Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har fått kallenavnet «krapylenes advokat». Nå skal han forsvare Europas mest ettersøkte mann

- Jeg vet hva som kommer.

ABDESLAMS FORSVARER:  Den belgiske forsvarsadvokaten Sven Mary sa fredag ja til å representere Salah Abdeslam, mannen som har innrømmet å ha tatt del i Paris-terroren. Abdeslam skal ha hatt som plan å angripe Stade de France, men ombestemte seg og rømte til Belgia. Foto: NTB Scanpix / Belgia Photo / Aurore Belot
ABDESLAMS FORSVARER: Den belgiske forsvarsadvokaten Sven Mary sa fredag ja til å representere Salah Abdeslam, mannen som har innrømmet å ha tatt del i Paris-terroren. Abdeslam skal ha hatt som plan å angripe Stade de France, men ombestemte seg og rømte til Belgia. Foto: NTB Scanpix / Belgia Photo / Aurore Belot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salah Abdeslam er den eneste gjenlevende av terror-teamet som angrep Paris i november. Han klarte å gå under jorda i fire måneder, men nå er han tatt og skal møte rettssystemet. Men hvem skal forsvare Abdeslam når han skal bli stilt til ansvar for deltakelsen i Paris-massakren? Når han har blitt stemplet folkefiende og terrorist.

For Abdeslam er svaret den anerkjente belgiske advokaten Sven Mary (43). Mannen som ifølge franske medier har fått kallenavnet «krapylenes advokat», «l'avocat des crapules».

Hadde et krav Lenge før Abdeslam ble tatt, hadde Mary gått ut og sagt at han ville sagt ja til å forsvare Paris-terroristen. En person nær Abdeslam hadde også ringt ham og spurt, mens Abdeslam fremdeles var på rømmen. På fredag, da spørsmålet omsider kom, måtte Mary imidlertid tenkte seg om. Til L'express sa advokaten at han måtte møte Abdeslam først og høre hvordan han ville gå fram.

- Hvis hans forsvar er å si «jeg var ikke i Paris», vil det plage meg og jeg kan ikke forsvare ham, sa Mary fredag kveld.
 
Det var altså hans ultimatum. Lørdag var det klart at han hadde takket ja.

Mary har hatt en rekke høyprofilerte saker de siste åra og den belgiske avisa Le Capital listet ham i 2014 som en av de ti beste forsvarsadvokatene i Belgia. Dette kan likevel bli hans karrieres største sak.

- En sak som dette endrer livet, og ikke bare mitt, men også livet til de rundt meg. Jeg må diskutere det med dem, sa Mary fredag kveld.

Deltok i planleggingen For mannen han nå skal forsvare, har innrømmet at han var en del av Paris-terroren. At han skulle sprenge seg selv i lufta utenfor Stade de France, men ombestemte seg. Sammen med broren Brahim Abdeslam hadde Salah vært med og planlagt Paris-terroren.

Fredag den 13. november kjørte han bilen til et av selvmordsteamene, med tre andre terrorister som hadde på selvmordsvester. Paris-terroristene slo til i tre ulike team og drepte 130 mennesker på seks ulike steder i Paris.

Men Salah rømte.

- OMBESTEMTE SEG:  Ifølge den franske statsadvokaten har Salah Abdeslam i avhør forklart at han skulle angripe ved Stade de France, sammen med de andre Paris-terroristene, men at han ombestemte seg. Foto: NTB Scanpix
- OMBESTEMTE SEG: Ifølge den franske statsadvokaten har Salah Abdeslam i avhør forklart at han skulle angripe ved Stade de France, sammen med de andre Paris-terroristene, men at han ombestemte seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politiet tror Abdeslam dumpet en selvmordsvest i Montrouge før han ble hentet av to venner og kjørt til Brussel morgenen etter angrepet. Så var han borte. I ettertid fant politiet ut at biler og leiligheter terroristene hadde brukt, var leid av Abdeslam i hans eget navn. Dette er noe av bevisbildet Sven Mary må møte i retten.

- Vet hva som kommer Mary har tidligere hatt flere kontroversielle saker. I fjor forsvarte han Fouad Belkacem, lederen for jihadistgruppa «Sharia4Belgium». Den radikale islamistgruppa ville at Belgia skulle bli en islamsk stat med sharia og Belkacem var anklaget for å rekruttere IS-krigere, oppfordre til vold og lede en terrororganisasjon. Han ble i fjor dømt til 12 års fengsel.

En annen sak er den mot Michel Lelievre, som ble regnet som en hjelper til den belgiske seriemorderen Marc Dutroux. I tillegg kommer en rekke høyprofilerte kriminelle.

- Jeg vet veldig godt hva som kommer og hvor lett det er å kritisere. Denne bransjen endrer livet mitt, livet til mine venner, til mine barn, sa Mary på en pressekonferanse lørdag.

- Jeg har valgt å være forsvarer, og jeg har vært det i 20 år, understreket han.

- Holder at Frankrike knipser Mary sier at Abdeslam-saken er annerledes en andre terrorsaker hvor den siktede nekter for det unektelige. At det gjør forsvaret av Abdeslam både interessant og gjennomførbart. Abdeslam har allerede innrømmet at han var i Paris den 13. november i fjor, da angrepene skjedde.

- Han vil samarbeide. Det var en av betingelsene jeg ga for å ta saken hans, sier Mary til belgiske La Libre.

Da han ga sin første uttalelse på lørdag gikk han høyt ut mot Frankrike. Etter Paris-angrepene sendte Frankrike ut en internasjonal arrestordre på Abdeslam og de vil nå ha ham utlevert for å føre rettssaken i Paris. Dette nekter Abdeslam. Han samarbeider med politiet, men vil ikke bli utlevert.

Etter terroangrepene var forholdet mellom Frankrike og Belgia anspent. Flere av angriperne hadde vært innom Belgia før de angrep Paris, uten å bli oppdaget. Mary mener Frankrike nå legger press på Abdeslam-saken. 

- På et eller annet tidspunkt må man slutte å knele, å fortsette å leve med skyldfølelsen Belgia ser ut til å ha overfor Frankrike siden angrepene. En har inntrykk av at det holder at de (Frankrike journ.anm.) knipser med fingrene, sa Mary lørdag, ifølge La Libre.

Til sak mot statsadvokaten Advokaten har gått offansivt ut og levert klage på den franske påtalemyndigheten. Mary mener statsadvokaten brøt tausehetsplikten da han fortalte at Abdeslam hadde ombestemt seg under Paris-angrepet.

Dette - og utleveringen - blir de to første kampene for advokaten som representerer det som var Europas mest ettersøkte mann. Den eneste gjenlevende mistenkte etter Paris-terroren. Ifølge den belgiske utenriksministeren hadde Abdeslam planlagt nye angrep.

- Paris-angrepene var frastøtende, og jeg har mine egne personlige meninger om jihadisme som ikke vil endre seg. Men min jobb er å forsvare dem som spør meg, sier Mary til Le Soir.

Hele Norges coronakart