- Han har gjort det med finsk sisu

Thorbjørn Jagland hyller Martti Ahtisaari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samstemte politikere på tvers av alle partiene er svært fornøyd med årets Nobelfredsvinner Martti Ahtisaari.

- Martti Ahtisaari er en fredsbygger som har gitt håp til mange mennesker. Det er en glede å kunne gratulere ham med en meget velfortjent Nobels fredspris, sier Jens Stoltenberg.

Statsministeren mener finnen har vært en pådriver for en bedre verden.

- Han har gjennom mange år arbeidet utrettelig for å finne løsninger på flere vanskelige konflikter i verden og fortjener all honnør for sitt sterke fredsengasjement. Han er i sitt arbeid for fred og konfliktløsning i flere verdensdeler en pådriver for en bedre verden, sier statsministeren.

- Gjort det med finsk sisu

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) fremhever finnens personlige egenskaper.

- Det er meget gledelig at prisen går til en som har viet hele sitt liv til diplomati for å løse konflikter, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) om fredsprisvinner Martti Ahtisaari.

- Og han har gjort det med finsk sisu, altså utholdenhet og pragmatisme, sier Jagland. Han mener finnene har evne til å mekle.

VERDIG VINNER: Martti Ahtisaari hylles av samstemte politikere. Foto: Scanpix
VERDIG VINNER: Martti Ahtisaari hylles av samstemte politikere. Foto: Scanpix Vis mer

- De jobber ofte veldig stillferdig, har evne til å forstå andre og er gode til å drive diplomatisk arbeid. Ahtisaari har utmerket seg på den internasjonale scene i mange sammenhenger og i mange tiår, sier stortingspresidenten.

- Tilbake på fredssporet

Lederen i Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen (Ap), sier at Ahtisaari er en meget velfortjent fredsprisvinner.

- Det er mange som er glade for den anerkjennelsen han får for sitt viktige fredsarbeid i flere år. Han har med sitt gode lynne og romslige vesen fått mange til forhandlingsbordet og fått parter til å forstå viktigheten av å inngå fredsavtaler, sier Akselsen.

Også Høyres Per-Kristian Foss mener prisen er vel fortjent.

- Nobelkomiteen er tilbake på et klassisk fredsmeklerspor, sier Foss.

Tildelingen av Nobels fredspris til Martti Ahtisaari blir godt mottatt i SV.

- Viktig i en tid da det er fare for ny opprustning, sier SVs Ågot Valle.

Hun mener prisen er en oppmuntring til alle som driver med det man kan kalle tradisjonelt fredsarbeid.

Enkeltmenneskets innsats

Tildelingen av fredsprisen til Martti Ahtisaari er i god tradisjon med Nobels mandat, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Denne prisen løfter fram det enkelte menneskes innsats, og Martti Ahtisaari er en som gjennom sitt arbeid som diplomat, politiker og fredsmekler har gjort en forskjell som enkeltmenneske, sier Støre.

- Det at Nobelkomiteen anerkjenner dette, mener jeg er i god tradisjon for Nobels mandat. og et viktig signal om at det er mulig å gå inn og ta tak i vanskelige situasjoner og bringe dem til en løsning

Fjær i hatten for fredsmegling

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener tildelingen av fredsprisen til Martti Ahtisaari er en markering av fredelig konfliktløsning.

- Dette er en velfortjent pris. Etter at han sluttet som president har han gjort en stor fredsbyggende innsats mange steder, sier Bondevik.

Bondevik mener tildelingen må forstås som en fjær i hatten for fredsmekling generelt.

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari har forhindret blodbad flere steder, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Han har utmerket seg enda mer som diplomat enn som politiker. Hans meglerinnsats bidro sterkt til at den blodige borgerkrigen i Aceh-provinsen i Indonesia ble avløst av en fredsavtale i 2005, sier Høybråten.

(NTB)