Frp's gruppeleder om Mazyar Keshvari

- Han har hatt det tungt

Nå må politiet få gjøre jobben sin, sier Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

NY SIKTELSE: Mazyar Keshvari (37) ble i helgen pågrepet og siktet for grove trusler. Fra før er han siktet for bedrageri. Her er han avbildet på vei til et landsstyremøte i Fremskrittspartiet i fjor.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NY SIKTELSE: Mazyar Keshvari (37) ble i helgen pågrepet og siktet for grove trusler. Fra før er han siktet for bedrageri. Her er han avbildet på vei til et landsstyremøte i Fremskrittspartiet i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Vi vet han har vært gjennom mye i det siste halvåret, og at han har hatt det tungt, skriver Limi i en tekstmelding til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten fra Oslo ble i helgen siktet for grove trusler med våpen, men erkjenner selv ikke straffskyld etter siktelsen.

ALVORLIG: Siktelsen mot Keshvari er svært alvorlig, sier parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi. Her fra landsstyremøtet på Gardermoen i januar.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ALVORLIG: Siktelsen mot Keshvari er svært alvorlig, sier parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi. Her fra landsstyremøtet på Gardermoen i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Siktelsen mot Keshvari er svært alvorlig, sier Limi.

Frps parlamentariske leder var i flere lange møter på kontoret sitt på Stortinget mandag. I likhet med andre sentale personer i Frps ledelse avviste han alle intervjuforespørsler.

- Hans Andreas har kommentert, og det er det som kommer fra partiet i dag, sa partileder Siv Jensens statssekretær og presserådgiver Atle Simonsen til Dagbladet mandag ettermiddag.

Sykmeldt

37 år gamle Keshvari er allerede under etterforskning av Oslo politidistrikt for bedrageri. Det skjer etter Aftenpostens avsløringer fra i fjor høst, om at han over tid har levert uriktige reiseregninger til Stortinget.

Stortingsrepresentanten som inntil nylig var leder av Oslo Frp, kom tilbake fra en lengre sykmelding like før jul. Så sent som i forrige uke var han med å stemte da Stortinget behandlet en rekke grunnlovsforslag.

Da han vendte tilbake til Stortinget før jul kom han med en beklagelse, som også ble sendt til Dagbladet.

- Jeg vil be min familie, kolleger, Stortinget som institusjon og det norske folk om unnskyldning for at jeg i en svært krevende og vanskelig periode i mitt liv har begått feil og handlet galt. Dette er noe jeg er veldig lei meg for, angrer dypt på og beklager på det sterkeste, skrev Keshvari.

- Grovt bedrageri

Stortinget valgte å anmelde Keshvari, og i november ble det kjent at han er siktet for grovt bedrageri. Frp-profilen har erkjent forholdene, og har lovet å tilbakebetale pengene. Det har han foreløpig ikke gjort, kunne Aftenposten melde i forrige uke.

- Etterforskningen pågår, og vi jobber med å finne ut hva som har skjedd. Vi har følgelig heller ikke tatt stilling til påtalespørsmålet, sa politiinspektør Ole Rasmus Knudsen i Oslo politidistrikt til avisen.

Aftenpostens gjennomgang viste at Keshvari hadde levert ikke-dokumenterte reiseregninger for 290 000 kroner.

Ifølge etterforskningsleder Rune Skjold i bedragerisaken, er det foreløpig ikke noe som knytter bedragerisaken med den siste siktelsen mot Keshvari.

- Det smerter meg

- Det smerter meg stort at jeg gjennom mine gale handlinger har satt min familie, kolleger og vervet som stortingsrepresentant i forlegenhet og ikke vist meg tilliten jeg har fått, verdig, skrev Keshvari i tekstmeldingen til Dagbladet før jul.

Der skrev han også at han «har hatt en vanskelig livssituasjon over mange år».

- Dessverre lot jeg som et resultat av en rekke personlige tragedier og store utfordringer i livet ting gå altfor langt uten å ta tak i dem. Dette er på ingen måte noen unnskyldning for de feil jeg har begått, men en forklaring på hvordan det kunne gå så galt som det har, framholdt han.

Byttet komité

Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi gjorde det før jul klart at Keshvari i realiteten er permittert fra alle funksjoner i partiet så lenge etterforskningen pågår. Han har per i dag ingen tillitsverv i partiet, men møter på Stortinget som fast møtende vararepresentant for Frp-leder Siv Jensen.

- Mazyar er medlem av stortingsgruppa vår, men han holder seg bort fra alle møter og aktiviteter i gruppa regi, sa Limi til Dagbladet før jul.

Keshvari ble i januar flyttet fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til utdannings- og forskningskomiteen. Han har møtt på Stortinget i fire perioder som vararepresentant, de siste to som fast møtende. Han var også leder av Oslo Frp fra 2017 og inntil oktober, da han trakk seg fra vervet.

Da Keshvari var sykmeldt, møtte tidligere Frp-leder Carl I. Hagen som vararepresentant for ham.

- Livskrise

Da han kom tilbake til Stortinget fra sykmeldingen 11. desember, tok Keshvari et oppgjør med spekulasjoner i sosiale medier omkring hans sykmelding.

- Jeg ble sykmeldt som et resultat av at jeg sto midt i en annen livskrise, der jeg og min samboer blant annet hadde mistet et ufødt barn, når denne saken ble kjent og kom på toppen av de utfordringene vi slet med. Jeg reagerer derfor veldig på de mange spekulasjoner og mistenkeliggjøringen av min sykmelding som kom før denne saken, skrev han i SMSen.

Keshvaris forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, ønsket mandag ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, utover at han bekrefter at Keshvari ikke erkjenner straffskyld etter den nye siktelsen. Mazyar Keshvari selv har ikke besvart Dagbladets henvendelse.