Folkeavstemningen i Ungarn ugyldig:

Han har brukt en halv milliard kroner på å nekte 1294 flyktninger hjelp

Ydmykende nederlag for statsminister Viktor Orbán.

YDMYKET: Statsminister Viktor Orban stemte selv på en skole i Budapest, men har ikke folket med seg. Bare 45 prosent av de stemmeberettigede fant veien til urnene. Derfor erklæres folkeavstemningen ugyldig. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK / NTB-Scanpix
YDMYKET: Statsminister Viktor Orban stemte selv på en skole i Budapest, men har ikke folket med seg. Bare 45 prosent av de stemmeberettigede fant veien til urnene. Derfor erklæres folkeavstemningen ugyldig. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK / NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungarns regjering opplyser selv å ha brukt omlag 436 millioner kroner på å få folk til å stemme mot å ta i mot EU-kvoten på 1294 flyktninger i dagens folkeavstemning.

Like etter at valglokalene i landet stengte klokken 19.00 ble det klart at hele folkeavstemningen var mislykket. Bare 45 prosent av de stemmeberettigede, langt under de 50 prosentene som er minstekravet for at en folkeavstemning skal være gyldig.

Regjeringspartiet Fideszs nestleder, Gergely Gulyas, har selv erklært avstemningen som ugyldig melder nyhetsbyrået DPA. Det kan ikke betegnes som annet enn svært ydmykende for landets høyrepopulistiske statsminister Viktor Orbán.

Kjempesum

DYR KAMPANJE: «La oss ikke risikere det! La oss stemme nei!» står det på valgkampplakatene regjeringen har tapetsert Ungarn med. Nei-kampanjen har kostet 436 millioner kroner. Foto: AP /Vadim Ghirda/NTB Scanpix
DYR KAMPANJE: «La oss ikke risikere det! La oss stemme nei!» står det på valgkampplakatene regjeringen har tapetsert Ungarn med. Nei-kampanjen har kostet 436 millioner kroner. Foto: AP /Vadim Ghirda/NTB Scanpix Vis mer

Folkeavstemningen i Ungarn har vært et betent tema i flere måneder. Befolkningen skulle stemme over hvorvidt de ville godta EUs flyktningkvoter, som for Ungarns del handlet om å ta imot 1294 av EUs 160 000 asylsøkere i år.

Regjeringen har nektet å godta EUs kvotesystem, og oppfordret andre medlemsland å gjøre det samme.

UGYLDIG: Valgdeltagelsen i folkeavstemningen har vært under 50 prosent, og er derfor ugyldig. Foto: Zsolt Szigetvary/MTI/AP/NTB-Scanpix
UGYLDIG: Valgdeltagelsen i folkeavstemningen har vært under 50 prosent, og er derfor ugyldig. Foto: Zsolt Szigetvary/MTI/AP/NTB-Scanpix Vis mer

- Vi er stolte over at vi er de første som kan stemme over dette spørsmålet, dessverre er vi det eneste, sa Orbán etter at han hadde avgitt sin stemme søndag, melder NTB.

Ifølge den ungarske nettavisen Átlátszó.hu har regjeringen i Ungarn brukt 15 milliarder ungarske florint på kampanjen for å få folket til å stemme nei til å ta imot EU-kvoten. Det er omlag 436 millioner kroner, eller 337 000 kroner per flyktning. Summen vekker oppsikt i landet, som allerede sliter med økonomien.

Orbán har allerede truet med å gå rettens vei om han ikke folkeavstemningen ga ham ønsket resultat.

Opposisjonspartier og menneskerettighetsgrupper ba ungarere boikotte folkeavstemningen eller forpurre stemmeseddelen. Det synes som de har lykkes med.

- Jeg er europeer, så jeg bruker stemmen min, men jeg spolerte den fordi jeg ikke tror på denne regjeringen. Jeg vil at migrasjonsstrømmen skal kontrolleres, men ikke på denne måten, sier en hotelleier i Budapest til AFP på valgdagen.

- Ungarn driver «et farlig spill»

Ungarn driver et farlig spill, advarer EU-parlamentets president Martin Schulz. Han anklager statsminister Orbán for å utfordre EUs grunnleggende prinsipp, ene og alene for å styrke sin egen stilling på hjemmebane, skriver NTB.

- Han stiller spørsmål ved Europas juridiske grunnlag, som Ungarn selv var med på å skape, sier Schulz i en kommentar til søndagens folkeavstemning.

Også i Polen, Slovakia og Tsjekkia raser flyktningdebatten. I Polen har den nye konservative regjeringen gått tilbake på den tidligere regjeringens løfter om å ta imot om lag 10 000 flyktninger fra Syria og Eritrea.

Før valget i Tsjekkia 7. og 8. oktober har flere nye partier utmerket seg med navn som blant annet «Nei til illegal innvandring – penger til vårt eget folk i stedet».