BESKRIVER KIDNAPPINGEN: Frilansjournalist Pål Refsdal, som ble kidnappet og holdt fanget av Taliban i Afghanistan.
Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
BESKRIVER KIDNAPPINGEN: Frilansjournalist Pål Refsdal, som ble kidnappet og holdt fanget av Taliban i Afghanistan. Foto: Torbjørn Gønning / DagbladetVis mer

Han har blitt skadd og kidnappet, men verst var det å komme hjem

Kidnappingsofferet Pål Refsdal refser norske medier og myndigheter i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Jeg får ikke sove, men blir liggende og tenke over situasjonen. I tillegg kjenner jeg loppene kravle rundt på kroppen min. Det klør helt vanvittig på begge beina og rundt hoftene der buksene strammer.»

Ordene er fra «Geriljareporteren» - Pål Refsdals nye bok utgitt på Versal forlag. Boka tar for seg hele Refsdals profesjonelle liv og om det brutale møtet med Taliban i Afghanistan høsten 2009.

- Alvorlig I boken skriver han om at kidnapperne først anklaget ham for spionasje. «Det er alvorlig,» skriver han. «Jeg vet hvordan spioner ender hos Taliban, kun de heldige blir skutt. De fleste blir filmet når strupen kuttes.»

Dessuten skriver han at hovedkidnapperen, Omar, fortalte at det var en mujahedin fra Norge, som skal ha gitt dem informasjon om at Refsdal skal ha vært spion. Refsdal mistenkte med en gang sin gamle tolk Habib.

- Men Omar sa mange ting, og jeg tror ikke nødvendigvis på han. Jeg kjenner ikke til om det faktisk er en nordmann i Taliban, sier Refsdal til Dagbladet.

- Handlet om penger   Da kidnapperne begynte å snakke om løsepenger, ble Refsdal mer sikker på at han kom til å overleve sitt fangeopphold hos Taliban.

- Da spionanklagene forsvant og de begynte å forhandle om penger, forsto jeg at de ikke kom til å henrette meg likevel. Da var det snakk om hvor mye og hvor lenge jeg skulle holdes kidnappet. Fra andre dag, da de aksepterte 20 000 dollar, fikk jeg kontroll på spillet, sier Refsdal til Dagbladet.

Ifølge boka skal han ha fått fire alternativer: fangeutveksling, løsepenger, konvertering til islam- eller halshogging.

- Da jeg sa jeg ville velge konvertering, fikk jeg beskjed om at jeg var fri, men om jeg  fortsatt ville konvertere måtte jeg gjerne gjøre det. Jeg holdt mitt ord og konvertere, men han løy jo, så jeg forble fange likevel.

- Angrer du på at du konverterte til islam?

- Nei, det angrer jeg ikke på. Det krever en del å akseptere en ny religion, men jeg var ikke fremmed for tanken fra før, sier Refsdal, som fremdeles er muslim.

Refser norsk håndtering Refsdal beskriver spennende og skremmende opplevelser som reporter fra Afghanistan og Sør-India på 1980-tallet, Peru, Kosovo og Tsjetsjenia på 1980-tallet og Irak i 2003 og Afghanistan i 2009. Likevel sier Pål Refsdal at hans retur til Norge etter kidnappingen er hans verste minne:

- Det har vært noen dramatiske opplevelser, men det jeg har en veldig bitter smak i munnen av, var håndteringen i Norge etter kidnappingen i fjor, sier Refsdal og peker på pressekollegaer i Norge og politiske myndighter.

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse der han påsto at jeg hadde fått advarsler mot å begi meg inn i området. Det stemte ikke, men så begynte ballen å rulle uten at jeg kunne forsvare meg, sier han.

Han forteller at han selv satt isolert på en militærbase etter kidnappingen, og at debatten da han kom tilbake til Norge handlet om han personlig skulle betale for Utenriksdepartementets engasjement i saken eller ikke.

- I tillegg var det mange kollegaer som kalte meg uansvarlig. Om man reiser for å møte Taliban tar man en risiko, og den er jeg klar over. Kritikken kom som lyn fra klar himmel, sier Refsdal.

- Det var nesten litt kjipt å komme hjem til Norge og møte det jeg møtte, sier han.

- Overraskende å bli kidnappet - Angrer du på noe?

- Jeg angrer på de fleste tingene, sier Refsdal og småler litt.

- Men selv med afghanske regler, så var det overraskende at jeg ble kidnappet. Jeg ble invitert av Omar, kidnapperen, han vet jeg kjenner hans overordne og jeg har vært i området før, sier Refsdal og fortsetter:

- Det var ingenting som tilsa at han skulle kidnappe meg. Det stridet mot afghansk logikk.

Han forteller han i etterkant av kidnappingen har holdt kurs om hvordan man kan overleve en kidnapping.

- Jeg anbefaler folk som opererer der privat til å ha en organisasjon som kan stille opp med løsepenger raskt. Det burde jeg kanskje ha hatt, sier Refsdal.

«GERILJAREPORTEREN»: Boka tar for seg hele Refsdals profesjonelle liv og om det brutale møtet med Taliban i Afghanistan høsten 2009. (Faksimile av boka)
«GERILJAREPORTEREN»: Boka tar for seg hele Refsdals profesjonelle liv og om det brutale møtet med Taliban i Afghanistan høsten 2009. (Faksimile av boka) Vis mer