Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han hadde snakket om å drepe

Med kamuflasje og to skytevåpen gikk Doug Williams i ettermiddag fra kollega til kollega på fabrikken. Rasisten hadde fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjerningsmannen gikk gjennom hele fabrikken mens han skjøt tilfeldige folk underveis. Flere ofre falt om der de sto om jobbet. Mannen hadde ei hagle og et halvautomatisk gevær, sier sheriff Billy Sollie i Lauderdale County.

Skyteepisoden skjedde i 09.30-tida, lokal tid, hos Lockheed Martin som er USAs største leverandør til det amerikanske forsvaret. Lockheed-pensjonist Jim Payton hadde jobbet med drapsmannen, Doug Williams, i et år. Flere ganger snakket ham om at han ønsket å drepe mennesker.

- Og han understreket at han var i stand til å gjøre det, understreker Payton.

- Han var den første jeg tenkte på da jeg hørte om skytedramaet, sier han til nyhetsbyrået AP.

Løp for livet

Booker Steverson hjalp til å med å sette sammen flydeler da han hørte det første skuddet.

- Han var kjent som en rasist som ikke likte svarte, sier Steverson om hvite Williams.

Flere titalls livredde arbeidere løp i skjul da de oppfattet hva som foregikk. Steverson trodde først de høye lydene kom fra noe som hadde ramlet i gulvet.

- Da jeg gikk ut i midtgangen, så jeg ham sikte med geværet. Da stakk jeg av. Alle stakk av, forteller han.

Livstruende skadd

Etterforskerne vet så langt ikke noe om drapsmotivet til gjerningsmannen som handlet alene. Det er ikke brakt på det rene om han har hatt uoverenstemmelser med arbeidsgiveren.

- Vi vet ikke om de drepte er venner eller fiender av drapsmannen. Ingenting tyder på at han valgte ofrene utfra rase eller kjønn, sier sheriff Sollie til nyhetsbyrået AP.

Politiet har sikret åstedet, og de åtte skadde er fraktet til sykehus. Tilstanden til flere er kritisk, melder CNN. Den lokale fabrikk-ledelsen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

- Vi prøver å samle informasjon, og vi samarbeider med lokale myndigheter for å finne ut hva som skjedde, sier talskvinne Meaghan Mariman ved Lockheed-hovedkvarteret i Maryland.

Fikk krisehjelp fra kirka

Det arbeider rundt 150 mennesker på fabrikken i Meridian, Mississippi, som bygger deler til Hercules-fly og stabilisatorer til F-22 Raptor Jets. Til sammen har Lockheed Martin 125 000 ansatte, og de omsatte for 125 milliarder kroner i 2001. Meridian har 40 000 innbyggere.

Ordfører John Smith karakteriserer det hele som en ufattelig tragedie.

- Vi er i sjokk, redsel og sorg. Slik skal ikke kunne skje på et sted som vårt. Vi har jo vært den tryggeste byen i Mississippi med over 30 000 innbyggere, sier ordfører Smith til CNN.

De fabrikk-ansatte som kom uskadd fra tragedien, ble inne i lokalene en times tid mens de fikk prate med folk fra de lokale kirkene. Familiene deres ble samlet ikke langt unna fabrikken, hvor også de mottok krisehjelp.

<B>F-22: På fabrikken i Meridian produserer de stabiliserings-system for dette jagerflyet.