PLASTIKKAMMERATENE: Libya's leder Muammar Gaddafi (t.h) og Italias statsminister Silvio Berlusconi møttes i Roma i 2009. De har brukt sammen kirurg for å pynte på utseende. Foto:REUTERS/SCANPIX.
PLASTIKKAMMERATENE: Libya's leder Muammar Gaddafi (t.h) og Italias statsminister Silvio Berlusconi møttes i Roma i 2009. De har brukt sammen kirurg for å pynte på utseende. Foto:REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Han har et behov for å fremstå som sterk, ung og varig

Selv om Muammar Gadhafi har mistet det politiske gangsynet, beholder han trolig solbrillene på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eksentriske libyske lederen Muammar Gadhafi er kjent for å være mer enn en bakspiller for opprørs- og terroristgrupper. Hans forfengelighet, plastiskopperasjoner, solbriller og hyppige klesskift har også fått stor oppmerksomhet verden over. Det samme er tilfelle for hans forhold til kvinner.

Sterk og varig
- Det har nok en rasjonell forklaring. Han har et behov for å fremstå som sterk, ung og varig, sier forskningssjef ved Fafo, Jon Pedersen til Dagbladet. Gadhafi dukker opp i solbriller på de underligste steder og i de underligste sammenhenger, slik popstjerner gjerne gjør.

- Han er glad i uforutsigbarhet og det skaper også et regime som er vanskeligere å angripe, sier Jon Pedersen.

Den brasilianske kirurgen Liacyr Ribeiro, har i flere intervjuer stått frem og fortalt at han ble innleid for å pynte på Gadhafis utseende.

Operert
- Jeg ble ført inn i en mørk bunker i Libyas hovedstad Tripoli. Han sa at han på det tidspunktet hadde vært landets leder i 25 år og ville unngå at de unge i landet oppfattet han som gammel, uttalte Ribeiro til avisen huffingtonpost.com. Den første opperasjonen skjedde i 1995.

Hans oppgave var i følge kirurgen og få Muammar Gadhafi til å se ti år yngre ut ved å transplantere fett fra magen til ansiktet for å rette ut rynkene. Han ville også ha en hår-transplantasjon.

- Jeg foreslo en ansiktsløftning, men Gadhafi nektet fordi han mente et slik inngrep ville være for radikalt, sier kirurg Liacyr Ribeiro, som blant annet har gjennomført lignende inngrep på Italias president Silvio Berlusconi.

Stabilitet
- Jeg tror ikke Gadhafi har tatt en slik opperasjon for å se yngre ut. Det er ingen tilbedelse av ungdommen som er motivasjonen, men snarere en måte og vise styrke på i form av stabilitet, sier forskningssjefen ved Fafo, Jon Pedersen.

Image og utseende
Gadhafi tidligere medhjelpere og stab beskriver han som besatt av sitt eget image og utseende. Ifølge wikipedia hadde han for vane og dele ut gullklokker med portrettbilde av seg selv som gaver til de ansatte. Forutenom solbrillene, liker han også og kle seg i safaridresser og skifter klær flere ganger om dagen.

- Noe av dette har et sterkt innslag av narsissisme, mens det å skifte klær tre ganger om dagen ikke er uvanlig i nomadekulturen i dette området. Det er snarere en måte å vise fram storhet på, sier Pedersen.

Muammar Gadhafi ansatte mange sykepleiere for å ta seg av helsesituasjonen hans. De hadde en ting til felles; alle var unge vakre kvinner fra Ukraina. Den mest kjente av dem er Galyna Kolotnytska (38), som av amerikanske diplomater ble omtalt som den «yppige blondinen» i følge dokumenter som har lekket til Wikileaks. Ifølge dokumentet skulle hun ta seg av hans «helse og velvære».

- Et mer eller mindre offentlig forbruk av kvinner er ikke uvanlig for diktatorer. Det er ikke uvanlig i mannsdominerte kulturer og her skiller ikke Gadhafi seg ut fra andre diktatorer, sier Jon Pedersen.