Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han hadde tilgang på IS' innerste hemmeligheter. Nå avslører han dem

Skal ha gitt Sky News 22 000 navn fra 51 land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske nyhetskanalen Sky News hevder nå å sitte på flere titalls tusen dokumenter som avslører så mange som 22 000 medlemmer av terroristorganisasjonen IS.

Disse skal ha blitt overlevert dem av et tidligere IS-medlem som ikke mener at organisasjonens opprinnelige verdier lenger blir ivaretatt.

Navn fra 51 land Journalisten Stuart Ramsay skriver at han møtte overløperen, som bare vil bli omtalt som «Abu Hamed», på et hemmelig sted i Tyrkia der en minnepinne med dokumentene ble overlevert.

Filene ble stjålet fra sjefen for Den islamske stats sikkerhetspoliti. Dersom det viser seg at navnene, telefonnumrene og adressene er autentiske, kan det være et alvorlig slag for organisasjonens operasjoner i Vesten.

Navnene stammer fra hele 51 land, og hver enkelt medlem måtte ifølge Sky fylle inn 23 skjemaer for å bli godtatt som medlemmer.

Sky skriver også at flere av navnene som dukker opp er kjent for både presse og etterretning i Storbritannia, mens andre navn er nye. Det står at det dreier seg om personer i Storbritannia, Nord-Europa, Midtøsten og Nord-Afrika i tillegg til USA og Canada.

En av filene skal være merket med «Martyrer», og skal kun bestå av krigere som er villige til å gjennomføre selvmordsangrep. De skal også ha fått slik opplæring.

Norge er ikke spesifikt nevnt i artikkelen. Sent onsdag kveld har ikke PST ikke noen kommentar til disse opplysningene.

- En gullgruve Dokumentene inneholder heller ikke bare navn og adresseopplysninger. De er ifølge Sky meget detaljerte. Her kan man finne hvilke land de ulike personene har reist gjennom, tidligere kamperfaring, hvem som anbefalte vedkommende og spesielle ferdigheter.

Richard Barrett, som er tidligere operatov leder for antiterroravdelingen til britiske MI6, sier til kanalen at dette er for «et kupp» å regne.

- Dette er en gullgruve av informasjon, og kommer til å være av enorm betyrning og interesse for veldig mange. Spesielt sikkerhets- og etterretningstjenestene.

Afzal Ashreaf er ekspert på terrorisme ved Royal United Services institute. Han beskriver dette som den viktigste informasjonen som har blitt avdekket i kampen mot IS.

- Dette vil gi etterretningstjenesten en indikasjon på hvem de er, hvor de kommer fra og kan potensielt lede dem til personene som radikaliserte dem i utgangspunktet, sier han.

Bestiller norske terrorister Nyheten kommer bare dager etter at Dagbladet kunne avsløre hvordan IS har «bestilt» flere terrorister fra Europa - deriblant Norge.

Dagbladet fikk også bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning har reist til Syria og sluttet seg til de fryktede islamske terroristene.

Etter selvmordsattentatene i Paris 13. november i fjor, russernes bombing i Syria på president Bashar Assads side, og de vestlige landenes offensiv, har IS slitt med rekrutteringen. 

Derfor skal terrorgruppa ha tatt kontakt med personer i ulike land der IS anser å ha et rekrutteringspotensial.

Personer tilknyttet terrorgruppa har de siste ukene ytret ønske om 20 nye krigere og selvmordsbombere fra Norge får Dagbladet opplyst fra sentrale kilder med tilknytning til islamistene.

Dagbladet oppdaterer saken