Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han handlet ikke alene

Selvmordsbomberen i Stockholm var del av en organisasjon, sier terrorekspert.

- IKKE ALENE: Magnus Ranstorp vil bli svært overrasket om ikke selvmordsbomberen er en del av en organisasjon. Foto: Forsvarshögskolan
- IKKE ALENE: Magnus Ranstorp vil bli svært overrasket om ikke selvmordsbomberen er en del av en organisasjon. Foto: Forsvarshögskolan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ekstremt urovekkende at terror retter seg mot sivile i Sverige. Det er noe helt nytt, sier terrorekspert Magnus Ranstorp til Aftonbladet.

I ettermiddag ble en trussel mot det svenske folk sendt til nyhetsbyrået TT og svenske Säpo, like etter ble en bil sprengt i Drottninggatan midt i Sverige. Deretter eksploderte en rørbombe en mann hadde på kroppen lenger nede i gata.

- Handlet ikke alene Personen hadde seks rørbomber på kroppen, men kun én eksploderte.

- Man sitter ikke hjemme og ser et overgrep i Afghanistan eller Irak og tenker at «nok er nok, jeg drar til Stockholm og sprenger meg selv i lufta». Dette individet handlet ikke på egenhånd, sier Ranstorp.

Han sier videre at for å komme til det punktet hvor man ønsker å sprenge seg selv, trenger man støtte fra et miljø.

- Det å sprenge en bil kan man gjøre alene, men det å sette sammen rørbomber og ofre sitt liv - jeg vil bli svært overrasket om han ikke sto i kontakt med andre individer, sier Ranstorp.

Trusselbrev Trusselen som ble sendt til TT før selvmordsbomba i Stockholm, henvendte seg til «Sverige og det svenske folket».

Det ble henvist til den svenske tegneren Lars Vilks og svenske soldater i Afghanistan . «Nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør», het det i brevet.

- Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter krigen deres mot islam og fornedringen av profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks, het det. Videre inneholdt brevet en oppfordring til «alle mujahedin i Europa og Sverige».

- Nå er det på tide å slå til, vent ikke lenger. Kom fram med det dere har om det så er en kniv, og jeg vet at dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden.

E-posten inneholdt lydfiler på både svensk og arabisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!