- Han har en svært spesiell atferd overfor kvinner

Basketspiller og -trener (35) er tiltalt for voldtekt av 14 kvinner.

BISTÅR 11 KVINNER: Trine Rjukan er bistandsadvokat for 11 av de 14 fornærmede i den svært omfattende voldtektssaken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
BISTÅR 11 KVINNER: Trine Rjukan er bistandsadvokat for 11 av de 14 fornærmede i den svært omfattende voldtektssaken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en svært omfattende sak står en 35-årig basketballspiller og -trener tiltalt for voldtekt av til sammen 14 kvinner. Det er satt av over fire ukers forhandlinger i saken, som starter i Oslo tingrett mandag.

- Dette er en meget alvorlig og spesiell sak, sier Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for elleve av de fornærmede kvinnene, til Dagbladet.

Hun sier hennes klienter både gruer seg og er spente foran rettssaken, der svært mange vitner skal føres.

- Samtidig er de lettet over å bli trodd av politiet og påtalemyndigheten, sier hun.

Et år i varetekt Den 35-årige tiltalte ble pågrepet i november i fjor og har sittet varetektsfengslet siden. Den gang omfattet siktelsen overgrep mot fem kvinner, men flere og flere fornærmede har meldt seg siden den gang - den siste for kort tid siden, etter at tiltalen mot mannen ble klar.

De anmeldte voldtektene skriver seg fra en periode over flere år, noen så langt tilbake som 2004. De fornærmedes alder på gjerningstidspunktet varierer mye, de yngste var ned i 16/17-årsalderen.

- Det er særdeles graverende at noen var så unge, sier bistandsadvokat Rjukan.

Flere av kvinnene kom i kontakt med mannen gjennom basketmiljøet, mens andre traff ham i andre sammenhenger - på byen eller via felles bekjente. Aktor Carl Graff Hartmann mener 35-åringen i tre tilfeller utnyttet sin stilling som trener til å gjennomføre overgrepene, og har tiltalt ham også for dette.

- Han har en svært spesiell atferd overfor kvinner, som går igjen. Det gjelder også generelt, ikke bare i forbindelse med det han er tiltalt for, sier Rjukan.

- Frivillig sex - Min klient erkjenner ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene. Han erkjenner å ha hatt sex med flere av de fornærmede, men sier det skjedde frivillig, sier 35-åringens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Veum sier klienten er preget av å ha sittet nærmere et år i varetekt.

- Derfor ser han fram til å forklare seg om saken i retten, og således få anledning til å gi sin versjon av hva som er skjedd, sier advokaten.

Veum mener det bør tale til den tiltalte spilleren og trenerens fordel at enkelte av de anmeldte voldtektene er åtte-ni år gamle.

Den første uka av rettssaken er satt av til de fornærmede kvinnenes forklaringer. For at de ikke skal påvirke hverandres vitnemål, får de ikke vite hva de andre har forklart.