Bislett-skytingen

- Han har hatt det beintøft

Rustam Louis Foss (33) som tirsdag ble skutt og drept av politiet på Bislett, slet med psykiske lidelser og rusproblemer. - Uheldig at han ble overført til fengsel, sier Roar Foss - «fosterfaren».

DREPT: Dagbladet publiserer navn og bilde av Rustam Louis Foss (33), etter ønske fra, og i samråd med familien. Video: Tipser / Dagbladet TV. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV / Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han kalte meg for fatter'n, sier Roar Foss til Dagbladet.

Han snakker om den 33 år gamle mannen, Rustam Louis Foss, som tirsdag ble skutt og drept av politiet i Thereses gate på Bislett, etter å ha havnet i en konfrontasjon med politiet.

Mannen ble i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern, og var tirsdag ute på permisjon da han gikk barbeint og i bar overkropp rundt på Bislett med en kniv, hvor han også angrep politiet.

Det er bekreftet fire fornærmede personer i saken - én kvinne, én mann og to politimenn. Ingen av personene skal være alvorlig skadd, ifølge politiet.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund for den avdøde mannen på Bislett tirsdag kveld. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Gutta kom hjem med Rustam i 2004. Han hadde jo ingenting, men hos oss fikk han komme og gå som han ville. Og på grunn av det, har han verdsatt oss veldig høyt.

Foss forteller til Dagbladet at han aldri formelt adopterte 33-åringen, men at han likevel ser på seg selv som en slags farsfigur.

- Var mye alene

«Fosterfaren» beskriver den nå avdøde mannen som en aktiv, blid og sosial fyr, som dessverre har måttet tilbringe mye tid alene.

- Han har hatt det beintøft - på alle mulige måter. Men som den sosiale fyren han var, skaffet han seg et sosialt nettverk som hjalp ham med både kost og losji.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Selv om familien i 2004 åpnet hjemmet sitt for den da 16 år gamle gutten, mener Foss at det ikke var nok.

- Spesielt ikke for ham. Han var ikke sterk nok til å vokse opp alene.

Han forteller at mannen skal ha blitt tatt med til Norge av tanta etter at faren skal ha blitt drept i Tsjetsjenia, og at han var mye alene på asylmottak før han møtte «fosterfamilien».

- Jeg tror ikke det var noen som oppfatta problemet innen psykiatrien. Det var jo mange som hadde lyst til å hjelpe ham, men man kommer til kort når man ikke kan være med han hele tiden, forteller farsfiguren.

Tidligere dømt for drapsforsøk

33-åringen er tidligere dømt for drapsforsøk på åpen gate.

Ifølge dommen fra desember 2020, skal mannen ha knivstukket Lehnnon Austria Dominguez ni ganger på Ankerbrua i juni 2019. I det samme tidsrommet truet han flere personer med kniv.

Mannen ble etter hendelsen dømt til tvunget psykisk helsevern.

I dommen fra desember 2020 har retten konkludert med at mannen ikke kunne straffes fordi han var utilregnelig da handlingene skjedde. De sakkyndige la til grunn at mannens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

Foss forteller at han mistet kontakten med 33-åringen etter knivangrepet i 2019.

- Jeg hadde ikke så mye kontakt med Rustam etter det. Jeg var litt frustrert over ham, og han turte nok ikke å se meg i øya heller. Men gutta hadde kontakt med ham, og besøkte han både på Dikemark og i Oslo fengsel.

Han forteller at han snakket med 33-åringen via FaceTime ved noen anledninger, men at han ikke besøkte ham i Oslo.

- Når du er så sosial og åpen som han var, da treffer du ikke bare gode folk, sier han, men legger til at 33-åringen også har vært i miljøer i Oslo som ikke var dårlige.

- Skulle bli skuespiller

Mannen gikk blant annet to år på Teaterhøgskolen og har spilt i en kjent TV-serie, samt to spillefilmer.

- Han skulle bli skuespiller, og han skulle til Hollywood. Da skulle han be meg over, og da var det «payback time».

Han sier også at 33-åringen alltid har vært en aktiv fyr.

- Han var en spreking. Han drev med bryting, men han fikk problemer med kneet så han ga seg. Jeg har også fått med meg at han drev litt med kampsport i Oslo, sier han.

Foss forteller om en mann som alltid var i godt humør, men som aldri hadde penger.

- Han så jo hvordan vi andre levde. Gutta kjørte fine biler, hadde damer og fikk barn etter hvert. Han var jo ikke «der». Han måtte alltid bli spandert på når vi var på restaurant.

- Vi har tatt ham med på mange turer, og han var ikke vond å be om å ta i et tak. Han hjalp gladelig til med alt mulig, og ville aldri ha betalt. Men vi betalte jo på en måte med kost og losji.

Hendelsen i 2019 var ikke første gangen mannen havnet i politiets søkelys.

Mannen ble også dømt for kroppsskade i 2018. Da skal han ifølge dommen har slått en mann i hodet og sparket ham i kroppen i Oslo sentrum i 2017. Han ble da dømt til 90 timers samfunnsstraff.

Ifølge dommen fra 2018 skal mannen ha vært ruset på både alkohol og narkotika i gjerningsøyeblikket, som skal ha skjedd på vei hjem fra en fest.

Mannen skal også ha vært innlagt på et frivillig avrusnings- og motivasjonssenter for rusavhengige, ifølge dommen.

I 2015 ble han dømt til fengsel i 21 dager for vold mot en politibetjent og for forulemping av offentlige tjenestepersoner.

- Han sleit

Ifølge Foss flyttet mannen til Oslo i perioden 2012-2013.

- Vi merka jo at han hadde det vanskelig der. Vi fikk blant annet noen telefoner fra miljøet i Oslo om at han sleit, og ved en anledning henta vi ham og kjørte ham til legevakta for å prøve å få hjelp.

Han sier at mannen fikk god oppfølging av helsevesenet, men at han ikke var strukturert nok.

- Jeg tror at han har fått bra oppfølging, men at han kanskje har skulka noen timer. Jeg tror nok det var fordi han ikke var strukturert nok, og at han kanskje ikke skjønte helt alvoret, selv om han har bedt om hjelp selv.

Farsfiguren til den avdøde 33-åringen mener at Oslo fengsel kanskje ikke var det beste for mannen.

- Dikemark gjorde en kjempebra jobb, og da han var frisk nok til å gå et steg videre ble han sendt til Oslo fengsel, som nok var ganske uheldig. Det var nok ikke det beste for ham.

- Var under behandling

Leder for Etterretning og etterforskning (FEE), Grete Lien Metlid, sier at 33-åringen nylig hadde kommet ut på permisjon før hendelsene som skjedde tirsdag morgen.

- Han var for tiden under behandling i helsevesen og oppfølging. Det vi vet nå var at han var i en permisjon fra en helseinstitusjon da denne hendelsen skjedde. Denne permisjonen startet mandag, sier Metlid.

Hun opplyser også at mannen hadde en adresse på Bislett som han skulle oppholde seg på i den perioden han skulle være i permisjon.

Foss sier at 33-åringen antakelig må ha ruset seg i forbindelse med knivangrepet tirsdag.

- Det er jo helt klart at det er en direkte forbindelse med stoff. Jeg har aldri sett ham påvirket av stoff, men han gikk jo rundt med en svær kniv og oppførte seg som han gjorde i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer