Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han har en farlig retorikk

Ap's Arild Stokkan-Grande frykter unge, frustrete menn kan falle for ekstremistblogger Eivind Berges feminisme-hat.

KAN FORFØRE: Ekstremistblogger Eivind Berge kan lokke med seg unge, frustrerte menn i sin ekstreme tankegang, frykter Ap's Arild Stokkan-Grande. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KAN FORFØRE: Ekstremistblogger Eivind Berge kan lokke med seg unge, frustrerte menn i sin ekstreme tankegang, frykter Ap's Arild Stokkan-Grande. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han har en farlig retorikk, som er beslektet med retorikken som brukes mot muslimer. Veldig mange av dem som er mottakelige for ekstreme budskap, er unge menn som av forskjellige grunner ikke henger med i samfunnet, og har mistet håpet på framtida. Vi vet at mange, gjennom et slikt budskap, kan bli fanget av en ekstrem ideologi.

Det sier Arild Stokkan-Grande, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og tidligere leder av Mannspanelet.

I en kronikk i Dagbladet tirsdag tar han til motmæle mot den selverklærte antifeministen Eivind Berge, og skriver at tror Berge aller mest er opptatt av å få oppmerksomhet.

Han mener bloggeren driver en kampanje mot "feministstaten" på vegne av seg selv, men frykter at han likevel kan få tilhørere.

Breivik-støtte Eivind Berge ble torsdag løslatt etter tre ukers varetekstsfengsling. Bergenseren kom i politiets søkelys etter at han i fjor uttrykte støtte til Anders Behring Breivik.

Tidligere denne måneden pågrep politiet i Bergen 34-åringen etter at han på sin blogg framsatte det de mener er trusler mot politiet.

Berges agenda er motstand mot feminister, politikere som lager lover han mener svekker menns rettigheter, og politiet som håndhever lovene.

- Det er hatet mot menn som kommer til uttrykk i seksuallovgivningen som skaper mannsaktivister som meg. Sexkjøpsloven gjorde at det nesten klikket for meg. De kriminaliserer mer og mer av mannlig seksualitet, jeg tar disse lovene personlig, sa Berge til Dagbladet i helga.

I grenseland for ytringsfriheten - Jeg tror de aller fleste menn i Norge har det bedre nå enn før, og bare flirer av bloggen til Berge. De kjenner seg ikke igjen i dette, sier Stokkan-Grande, som samtidig utdyper hvorfor han reagerer:

REAGERER: Arild Stokkan-Grande (Ap).
Foto: Truls Brekke / Dagbladet
REAGERER: Arild Stokkan-Grande (Ap). Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

- Det er de ekstreme holdningene som kommer til uttrykk, både hatet mot politifolk, og påstanden om at den norske stat driver en kampanje som angriper menns rettigheter. Jeg mener at en del av det han har skrevet er helt i grenseland når det gjelder trusler, men også i grenseland når det kommer til ytringsfriheten, sier Stokkan-Grande.

Han mener det er typisk for unge, frustrerte menn å rette sinnet utover, når de selv ikke behersker det moderne samfunnet.

Stokkan-Grande sier han har oppfattet Berge som en velformulert og godt skolert mann, men at det ofte er nettopp slike som leder an i ekstrem tankegang.

- Det er farlig, fordi det bevisst kan brukes som strategi for å få andre med seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!