«Han hadde kjempeflaks»

I to timer og i ti minusgrader var den 30 år gamle paraglideren hjelpeløst fanget på et isflak i Reiårsfossen i Setesdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tilfeldigheter førte til at han overlevde ulykken. I en dramatisk redningsaksjon ble den 30 år gamle paraglideren hentet ut fra Reiårsfossen i Setesdal i går. Da hadde bygdølingen vært fanget i fossen i to timer. 30-åringen fra Bygland i Aust-Agder hadde en svært uheldig tur med paraglideren - men var samtidig også svært heldig som slapp fra ulykken med livet i behold. Det var 330-skvadronen ved Hovedredningssentralen på Sola som hentet opp mannen fra Reiårsfossen, der han satt fanget på et isflak 200 meter ovenfor riksveien.

Lite oppdrift

- Hvis han hadde sittet der i et kvarter til, ville dette gått mye verre, sier redningsmann Gard Lien - som hentet opp 30-åringen. Redningsoperasjonen var svært vanskelig. Flygerne fryktet at blåsten fra rotorene kunne feie mannen ned fra den islagte hylla. Det var et av forsvarets Sea King redningshelikoptere som fraktet de skadde til Sentralsykehuset i Stavanger. Der det i går ble meldt at han hadde knekt armen og var generelt nedkjølt.

Mannen var på flygetur sammen med sin bror, da det gikk galt i 15-tida i går. Dagbladet får opplyst fra kilder i paraglidermiljøet på Sørlandet at uhellet skjedde allerede i startfasen av flygingen. Han skal ha fått for liten fart i området ved fossen, og manglende oppdrift førte til at han måtte lande.

- Han landet da også faktisk ved siden av elva. Men så tok vannstrømmene tak i skjermen, og han ble dratt ned i elva. Dermed ble han ført 40- 50 meter nedover fossen, til skjermen hektet seg fast i en isbelagt steinblokk, sier lensmannsbetjent Knut Nomeland ved lensmannskontoret i Valle og Bykle.

Kjempeflaks

Der fikk han sitt første heldige øyeblikk for dagen. Gard Lien forteller:

- Han var fanget midt i fossen, på ei lita ishylle. Strømmen var stri. Men det viste seg at han hadde kjempeflaks. For der han satt var steinen formet akkurat som en stol. Og der han dinglet med beina var det en helling nedover på rundt 60 grader. Om han hadde mistet taket der han satt, ville han ha gått rett til bunns, sier Lien.

Men det ble to svært kalde timer i den likevel ubehagelige «stolen». I begynnelsen klarte han å vinke til folk ved bredden. Men kulden tok etter hvert tak i mannen. Det var 10 minusgrader i området i de to timene dramaet pågikk. Da han ble berget opp, hadde han en enorm iskuppel oppå hjelmen og nedover nakken.

- Men han var likevel ved bevissthet og kunne gjøre rede for seg da vi hentet ham opp. Heldigvis var han godt kledd, sier Lien.

30-åringen var i går for utkjørt til å snakke med pressen.

DRAMATISK: Den 30-årige paraglideren var i en svært bedrøvelig forfatning da han ble hentet opp etter to timer i Reiårsfossen i Setesdal i går ettermiddag. En stor isansamling på toppen av hjelmen og nedover nakken er synlige bevis på den kalde opplevelsen i ti minusgrader.