- Han hadde skobombe

En av de terrormistenkte som torsdag ble arrestert mistenkt for å tilhøre al-Qaida skal ha hatt en skobombe i hjemmet sitt i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Sju terrortatt.

  Det var i går de sju terrormistenkte ble pågrepet i Italia og England. De mistenkes for å ha forbindelser til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. Fem av de sju personene som ble pågrepet torsdag ble arrestert i Italia.

  Mahjub Abderrazak, en algerier som går under tilnavnet Sjeiken, er blant de pågrepne. Han går for å være et viktig medlem av al-Qaida.

  - Fant skobombe


  Totalt ble to menn pågrepet i Storbritannia, og den ene av dem, 24-åringen man tror heter Sajid Badat, er også mistenkt for å ha tilknytning til al-Qaida. Anonyme sikkerhetskilder betegner pågripelsen som stor, uten å gå i detalj om hva mannen anklages for.

  Nå melder Sky News at politiet skal ha funnet en skobombe hjemme hos mannen i Gloucester.

  Mannen avhøres fortsatt. Han kan holdes i sju dager uten å siktes etter den såkalte Terrorism Act som Storbritannia vedtok i 2000. Tidligere har politiet meldt at det også er funnet sprengstoff hjemme hos ham.

  Forbindelse med skobomberen


  Sky News melder at Badat kan ha forbindelse med skobomberen Richard Reid. Briten ble arrestert i USA i 2002 og sitter nå inne på livstid for å ha forsøkt å sprenge et fly over Atlanteren. Scotland Yard kan ikke bekrefte opplysningene foreløpig.

  Ytterligere to leiligheter i gata der Badat bor er ransaket uten at politiet har funnet noe. BBC melder at ingen var hjemme da politiet kom.

  At det skal ha eksistert planer om et selvmordsangrep på en fotballstadium avfeier politiet som ren spekulasjon.

  Badat har vært under overvåking av både politiet og de hemmelige tjenester.

  Innenriksminister David Blunkett sier det kan se ut som den mistenkte kan knyttes til et videre terrornettverk. Badat er britisk statsborger av pakistansk opprinnelse.

  - Vi ville ikke ha gjort dette om vi ikke mente det var en reell trussel mot liv og frihet i vårt land, sier Blunkett.

  Terroroppblomstring


  Flere land i den arabiske delen av verden som den siste tiden er blitt rammet av terrorangrep, og igår fant politiet i Saudi-Arabia en bil fullstappet med over 1,2 tonn sprengstoff, granater og gassbeholdere.

  Bilen var malt brun og utstyrt med militære kjennetegn, og den ble funnet etter et sammenstøt mellom politi og to ettersøkte militante islamister tirsdag.

  Begge de to ble drept under angrepet, og politiet mener å ha avverget en større terroraksjon som skulle ha funnet sted under feiringen av id al-fitr, festen som markerer slutten på muslimenes hellige fastemåned ramadan.

  Rett ved bilbomben fant etterforskerne ytterligere 1,4 tonn sprengstoff, samt over 1.000 skarpe skudd.

  Senest for tre uker siden ble 18 mennesker drept under en terroraksjon mot et boligområde i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, og i mai ble 35 mennesker drept da tre selvmordsbombere slo til samtidig i byen.

  Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk mistenkes for å ha stått bak alle aksjonene.

FORBINDELSE TIL REED: Terrormistenkte Sajid Badat kan ha stått i ledtog med Richard Reid. En amerikansk føderal domstol dømte i januar i år britiskfødte Reid til livstid i fengsel for sitt forsøk på å sprenge en transatlantisk flygning med en skobombe. Reid hadde på forhånd erklært seg skyldig.
FINKJEMMET:</B> Studenthybel ved det islamske studiesenteret i Blackburn, Lancashire er blant stedene politiet har gjennomsøkt i kveld etter at Sajid Badat ble arrestert mistenkt for terrorisme.
SAJID BADATS HJEM:</B> Politiet ransaket også to hjem i den terrormistenktes nabolag.