Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Han har angrepet Norge

– Jeg synes vel at statsministeren har tatt dette vel alvorlig, svarte Hagen da de to møttes i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte Stein Erik Hagen, investor og en av Norges rikeste menn, statsminister Jens Stoltenberg til en kort debatt på NHOs årskonferanse i Oslo. 

Debatten kom i stand etter at Hagen kom med krasse utfall i et bredt anlagt nyttårsintervju med Dagens Næringsliv (DN). Hagen sammenliknet blant annet Norge med kommunistland der staten tar private formuer.

- Det som ble sagt i intervjuet var et angrep på at Norge har gått for langt i å ha for mye rettferdighet, sa Stoltenberg i duellen som ble vist på TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg synes vel at statsministeren har tatt dette vel alvorlig, svarte Hagen.

- En hån

Etter intervjuet i DN, som var innom en rekke temaer, blant annet skole- og utdanningspolitikk, har Olav Thon gått ut og støttet Hagen.

Statsministeren og finansminister Kristin Halvorsen har på sin side reagert kraftig.

– Det er en hån mot dem som opplevde diktaturene i Sovjetunionen og før murens fall i Øst-Europa, sa Halvorsen i går.

I DUELL I DAG: Stein Erik Hagen har sammenlignet Norge med kommuniststater. Det likte Jens Stoltenberg dårlig. I dag møttes de til duell. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
I DUELL I DAG: Stein Erik Hagen har sammenlignet Norge med kommuniststater. Det likte Jens Stoltenberg dårlig. I dag møttes de til duell. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Vis mer

Jens Stoltenberg (Ap) mener det har vært slik klaging fra rikfolk helt siden Johan Nygaardsvold ble statsminister i 1935.

Tonen ble noe mer forsonlig utover i den lille debatten i dag, og de to ble enige om å møtes til en ny debatt seinere og at de begge da skulle stille godt forberedt.

– Når Hagen snakker om at vi lager et samfunn med større forskjeller, så er det feil, sa Stoltenberg under debatten.

– Den norske samfunnsmodellen, som har vært et spleiselag, har ført til at mange har fått utdanning. Å si at alt bare blir verre i Norge, det synes jeg er helt, sa Stoltenberg og lot ordene henge i lufta.

Gikk tilbake på sammenlikning

Hagen svarte blant annet på følgende måte:

– Vi må ha et mangfold. Det betyr ikke at alle skal være like, sa Hagen.

Han understreket også at han ikke hadde sammenliknet Norge med en sovjet-stat, men at han mente vi nærmer oss østeuropeiske tilstander.

– Han har angrepet Norge

– Jeg er glad for at Hagen nå sier at han ikke mener at Norge går i retning av et sovjetliknende samfunn, sa Stoltenberg om det.

Hagen sa også at han ikke har lest gjennom intervjuet som har satt i gang debatten.

– Derfor ønsker jeg ikke å gå inn på alle disse tingene. Det var et nyttårsintervju der det ble sagt en del ting, sa Hagen, men understreket også at han står for mye av det han ble sitert på.

– Jeg er bekymret for at staten går inn som en mer aktiv eier i næringslivet. Det er en sosialistisk næringspolitikk som jeg forkjemper for det private næringsliv ikke vil ha, sa han.

Han gjorde også et poeng av at han er opptatt av fellesskapet og at alle skal ha like rettigheter.

–  Men vi må ikke ta for gitt den velferden vi har nå, vi må ikke få et næringsliv som ikke kan opprettholde den velferden vi har i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media