Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har bygd en kirkegård til sine 12 døde barn. Det er også plass til hans tre siste døtre

40 år etter krigens slutt fortsetter vietnameserne å dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen, 30. april, er det nøyaktig 40 år siden det siste amerikanske helikopteret forlot taktoppene i Saigon og markerte slutten på mange års krig, død og elendighet i den vietnamesiske jungelen.

Offisielle tall forteller en historie om fem millioner døde mennesker, hvorav tre millioner var sivile.

Det disse tallene derimot ikke forteller er historien om menneskene som fortsatt blir født, blir syke og dør som følge av krigføringen.

Som følge av «Agent Orange».

GRAVPLASS: Do Duc Diu har bygd en egen kirkegård på en liten ås like ved hjemmet sitt. Her har han gravlagt sine 12 første barn som alle døde kort tid etter at de ble født med store misdannelser. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix
GRAVPLASS: Do Duc Diu har bygd en egen kirkegård på en liten ås like ved hjemmet sitt. Her har han gravlagt sine 12 første barn som alle døde kort tid etter at de ble født med store misdannelser. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer

Les også Esten O. Sæthers beretning om grusomhetene fra Vietnam.

«Agent Orange» «Agent Orange» var et kjemisk våpen som ble tatt i bruk av de amerikanske styrkene i hele ti år - fra 1961 til 1971, og det hadde kun et formål: Å fjerne vegetasjonen og løvverket fienden skjulte seg under.

Etter at president John F. Kennedy satte igang «Operation Ranch Hand» ble den vietnamesiske jungelen sprøytet fra fly og helikoptere - all den tid for lettere å få has på geriljakrigerne som var eksperter på å skjule seg i et terreng de kjente veldig godt.

I alt over 75 000 000 liter.

Det man ikke visste, eller i alle fall ikke tok hensyn til, var de grusomme ettervirkningene.

MILLIONER: Den vietnamesiske foreningen for ofre av «Agent Orange» forteller til Reuters at mer enn 4,8 millioner mennesker på et eller annet tidspunkt har blitt eksponert for kjemikaliene. Tre millioner av disse har lidd eller lider av livstruende sykdommer. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix
MILLIONER: Den vietnamesiske foreningen for ofre av «Agent Orange» forteller til Reuters at mer enn 4,8 millioner mennesker på et eller annet tidspunkt har blitt eksponert for kjemikaliene. Tre millioner av disse har lidd eller lider av livstruende sykdommer. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer

Den vietnamesiske foreningen for ofre av «Agent Orange» forteller til Reuters at mer enn 4,8 millioner mennesker på et eller annet tidspunkt har blitt eksponert for kjemikaliene. Tre millioner av disse har lidd eller lider av livstruende sykdommer.

Sprøytemiddelet inneholder nemlig stoffet dioksin som kan føre til særdeles alvorlige helseskader, deriblant nedsatt immunforsvar, en rekke ulike former for kreft og misdannelser. USA bestrider tallene, og kaller det løgn.

Gravlagt sine 12 barn En reporter for Reuters reiste gjennom landet for å dokumentere hvordan store deler av befolkningen lider som følge av sprøytingen av jungelen. Fra landsby til landsby. Bildene han tok ligger i bildeserien øverst i artikkelen.

Han møtte blant annet den tidligere soldaten Do Duc Diu som hadde bygd en egen kirkegård på en liten ås like ved hjemmet sitt. Her har han gravlagt sine 12 første barn som alle døde kort tid etter at de ble født med store misdannelser.

Han har også gjort plass til tre kister til. Der skal hans tre døtre som ennå er i live begraves når de snart går bort. De er også syke.

I over 20 år forsøkte han og kona å få et velskapt barn, men barna ble født misdannet og døde ett etter ett.

De fant ikke ut om «Agent Orange» før etter at deres 15. og siste barn ble født. Han sier at han aldri ville satt barn til verden om han hadde visst om dette tidligere.

Ingen erstatning Historiene som den til Do Duc Diu er mange, men kompensasjon fra landet som sprøytet dem kan de se langt etter.

I 2004 saksøkte en gruppe advokater flere av selskapene som laget sprøytemiddelet for det amerikanske militæret. Blant annet Monsanto og Dow Chemical, men dette førte ingen vei.

Retten slo fast at selv om middelet inneholder dioksin, som også da var et kjent giftstoff, var det aldri meningen at det skulle forgifte mennesker. Dermed blir det ikke klassifisert som et kjemisk våpen, og dermed ble heller ikke internasjonal lov brutt.

AGENT ORANGE:  «Agent Orange» var et kjemisk våpen som ble tatt i bruk av de amerikanske styrkene i hele ti år - fra 1961 til 1971, og det hadde kun et formål: Å fjerne vegetasjonen og løvverket fienden skjulte seg under. 40 år etter lider fortsatt lokalbefolkningen av ettervirkningene. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix
AGENT ORANGE: «Agent Orange» var et kjemisk våpen som ble tatt i bruk av de amerikanske styrkene i hele ti år - fra 1961 til 1971, og det hadde kun et formål: Å fjerne vegetasjonen og løvverket fienden skjulte seg under. 40 år etter lider fortsatt lokalbefolkningen av ettervirkningene. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg mente retten at selskapene, fordi de produserte giften for myndighetene, fikk forlengelsen av USAs immunitet som nasjon.

Undersøkelse I 1984 inngikk den amerikanske Vietnamveteranforeningen et forlik med de samme firmaene pålydende 180 millioner dollar. Dette tilsvarte 1200 dollar til de veteranene som var verst rammet.

I en undersøkelse gjort blant nesten 1000 tilfeldig utvalgte amerikanere svarte 79 prosent at produsentene av giftstoffet burde kompensere amerikanerne som ble forgiftet under krigen.

Ifølge den vietnamesiske ambassaden mente 51 prosent at det samme skulle gjelde for vietnameserne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!