Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har hatt makta i 30 år, men i morgen kan Museveni stå for fall

Sju politikere vil felle Museveni. Nå går uganderne til urnene.

SISTE INNSPURT:  Yoweri Museveni deltar her på et valgkampmøte i Kampala på tirsdag, sammen med kona Janet Museveni. Museveni har sittet ved makta i 30 år og kan i morgen gå inn i sitt fjerde tiår som president. Foto: Epa / Dai Kurokaqwa / NTB Scanpix
SISTE INNSPURT: Yoweri Museveni deltar her på et valgkampmøte i Kampala på tirsdag, sammen med kona Janet Museveni. Museveni har sittet ved makta i 30 år og kan i morgen gå inn i sitt fjerde tiår som president. Foto: Epa / Dai Kurokaqwa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Yoweri Museveni var mannen som skulle ta Uganda i riktig retning. Da han kom til makta i 1986 lå Uganda fortsatt med brukket rygg etter Idi Amins herjinger. Museveni ble hyllet som en reformator og presidentskapet startet med økonomisk vekst og hyllest for kampen mot AIDS.

Problemet er bare at han aldri gikk av.

30 år etter at han kom til makta, sitter 71 år gamle Museveni fortsatt ved roret i Uganda. I dag gikk ugandere til urnene. Nå skal folket velge om de setter sin lit til presidenten for en ny periode, eller om et medlem i diktator-klubben står for fall.

En lang tradisjon Da Rwandas president Paul Kagame endret loven før jul, så kan kunne stille til valg enda en gang, kalte USA det skuffende og bekymringsfult. Han har nå 16 år på blokka.

Men Museveni er blant de lengstsittende presidentene, sammen med Jose Eduardo Dos Santos i Angola (37 år), Theodoro Obiang i Equatorial Guinea (37 år), Robert Mugabe i Zimbabwe (36 år) og Paul Biya i Kamerun (34 år).

Selv om Museveni kom til makta i 1986, var det ikke før i 1996 at Uganda hadde sitt første frie valg. Museveni vant dette demokratiske valget og alle valg som fulgte.

Stempelet diktator har han imidlertid fått for å slå ned på politisk opposisjon og journalister som ikke skriver som regimet ønsker. Ifølge en rapport fra Human rights watch (HRW) i januar, trues og skremmes journalister til å begrense kritikk mot myndighetene.

- Jeg tror regjeringa vil holde folk i mørket. Dere skjønner, folk som ikke vet hva som foregår er lette å manipulere. Tilfeller av skremsel er utbredt. Som journalister er vi tvunget til å dekke over ting, sier en radiojournalist fra Jinja i rapporten.

Vold før avstemningen Mandag satte myndighetene inn opprørspoliti mot opposisjonspolitikeren Kizza Besigyes kampanjeturné i Kampala. Besigye, som stiller for partiet Forum for Democratic Change, ble arrestert to ganger, en person ble drept og tåregassen føk gjennom gatene i Kampala sentrum.

OPPTØYER UNDER VALGMØTE:  Politiet stoppet på mandag Kizza Besigye i Kampala sentrum, da han var på vei til universitetet Makerere for å holde en tale. Det førte til opptøyer, opprørspoliti gikk inn og en person ble drept. Foto: NTB Scanpix / AFP / ISAAC KASAMANI
OPPTØYER UNDER VALGMØTE: Politiet stoppet på mandag Kizza Besigye i Kampala sentrum, da han var på vei til universitetet Makerere for å holde en tale. Det førte til opptøyer, opprørspoliti gikk inn og en person ble drept. Foto: NTB Scanpix / AFP / ISAAC KASAMANI Vis mer

Besigye stiller til valg mot Museveni og hans parti National Resistance Movement (NRM) for fjerde gang. I tillegg skal Amama Mbabazi, en av Musevenis tidligere statsministere og nære allierte, utfordre ham.

Alle disse tre kjempet i borgerkrigen fra 1981 til 1986, som endte med at Museveni tok makta. De tre blir trukket fram som favoritter i presidentvalget, men det er Museveni som leder på meningsmålingene.

Joseph Mabirizi, Maureen Kyalya, Venansius Baryamureeba, Benon Biraro og Abed Bwanika er de fem andre som stiller i presidentvalget.

Trakk bistand etter homolov I februar 2014 signerte Museveni en ny lov som ga livstid i fengsel for homofile. Norge trakk umiddelbart 50 millioner kroner av bistanden til Uganda - i protest. USA trakk også bistand og Verdensbanken stoppet et lån på over 500 millioner kroner. I august samme år ble loven erklært grunnlovsstridig, men det har siden vært flere forsøk på å få innført nye lover mot homofili. Dette har også blitt en viktig sak i den ugandiske politikken.

Presidentkandidat og prest Abed Bwanika har ifølge BBC kjørt sin valgkamp på «anti-homofili».