Han hadde spist sitt siste måltid, og skulle henrettes. Så kom telefonen

Marshall Lee Gore får en ny sjanse.

DØMT FOR TO DRAP: Marshall Lee Gore er dømt for to drap begått i 1988, og skulle etter planen blitt henrettet ved Florida State Prison på mandag. Foto: AP
DØMT FOR TO DRAP: Marshall Lee Gore er dømt for to drap begått i 1988, og skulle etter planen blitt henrettet ved Florida State Prison på mandag. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1976 er 1336 personer henrettet i USA. Det tallet skulle i dag egentlig vært 1337, for mandag kveld var det planlagt at Marshall Lee Gore (49) skulle få sprøytet gift inn i kroppen, skriver Miami Herald.

Gore hadde spist sitt siste måltid i Florida State Prison, en entrecôte. Til den fikk han servert en Coca-Cola. Han hadde ikke besøk av familie eller venner de siste timene, men snakket med en frivillig som ofte møter insatte med dødsdom.

En time før henrettelsen skulle finne sted, kom telefonen.

Tilregnelig? Henrettelsen er foreløpig utsatt, og torsdag skal det tas stilling til om 49-åringen er tilregnelig eller mentalt syk.

Gore ble dømt til døden i mars 1988, etter å ha drept Robyn Novick og Susan Marie Roark. Novick-familien hadde fløyet til Florida for å overvære henrettelsen.

- De er sinte. Dette har pågått i 25 år. De har ventet på en avslutning, og så skjer det ikke i dag, sier deres støttespiller Neal Nydam til Herald.

Tidligere i år ble Gore undersøkt av flere psykiatere, som konkluderte med at han er tilregnelig. Han har heller ikke tidligere har psykiske problemer. Derfor ble henrettelsesordren undertegnet av guvernør Rick Scott forrige måned.

Gore hevdet overfor psykiaterne at en hemmelig myndighetsgruppe ønsker ham død, sånn at de kan selge organene hans.

- En fantasi av et scenario, konstruert bare for å villede panelet og unngå ansvar for sine tidligere handlinger, skrev psykiaterne i konklusjonen.

Avslørt av overlevende • Gore ble etterlyst i 1988, etter at han kidnappet en kvinne og hennes to år gamle sønn. Hun ble voldtatt og fikk halsen skåret over, før hun ble etterlatt. Til alt hell overlevde hun, og politiet startet en klappjakt på Gore og guttungen. 2-åringen ble funnet.

• Ikke bare ble Gore funnet og pågrepet, politiet fant også Robyn Novick drept, og koblet det til den samme gjerningsmannen.

• Han ble også siktet og seinere dømt for å ha drept Susan Marie Roark, som forsvant to måneder tidligere.

Gore ble klubbet ned av dommeren gjentatte ganger i rettssakene. Han ropte, fornærmet sine egne forsvarere og bannet mot TV-kameraene. En gang stormet han også bort fra vitneboksen under sin egen forklaring.

3000 venter på dødsstraffen Ifølge Death Penalty Information Center sitter over 3000 personer i amerikanske fengsler og venter på å bli henrettet.

Den soleklart mest henrettelseshissige staten er Texas. Siden 1976 er 499 personen henrettet i hjemstaten til tidligere president George W. Bush.

I kveld skal Kimberly McCarthy etter planen bli statens henrettelse nummer 500. Hun drepte den 71 år gamle naboen Dorothy Booth med kniv, og skal også ha kuttet av henne en finger for å få av henne gifteringen. Booth slapp henne inn fordi hun ba om å få låne en kopp med sukker.

McCarthy vil bli den 12. kvinnen som blir henrettet siden 1976, av totalt 1336 henrettelser.

HENRETTES MED GIFT: Denne senga fra Florida State Prison er blant de som brukes når fanger med dødsstraff skal henrettes. Foto: AP
HENRETTES MED GIFT: Denne senga fra Florida State Prison er blant de som brukes når fanger med dødsstraff skal henrettes. Foto: AP Vis mer