Drapet på Vinstra

- Han har det nok ganske forferdelig

Den drapssiktede 16-åringen er forflyttet fra sykehus til en barnevernsinstitusjon.

LILLEHAMMER: Den drapssiktede 16-åringen er på vei til en barnevernsinstitusjon, forteller hans forsvarer Lorentz Stavrum. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Han har det nok ganske forferdelig. Han er jo involvert i en veldig tragisk hendelse, og det setter nok sitt preg på ham og alle rundt ham, sier advokat Lorentz Stavrum til Dagbladet i 20-tida torsdag kveld.

Stavrum forsvarer den 16-årige gutten som er siktet for å ha knivdrept ei jevnaldrende jente på Vinstra onsdag. Gutten ble pågrepet på åstedet få minutter etter at politiet fikk melding om hendelsen, som skjedde midt i et boligområde, nær jentas hjem.

- Har han forklart noe om hva som ligger bak denne hendelsen?

- Nei, ingenting som jeg kjenner til, sier advokaten.

Klausulerte opplysninger

Han opplyser videre at han ikke kan gå inn på hva gutten har sagt om den alvorlige siktelsen.

- Dette er opplysninger han delvis ikke har forklart seg noe særlig om, dessuten er opplysningene klausulert fra politiets side, så dette må vi komme tilbake til seinere, sier Stavrum.

VINSTRA: Torsdag klokka 14 var det medietreff på Vinstra videregående skole i forbindelse med drapet onsdag kveld. Rektor, prest og ordfører var til stede. Foto: Nina Hansen. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer

16-åringen har fram til torsdag kveld ligget på Sykehuset Innlandet på Lillehammer, opplyser forsvareren.

- Han hadde en skade i hånda som følge av ting som skjedde onsdag, uten at jeg kan gå i detalj om hva slags skade det var, sier Stavrum.

Utskrevet

Han opplyser videre at gutten nå er utskrevet fra sykehuset og på vei til en ikke spesifisert barnevernsinstitusjon et annet sted i landet, hvor han skal være den nærmeste tida.

DØR TIL DØR: Politiet gikk torsdag dør til dør i nabolaget der drapet skjedde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØR TIL DØR: Politiet gikk torsdag dør til dør i nabolaget der drapet skjedde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva slags type institusjon er han på vei til?

- Det er en form for barnevernsinstitusjon som har mulighet til å ta imot ungdommer som trenger en plass som forvaring, som et alternativ til varetektsfengsel, som ellers ville vært tilfellet - dersom han blir fengslet i morgen.

Den drapssiktede gutten skal fredag framstilles for fengsling i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Men det er slett ikke sikkert at han viser seg i retten.

- Vi har vært litt usikre på dette, og kommet fram til at det ikke er behov for at han er til stede, i og med at opplysningene er klausulert, og at det derfor vil komme veldig lite ut av det. I tillegg har han ennå ikke gitt noen formell forklaring til politiet, sier Stavrum.

- Ikke ordentlig avhør

Politiadvokat Stine Rigmor Grimstad opplyste tidligere i dag at 16-åringen har vært igjennom et avhør, men Stavrum sier dette var en fri forklaring om deler av hendelsesforløpet.

VINSTRA: Onsdag ble ei 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe (60) var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det var ikke noe avhør i den forstand, og han er ikke blitt stilt spørsmål om straffskyld eller tilregnelighet, sier advokaten.

Stavrum regner med at politiet vil legge ned påstand om to ukers varetektsfengsling for hans klient, av hensyn til etterforskningen, under rettsmøtet fredag. Han regner videre med at politiet vil begjære lukkede dører.

Øyenvitnene Wenche Bøe (60) og Håvard Bjørkheim, som bor like ved åstedet på Sorperoa, fortalte Dagbladet torsdag at de så en gutt nummer to på åstedet. Ifølge dem stakk han fra stedet.

- Jeg kjenner ikke til det, og han har ikke sagt noe om det, sier Stavrum.

Heller ikke politiadvokat Grimstad ville kommentere denne opplysningen.

- Grei kontakt

Stavrum har hatt tre samtaler med sin klient - den første foregikk rundt midnatt onsdag.

- Jeg har hatt god kontakt med ham. Han har forklart seg, og vi har snakket sammen. Det har ikke vært noen dyptgående samtaler og ingen detaljerte samtaler, men kontakten mellom oss har vært grei, sier Lorentz Stavrum.

Vinstra, med sine drøyt 2500 innbyggere, er svært preget av drapssaken. Et omfattende krisearbeid er satt i verk, og stedets videregående skole holdt torsdag kveld åpent for andre kveld på rad.

VINSTRA: Politiadvokat Stine Rigmor Grimstad sier at siktede er avhørt, men vil ikke si noe om hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det er ei krisetid for bygda. Det er ei uvirkelig tid der sjokket fortsatt råder, sa Terje Elvestad, sokneprest i Nord-Fron, til pressen torsdag ettermiddag.

Ordfører Rune Støstad (Ap) sa under pressemøtet på Vinstra vidaregåande skule at han er imponert over hvordan ungdommene takler det forferdelige som er skjedd.

- Tragedien som har rammet oss, er så brutal og vanskelig å skjønne. Samtidig er ungdommene modige og gir hverandre støtte, ei skulder å gråte på. De er forbilder for alle sammen, og jeg håper hele bygda kan lære av dem, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer