nå sitter i forvaring. Jarle Løvland, som leder kommunalt foreldreutvalg i Bodø kommune, sier han ikke vil kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media