- Han hadde vår største respekt som menneske og offiser

Båren med Trond Petter er i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Båren med den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset (30) ble i dag fløyet fra ISAF-hovedkvarteret i Mazar-i Sharif og til Norge.

Flyet tok av i
06-tiden i dag morges, og kom først til Rygge.

Der ble den lastet om til et av Forsvarets Hercules transportfly, før den siste etappen til Gardermoen og en minnesermoni.

Flyet landet på Gardermoen rett etter klokka 16.

Klokka 16.11 ble båren tatt ut av flyet av soldater fra Garden.

Generalmajor Torgeir Hagen, sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, var den første som holdt minneord i sermonien.

- Det er med den dypeste sørg jeg snakker til dere i dag. Trond Petter Kolset var en høyst respektert offiser. Som sjef for etterretningstjenesten er det særdeles tungt å erkjenne at en av mine har mistet livet under så tragiske omstendigheter, sa Hagen.

- Det er så mange som er rammet. Først og fremst gjelder det dere som står ham nærmest, sa Hagen, og viste til samboeren, foreldrene og resten av familien og vennene.

Hagen beskrev at Trond Petter Kolset hadde en dypt og ektefølt respekt for andre mennesker.

DREPT: Trond Petter Kolset, den norske offiseren som omkom i et bombeattentat nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. Foto: Forsvaret/SCANPIX
DREPT: Trond Petter Kolset, den norske offiseren som omkom i et bombeattentat nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

- Han var en offiser med mot og vilje, og han hadde vår største respekt som menneske og offiser, sa Hagen.

Feltprest major Sverre Stai henvendte seg etter Hagens minneord til Trond Petter Kolsets forlovede og til hans øvrige familie. Stai understreket Kolsets kjærlighet både til Norge og til Afghanistan.

— Mange sto Trond Petter nær, sa Stai.

Til forloveden sa han:

- Du og Trond Petter planla en framtid sammen. Men så ble det ikke sånn.

MINNESERMONI: Stasjonsprest fra Ørland hovedflystasjon Major Sverre Stai holdt minnetalen i hangaren på Gardermoen hvor båremottakelsen fant sted tirsdag.
Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret/SCANPIX
MINNESERMONI: Stasjonsprest fra Ørland hovedflystasjon Major Sverre Stai holdt minnetalen i hangaren på Gardermoen hvor båremottakelsen fant sted tirsdag. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret/SCANPIX Vis mer

Videre sa feltpresetn:

- Trond Petter har gitt så mye av seg selv til så mange. Men samtidig var han også en forsiktig mann, som ikke likte å stille seg selv i rampelyset. Han trivdes best i bakgrunnen, som en motivator for andre, sa feltpresten.

Presten fortalte også at den avdøde offiseren med stolthet har vært knyttet til Forsvaret helt siden han gikk inn i HV-ungdommen 16 år gammel.

Kolsets samboer (28) fulgte båren hjem til Norge. Hun tjenestegjør selv som offiser i den norske helikopterstyrken i Meymaneh-leiren, dit Kolset var på vei da han ble rammet av en selvmordsbomber fredag.

HOLDT MINNETALE: Sjef for Etterretningstjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, holdt minnetale i hangaren på Gardermoen hvor båremottakelsen fant sted tirsdag.
Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret/SCANPIX
HOLDT MINNETALE: Sjef for Etterretningstjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, holdt minnetale i hangaren på Gardermoen hvor båremottakelsen fant sted tirsdag. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret/SCANPIX Vis mer