UTFORDRENDE : Flere av rettstegnerne som var til stede i Oslo Tingrett i dag, opplever det som utfordrende å tegne massedrapsmannen. Tegninger: DAGBLADET / FEDOR SAPEGIN / TV2 NYHETENE / LARS SLETTEBØ / SCANPIX / MARCO VAGLIERI
UTFORDRENDE : Flere av rettstegnerne som var til stede i Oslo Tingrett i dag, opplever det som utfordrende å tegne massedrapsmannen. Tegninger: DAGBLADET / FEDOR SAPEGIN / TV2 NYHETENE / LARS SLETTEBØ / SCANPIX / MARCO VAGLIERIVis mer

- Han har flere ansikter som det er utrolig vanskelig å få taket på

Slik opplever rettstegnerne Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag møtte terrorsiktede Anders Behring Breivik til sitt siste fengslingsmøte før rettsaken mot ham starter 16. april.

Utøya-overlevende Herman Heggertveit sa til Dagbladet tidligere i dag at han oppfattet Breivik som forberedt, men samtidig litt nervøs.

Flere av rettstegnerne Dagbladet har snakket med, opplever saken som utfordrende.

- Det var veldig rart å se ham. Da han så mot meg følte jeg meg ikke bra, sier rettstegner Marco Vaglieri til Dagbladet.

Sleit med å sove Han forteller at det er en utfordrende jobb på grunn av at han stadig blir minnet på hva som skjedde den 22. juli.

- Det er på grunn av det han har gjort. Jeg sleit med å sove i forkant av denne jobben, på grunn av det som har skjedd, sier han.

I Oslo tingrett i dag opplevde Vaglieri at Breivik hadde en selvsikker væremåte.

- Han smilte mye til oss tegnere og fotografer. Han virket selvsikker, men blikket hans var ikke dypt, sier Vaglieri.

- Har flere ansikter Rettstegner Lars Slettebø opplever det som utfordrende å tegne massedrapsmannen. Han har tegnet Breivik på oppdrag fra TV2 og har vært til stede på flere av fengslingsmøtene.

- Det oppleves selvsagt annerledes enn andre saker på grunn av omfanget. Tegnemessig opplever jeg at han er flere ansikter som det er kjempevanskelig å få taket på. Det er spesielt, sier Slettebø.

- Noen ganger virker det som han er bred i ansiktet, andre ganger virker han avlang. Men dette er selvsagt et subjektivt inntrykk.

Slettebø påpeker at varigheten av disse fengslingsmøtene gjør at det er knapt med tid for tegnerne til å tolke Breiviks kroppsspråk, for så å få det ned på papiret. Når rettssaken starter i april vil forholdene bli annerledes.

- Jeg fikk et annet inntrykk av ham i dag, enn det jeg fikk sist gang. Han virket kald og sikrere på budskapet sitt. Tidligere opplevde jeg det som om det begynte å demre for han hva han hadde gjort.

Vanskelig å tolke Dagbladets mann i tingretten i dag, Fedor Sapegin, tegnet Breivik for første gang.

- Det var vanskelig å finne hva ved hans ansikt som forklarer hvem han er, og hva han gjør. Når jeg tegnet ham, forsøkte jeg å få fram hans «state of mind», sier Sapegin.

- Hver rettstegner har sin egen stil. Min er kanskje litt tegneserieaktig, siden jeg har jobbet med det før. Jeg forsøkte å tegne ham så realistisk som jeg kunne fra der jeg var.

Han forteller at også han sleit med nattesøvnen før møtet i tingretten.

- Jeg har vært litt stresset. Men når jeg kom inn i tingretten, ble jeg veldig overrasket over den trykkende og respektfulle stillheten, sier han.