Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har 250 000 følgere på Twitter: Blir kastet i fengsel for meningene sine

Midt i intervjuet med Dagbladet fikk Nabeel Rajab en beskjed. Jubelen kunne bryte løs.

PROTESTERER I MANAMA  Nabeel Rajab (i midten) protesterer sammen med andre aktivister i utkanten av Bahrains hovedstad Manama 13. februar 2012, ganske nøyaktig ett år etter at protestene brøt ut i landet FOTO: NTB / SCANPIX.
PROTESTERER I MANAMA Nabeel Rajab (i midten) protesterer sammen med andre aktivister i utkanten av Bahrains hovedstad Manama 13. februar 2012, ganske nøyaktig ett år etter at protestene brøt ut i landet FOTO: NTB / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er løslatt, men jeg vet ikke hvor lenge det vil vare. Men uansett vil jeg ikke slutte å kjempe for demokrati, og jeg er sikker på at denne kampen vil fortsette på fredfullt vis, sier Nabeel Rajab til Dagbladet. 

Av regimetilhengere i Bahrain beskrives han som en bråkmaker, på samme måte som han av demonstrantene som i snart fire år har kjempet for større politisk frihet og likhet mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer i landet. I Bahrain er nesten to tredjedeler av befolkningen sjiamuslimer men landet styres av et sunnimonarki. Lørdag er det valg til nasjonalforsamling i Bahrain, og opposisjonen har varslet at de vil boikotte valget.

- Når opposisjonen nå boikotter lørdagens valg betyr det at to tredjedeler av landets befolkning blir å gjøre det. Det er tallet for den majoriteten i landet som har for lite makt, sier Rajab. 

Opposisjonen kaller valgsystemet for urettferdig og viser til at Bahrains sunnimuslimske minoritet får urettmessig stor makt. Opposisjonen mener også at kongefamilien, som tilhører sunniminoriteten, har for mye makt i forhold til de folkevalgte.

Twitter-aktivist Rajab (50), som er sjiamuslim, ledet en rekke protester under det bahrainske opprøret som startet i februar 2011. Han er fjorårets Raftopris-vinner og grunnlegger og dagig leder av Bahrain Center of Human Rights, som aktivisten Maryam al-Khawaja er utanlandsjef for fra sitt kontor i København.

Rajab startet sin aktivistiske virksomhet på 90-tallet, og ble med tiden en ledende forkjemper mot sivile og menneskerettighetsbrudd i Bahrain. Han har vært fengslet flere ganger de siste årene, og det er ofte hans omfattende bruk av sosiale medier i kampen for menneskerettigheter som har bragt ham på kant med myndighetene. 

Han ble arestert og sonet i fengsel for to og et halvt år siden for å ha «fornærmet bahrainere» på Twitter. 1. oktober i år ble han igjen arrestert for en Twitter-melding, og løslatt mot kausjon en måned senere. Rajab ble også løslatt i mai etter å ha sonet nesten to år i fengsel for protestrelaterte anklager.

- Jeg var fengslet blant tusenvis av politiske fanger i Bahrain. Folk kastes i fengsel for meninger de har ytret i aviser eller på nett. Selv ble jeg enten satt i isolat, eller satt sammen med andre fanger, asiatere som hadde begått virkelige forbrytelser, og som jeg ikke snakket samme språk som. Myndighetene ville forhindre meg fra å snakke med andre opposisjonelle i fengsel, sier han. 

SYMBOL:  Støttespillere av rajab protesterer og holder opp et portratt av ham i landsbyen Muqsha i september i fjor, mens Rajab fortsatt satt fengslet. FOTO: NTB SCANPIX
SYMBOL: Støttespillere av rajab protesterer og holder opp et portratt av ham i landsbyen Muqsha i september i fjor, mens Rajab fortsatt satt fengslet. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

 - Var det vanskelig å holde ut?

- Det som gjorde meg sterk gjennom fengslingen var vissheten om den store støtten jeg har utenfor murene. Det gjorde meg glad, og ga meg styrke, sier han. 

I januar må ha møte i retten. Rajab at han takker den norske regjeringen og utenriksminister Børge Brende for å oppfordre til hans løslatelse. I september, like før han ble arrestert, besøkte rajab Norge der han møtte statssekretær Hans Brattskar, som uttrykte bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Bahrain. 

Løslot kjent aktivist Under møtet med statsekretær Brattskar tok Rajab blant annet opp situasjonen rundt den fengslede menneskerettighetsaktivisten Zainab al-Khawaja. Dagbladet intervjuet Rajab over Skype, og under intervjuet fikk Rajab overrakt en mobiltelefon, og etter et par setninger brøt jubelen løs. 

Zainab al-Khawaja var blitt løslatt fra varetekt. Aktivisten, som venter en rettssak for å ha fornærmet Bahrains konge, har i likehet med Rajab brukt sosiale medier hyppig i kampen mot myndighetene. Også Reuters meldte onsdag om løslatelsen av al-Khawaja, som er datter av en annen fengslet aktivist, Abdulhadi al-Khawaja.

Rajab er temmelig sikker på at tidspunktet ikke er tilfeldig. 

- Man ønsker å roe ned gemyttene som kan leden til uro og protester i forkant av lørdagens valg, sier Rajab, som straks oppdaterte Twitter-en sin med den gledelige nyheten.  

246 000 følgere Å oppdatere Twitter-en har Rajab så langt gjort 38 500 ganger. Av det amerikanske forretningsmagasinet Forbes ble han i 2011 regnet som den 43. mest innflytelsesrike araberen på Twitter. Da hadde han 100 000 følgere, og i Bahrain var det kun utenriksminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa som hadde flere. Nå, tre år senere, har utenriksministeren 192 000 følgere, Rajab har 246 000. 

Han er ikke i tvil om at sosiale medier er et helt nødvendig redskap i kampen for demokrati, mener Rajab.

BLE LØSLATT:  Menneskerettighetsaktivist Zainab al-Khawaja har i likhet med Rajab vært fengslet flere ganger. Onsdag ble hun løslatt, en beskjed Rajab fikk under sitt intervju med Dagbladet. FOTO: NTB SCANPIX
BLE LØSLATT: Menneskerettighetsaktivist Zainab al-Khawaja har i likhet med Rajab vært fengslet flere ganger. Onsdag ble hun løslatt, en beskjed Rajab fikk under sitt intervju med Dagbladet. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- Bahrains største avis har 10 000 lesere. Jeg har til sammenligning 250 000 følgere på Twitter. Det er ingen i Bahrain som har så mage følgere, og det er ingen tvil om viktigheten av sosiale medier i kampen for demokrati, sier han. 

Innflytelse på nett Rajab er også svært aktiv på Facebook og Youtube - medier som ble brukt til å spre informasjon under Irans «grønne sommer» i 2009, og senere da Midtøsten eksploderte i Den arabiske våren i 2011, blant annet i Bahrain. 

- Sosiale medier er vår innflytelse - det er redskapet vi har i kampen. Før internett og sosiale medier kunne Bahrain og andre diktaturer lukke seg og hindre at informasjonen kom ut. Det kan de ikke nå, men i stedet gjør de alt de kan får å kneble dem som bruker medier som Twitter og Facebook, sier Rajab. 

Han mener de sosiale mediene har gitt demokratikampen en helt annen virkelighet.

- Folk som er mine støttespiller kan snakke til meg direkte, samtidig som jeg får ut mine ytringer. Det er ingen land i den arabiske verden bevisstheten om demokrati og ytringsfrihet står sterkere enn i Bahrain, og denne kan spre seg. Dette frykter ikke bare Bahrains regime, men også andre araberstater. Og de svarer med å putte folk i fengsel, sier han. 

Rajab mener opptøyene har opposisjonen blitt mye tydeligere enn tidligere. Det nye nå er at sunnimuslimene, som tradisjonelt har vært svært regimetro, også har begynt å ta til motmæle mot regimet. En «antiterror»- oppfordring i sommer har gjort arbeidet for demokrati i Bahrain enda vanskeligere. 

Nær hundre mennesker er drept siden det fortsatt pågående opprøret Bahrain startet. Ifølge Wikipedia er nær 3000 såret, omtrent like mange arrestert og over 1800 torturert. 


Kritiserer Vesten I tillegg til å kritisere den bahrainske regjeringen er Rajab også, i likhet med den løslatte aktivisten Zainab al-Khawaja, sterkt kritisk til rollen til Bahrains allierte, blant dem USA og Storbritannia.

- Bahrain ønsker å fremstå demokratisk utad, med innad er det en annen virkelighet i landet, sier Rajab. 

MASSIVE PROTESTER  Demonstranter reagerer på tåregass etter møte med politiet under en demonstrasjon til solidaritet for da fengslede Nabeel Rajab i mars i fjor. FOTO: NTB SCANPIX
MASSIVE PROTESTER Demonstranter reagerer på tåregass etter møte med politiet under en demonstrasjon til solidaritet for da fengslede Nabeel Rajab i mars i fjor. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

I Raftos begrunnelse for tildelingen av prisen er også kritikken tydelig: «Overgrep blir møtt med taushet fra vestlige regjeringer. Fundamentale menneskerettigheter ofres for økonomiske og strategiske hensyn. Amerikansk, tysk og britisk våpeneksport til regionen øker»

Det er særlig det tette og nærmest vennskapelige forholdet mellom Storbritannia og Bahrain som er problematisk, mener Rajab. 

- Mange menneskerettighetsbrudd skjer i denne delen av verden og vi hører knapt om det internasjonalt. Storbritannia har store økonomiske interesser i Bahrain, spesielt når det kommer til våpeneksport, og motarbeider opposisjonen i landet. De ber opposisjonen gå med på avtaler med regjeringen for å få slutt på uroen, sier han.

- Storbritannia er selv et demokratisk land, men når det kommer til Gulfområdet gjelder ikke dette mer, og de støtter Bahrains kongedømme.

VIL HA INNFLYTELSE:  Nabeel Rajab er sjiamuslim og demonstrerer i likhet med mange andre sjiamuslimer i Bahrain for å få mer frihet og økt innflytselse i det sunnistyrte komgedømmet. FOTO: NTB SCANPIX
VIL HA INNFLYTELSE: Nabeel Rajab er sjiamuslim og demonstrerer i likhet med mange andre sjiamuslimer i Bahrain for å få mer frihet og økt innflytselse i det sunnistyrte komgedømmet. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling