POLITISK TRYLLEKUNSTNER: Etter gigantiske løftebrudd, ser det ut til at Alexis Tsipras og hans parti Syriza har vunnet dagens valg i Hellas. Her stemmer han under dagens valg. Foto: AFP/Aris Messinis
POLITISK TRYLLEKUNSTNER: Etter gigantiske løftebrudd, ser det ut til at Alexis Tsipras og hans parti Syriza har vunnet dagens valg i Hellas. Her stemmer han under dagens valg. Foto: AFP/Aris MessinisVis mer

- Han har gjort noe helt utrolig, mener Hellas-ekspert

Etter gigantiske løftebrudd, har Alexis Tsipras beholdt populariteten hos grekerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas-ekspert og forfatter Alexander Zlatanos Ibsen synes valget i Hellas har demonstrert noe helt utrolig - gitt at valgresultatet blir slik det lå an til klokka ni i kveld.

- Tsipras har fått til noe helt utrolig. Han har gått tilbake på samtlige valgløfter, og sikret seg samme støtte som ved valget i januar, riktig nok med svært lav valgdeltakelse, og samtidig har han luftet ut i egne rekker, sier Alexander Zlatanos Ibsen til Dagbladet.

Med det siste sikter han til at 25 parlamentarikere fra Syriza nylig brøt ut - i protest mot nettopp Tsipras løftebrudd.

- God retoriker Med et bastant nei til videre EU-pålagte innstrammingstiltak vant Tsipras valget i januar i år. Han fikk oppslutning om dette i en folkeavstemning i sommer - men snudde senere fullstendig om og aksepterte enda strengere innstrammingstiltak.

Ibsen har flere forklaringer på at Tsipras likevel har gjort kunststykket å vinne valget. En av dem handler om Tsipras' person:

- Det er noe med personkulten i gresk politikk, det er veldig sentrert rundt personer, sier han, og minner om at Tsipras personlig er veldig populær, og dessuten en god retoriker.

- Ny Papandreou En annen forklaring handler om sinnet mot de to partiene Pasok og Nytt Demokrati, som styrte Hellas etter tur i mange år:

- Det er to ting Syriza har stått for. Det ene er et alternativ til sparelinja og kuttkravene. Det andre er et opprør mot det politiske etablissementet. De har mistet det første, for der har de ikke troverdighet, men de har tydeligvis beholdt det andre. Forargelsen over vanstyret og korrupsjonen gjennom 30 år, har Tsipras beholdt, sier Alexander Zlatanos Ibsen.

Nå tror han Tsipras kan bli en ny Papandreou, som var Hellas' landsfader i en årrekke.

- Minimalt handlingsrom - Det første Papandreou gjorde da han fikk makten i 1981, var å gå tilbake på valgløftet om å gå ut av Nato, sier Alexander Zlatanos Ibsen, som er kjent for boka «Gresk blod - et nærbilde av Hellas», og til daglig jobber som politisk rådgiver for Høyre.

Han tror ikke politikken i Hellas vil bli vesentlig lagt om, som en følge av dagens valg.

- Det eneste Hellas sitter igjen med, er det minimale handlingsrommet som er igjen når kreditorene har fått sitt.

Tre x valg Dagens valg er tredje gang i 2015 at grekerne kalles til stemmeurnene. Det første valget, i januar, førte venstreorienterte Syrizas statsministerkandidat Alexis Tsipras til makten.

Han brukte posisjonen til en tilsynelatende kompromissløs kamp mot EU-landenes forhandlere. Knallharde konfrontasjoner førte i sommer til at Tsipras innkalte til en folkeavstemning hvor han ba Hellas om ikke å godta EUs betingelser for å holde landet flytende.

Selv om folket sa nei, fikk Tsipras likevel flertallet i nasjonalforsamlingen med på krav fra långiverne som i mellomtida hadde blitt enda tøffere.

Nå ser det likevel ut til at han kan få fornyet tillit fra tilstrekkelig mange grekere.

Formidabel jobb At mannen som ledet grekerne gjennom et historisk elendig år, nå har styrket makten etter storslagne løftebrudd, synes Ibsen vitner om en kraftig politisk teft.

- Han er åpenbart ingen dårlig strateg, kommenterer Alexander Zlatanos Ibsen tørt.

Nå står Tsipras foran en ny, formidabel oppgave: Å implementere den tre år lange sparepakken som parlamentet vedtok i august.

OK STRATEG: - Han er åpenbart ingen dårlig strateg, sier Hellas-ekspert Alexander Zlatanos Ibsen om Alexis Tsipras. Foto: Privat
OK STRATEG: - Han er åpenbart ingen dårlig strateg, sier Hellas-ekspert Alexander Zlatanos Ibsen om Alexis Tsipras. Foto: Privat Vis mer