- Han har dramatiske vrangforestillinger

Erna Solberg (H) blir skremt av å høre Breiviks forklaring.

SKREMT:Høyreleder Erna Solberg (H) blir forskrekket over Anders Behring Breiviks forvrengte sannhetsbildet. Til venstre nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SKREMT:Høyreleder Erna Solberg (H) blir forskrekket over Anders Behring Breiviks forvrengte sannhetsbildet. Til venstre nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere politikere har fulgt den første uken av 22.juli-rettsaken, der den terrortiltalt Anders Behring Breivik har startet sin forklaring.

- Det er forskrekkelig å se hvordan en kan få så dramatiske vrangforestillinger når en lever isolert. Hvordan en kan mistro en hver offentlig sannhet og vedta sin egen, sier Høyre-leder Erna Solberg (H).

Hun synes også det er tungt å høre historier fra angrepene på regjeringskvartalet og Utøya, når de nå igjen blir dratt frem og gjenfortalt i rettsalen.

- Skremmende
Justisminister Grete Faremo synes også at det er skummelt å høre på ideene i terrortiltalte Anders Behring Breiviks forklaring.

- Det er klart det er skremmende det som kommer frem, men vi har jo en gjerningsmann som skal svare for å ha tatt 77 liv her.

Faremo er sterkt engasjert i den historiske rettsaken, og sier hun til nå har et svært positivt inntrykk av gjennomføringen av rettsaken, og har sterk tillit til domstolens avvikling.
- Jeg synes saken blir gjennomført på en verdig måte, og på en gjenkjennelig måte, sier Faremo til Dagbladet.

- Imponert over Eskil
Tidligere leder av 22.juli-komiteen på Stortinget Knut Arild Hareide (Krf) blir spesielt imponert over AUF med leder Eskil Pedersen i spissen, når han følger rettsaken gjennom mediene.

- Eskil Pedersen imponerer ved å klare å ha fokus på viktigheten av en grundig rettsak, som er offrene verdig, og ikke på gjerningsmannen, sier Hareide.

- Disse dagene har de møtt en rå grusomhet, da er det flott å se hvordan AUF klarer å stå løftet under denne rettsaken.

- Stolt over landet mitt
Venstres leder Trine Skei Grande sier hun blir stolt over hvor bra den norske rettstaten fungerer når hun følger med på 22.juli-rettsaken.
- Jeg blir rett og slett stolt over landet mitt. Stolt over rettstaten Norge. Så lærer jeg masse også, nye begreper og om hvordan store rettsaker blir gjennomført.

FORKLARING: Terrortiltalte Anders Behring Breivik har startet sin forklaring. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
FORKLARING: Terrortiltalte Anders Behring Breivik har startet sin forklaring. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

Hun tror likevel det blir for heftig å følge saken tett i ti uker.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å følge hele rettsaken tett, det blir for heftig, sier Grande.

FOR HEFTIG:Venstre-leder Trine Skei Grande mener det blir for tøft å følge med på 22.juli-rettsaken i hele ti uker.
Foto: Morten Holm / Scanpix
FOR HEFTIG:Venstre-leder Trine Skei Grande mener det blir for tøft å følge med på 22.juli-rettsaken i hele ti uker. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer